Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Næringsminister Jan Christian Vestre  (Foto: Britt Eriksen)
Næringsminister Jan Christian Vestre (Foto: Britt Eriksen)

Vestre om forekomstene i Fensfeltet: – Dette er edlere enn gull

– Svenskene kan bare gå og legge seg. Fensfeltet er det mangedobbelte, hva angår sjeldne jordartsmetaller, sa næringsminister Jan Christian Vestre (AP) da han innledet Fensdagenes kveldsarrangementet tirsdag.

Henvisningen gjaldt svenskenes nylige utsagt om å ha «Europas største forekomst» av REE-mineraler i Kiruna, noe som raskt etterpå ble tilbakevist i Kanalen av regiongeolog og ekspert på Fensfeltet, Sven Dahlgren.

Og tirsdag kveld var altså Vestre invitert til sofasamtale på Ulefoss samfunnshus, sammen med et bredt sammensatt deltakerpanel, bestående av rektor ved Nome vgs, Arne Grave, Anette Bischoff fra bærekraftsenteret USN, Olaf Brastad fra Bellona, Anniken Hauglie fra NHO, lokalpolitiker Knut Helkås Dahl og Alf Reistad fra gruveselskap Rare Earths Norway, mens det var Kanalens redaktør, Tor Espen Simonsen som var kveldens vert, og som utfordret deltakerne i panelet.

BLE UTFORDRET: Rektor ved Nome vgs, Arne Grave, Anette Bischoff fra bærekraftsenteret USN, Olaf Brastad fra Bellona, Anniken Hauglie fra NHO, lokalpolitiker Knut Helkås Dahl og Alf Reistad fra gruveselskap Rare Earths Norway ble utfordret av Kanalens redaktør Tor Espen Simonsen som var kveldens vert.

Men aller først fikk næringsministeren ordet fra talerstolen. Og selv om han heller ikke nå kom med den lenge varslede Mineralstrategien, så kunne han love at «verdens mest bærekraftige mineralstrategi» kun var få uker unna, i påvente av EU’s mineralstrategi.

Fensdagene som arrangement, fikk ministeren til å ta i bruk ord som «en bragd» og «nesten som en festival», før han tok turen til Nome i Alaska og gullrushet for et par århundrer siden.

– Men denne gangen er vi i Nome i Telemark, og nå opplever dere at det banker på døra her, sammenlignet næringsministeren som mente at det som finnes i berget under oss på Fen, er edlere enn gull.

– Dette er stort. Men ansvaret dere og vi har er også stort. Jeg lover at det ikke skal bli et «gullrush» med fokus på raske fortjenester, sa ministeren. I stedet lovet han at det skulle tas riktige beslutninger, at man skal være prinsippfaste, visjonære og holde hodet kaldt.

-Vi skal gjøre det på den norske måten, på den skikkelige måten, sa Vestre.

Og ikke minst trakk han fram Fensfeltets betydning for framtidas grønne industri og Europas behov for å bli «strategisk autonome» og sikre verdikjeden for kritiske råvarer.

Men kanskje aller viktigst var vektleggingen av at alle må få delta i prosessen, på en måte som kommer kommunen og lokalsamfunnet til gode.

– Det kommer mer

I den etterfølgende «sofasamtalen» var panelet innom ulike temaer, som gruveselskapenes rop på økonomisk risikoavlastning fra staten, framtidig kompetansebehov for nye ansatte i en eventuell gruve og faren for negative naturinngrep.

Kveldsarrangement: Det var godt besøk i Storsalen på Ulefoss samfunnshus tirsdag kveld.

Knut Dahl (AP) som representerte lokalpolitikerne i panelet, understreket at kommunen har vedtatt en restriktiv linje, der boområder, landbruk og kulturlandskap skal vernes mot inngrep. Men han understreket samtidig at kommunen er innstilt på å samarbeide med gruveselskapene.

Viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie, er blant de som har etterlyst flere virkemidler fra staten. Da Jan Christian Vestre svarte på spørsmål om han nå vil komme med penger og risikoavlastning, kunne Hauglie kvittere ut at signalene fra ministeren er oppløftende.

– Det er tilgjengelig midler nå, og det kommer mer, var budskapet fra Vestre.

Dette sitatet fra Vestre, ble også tatt positivt imot fra  Alf Reistad, daglig leder i gruveselskapet Rare Earths Norway AS (REN).

Faktaboks

Det er de sjeldne jordartsmetallene (REE) som er av industriell interesse.

Forekomsten på Fen er blant verdens største, og den er Europas største.

Uten disse mineralene blir det ikke noe av det grønne skiftet, slår blant andre regiongeolog Sven Dahlgren fast.

Kina dominerer i dag markedet, og EU regner de sjeldne jordartene som kritiske og ønsker at det startes europeisk produksjon.

Blir det gruver på Fensfeltet vil det være behov for store arealer til prosessanlegg i Nome. Det vil også være behov for deponi.