SPILTE SEG TIL BRINGSERIEN: Bakerst: Nanthapop Kaewman Fra venstre stående: Nicholas Waldenstrøm (trener), Andreas Tveitan, Saamund Heggtveit, Andreas Gjermundsen, Tor Nærbø, Mathias Skogheim, Eskil Rønningen, Sander Saga, Isak Haugland, Max Gunnerød, Magne Gunnerød (trener) Fra venstre på kne: Alexander Waldenstrøm, Elias Nordgaard Johansen, Eskil Ova Johnsen

Historiske håndballgutter. Nå skal 16-åringene spille i nasjonal serie

Det siste året har håndballguttene i Skade jobbet målbevisst mot en helt spesiell kvalifisering. Nemlig muligheten til å spille på øverste nivå i sin årsklasse.

Publisert Sist oppdatert

Det øverste nivået for 16-åringer, er Bringserien. Dette er håndballforbundets nasjonale tilbud for lag i klassene jenter og gutter 16 år. Her spilles det kvalifiseringer og hvis laget går videre venter serierunder etterfulgt av et nasjonalt sluttspill.

Thrillerkamp avgjorde kvalifiseringen

Søndag reiste Skades gutter 16 til Runarhallen for siste kvalifiseringsrunde. Der ventet Ros og Runar.

– Første runde på Jessheim, var tøff, men vi vant én av tre kamper der. Nå var vi spente og skulle først møte hjemmelaget Runar, forteller trener Nicholas Skjeldal Waldenstrøm.

Den første kampen gikk bra, og Skades gutter kunne gå av parketten med komfortable 35-26 mot hjemmelaget.

Neste kamp ble en skikkelig thriller.

– Vi lå faktisk under med fire mål til pause. Men så tok vi en skikkelig prat i pausen og gjorde noen taktiske grep, forteller Waldenstrøm.

Andre omgang ble tøff, og mot slutten pådro Ros seg et direkte rødt kort, midt i en sterk periode for Skade, der de grønnkledde klarte å snu kampen. Til slutt kunne Skades spillere løfte armene i været og slippe jubelen løs. Med sier over Ros 23-26, var kvalifiseringen i boks.

– Etter guttenes egne ambisjoner og ønsker

– Det er helt rått at de klarte dette. Det er første gang et guttelag i Nome har spilt seg til nasjonal serie, og det fra lille Lunde. Vi møter store lag som samarbeider for å satse stort, mens vi kommer med gutter fra Lunde, Seljord og Bø. Nå blir det knalltøff matching framover, men det er god læring og vi ser på dette som en reise, forteller trener Waldenstrøm, som innrømmer at gjengen ikke helt har landa ennå.

Laget består stort sett av 16-åringer, men noen 15-åringer er også med. De er én stor treningsgruppe på 19 gutter, som er meldt på i to serier.

– Vi har jobba målretta det siste året. Og etter jul, spurte vi gutta om dette var noe de hadde lyst til å satse på. De har vært kjempeflinke med egentrening og vi holdt, for første gang, treninga i gang gjennom sommeren. Dette har skjedd etter guttenes egne ambisjoner og ønsker, understreker treneren.

 

Indre drive og motivasjon

Med seg i trenergruppa har han også Magne Gunnerød og Dag Bjørnar Lerum. Sistnevnte er lærer på toppidrett håndball ved Bø vgs. der flere av guttene på laget er elever.

– Det har vært veldig fint å få med han. Dag Bjørnar er den proffe av oss, og det er godt når man plutselig står på sidelinja som pappa og trener, og de andre lagene har tidligere landslagsspillere som trenere.

– 15 og 16 år, er en alder der mange faller fra idretten. Hvordan har dere jobbet for å holde på denne gjengen og få de med på en såpass tøff satsing?

– Noen få har gitt seg, men dette er noe vi har prata masse om. Denne gjengen har en indre drive og motivasjon. Vi gjør mye for å bygge lag, samhold og tilhørighet. Vi har satsa på å gjøre mye sosialt og bygget på det. Det er også en tid der skole krever mye, så vi har takhøyde for at de i perioder må prioritere. Det er helt ok.

I tillegg skryter Nicholas av en foreldregruppe som stiller opp, med alt fra matlaging, til å være heiagjeng på kamper.

– Vi håper å beholde så mange som mulig framover. Men det er noe som heter at man kan leie hesten til vann, men ikke true den til å drikke.

 

Skal jobbe dugnad og ønsker seg sponsorer

Nå venter laget i spenning på det videre kampoppsettet. Det skal være to runder med kamper nå før jul, og så videre kamphelger etter jul, før det blir sluttspill.

– Vi er også sikret et hjemmearrangement, og det er noe vi gleder oss ekstra mye til. Anders Skogheim er ansvarlig for markedsføring og han er allerede i full gang med planlegging.

– Men nå risikerer dere å måtte reise landet rundt for å spille kamper. Hvordan skal dere klare å finansiere dette her?

– Ja, vi risikerer å måtte reise helt til Bodø, for eksempel. Og det er klart at reise og oppholde med et helt lag koster. Vi må rett og slett jobbe dugnad, og så håper vi å få med noen sponsorer. Heldigvis har vi kjempeflotte foreldre som bidrar, men hvis det er noen i det lokale næringslivet, som kan tenke seg å hjelpe oss, så er det bare å ta kontakt, oppfordrer Nicholas Skjeldal Waldenstrøm.

Powered by Labrador CMS