MINISTERMØTE PÅ HØYDEN: Tirsdag var næringsminister Cecilie Myrseth og energiminister Terje Aasland på besøk i Nome for å møte aktører på Fensfeltet. Dagen startet ved Holla kirkeruin, der regiongeolog Sven Dahlgren informerte.

Få konkrete svar fra ministrene – som likevel under­streker at Fensfeltet ikke er glemt

Tirsdag var både næringsminister Cecilie Myrseth og energiminister Terje Aasland på Ulefoss, for å møte kommune og mineralnæring. – Det jobbes med mineralnæringa på mange, mange fronter, forsikrer Myrseth.

Publisert Sist oppdatert

Dagen før ministermøtet i Nome, ble et forslag til statsbudsjett, som verken nevner Fensfeltet eller Mineralstrategien, lagt fram av regjeringen.

– Samtidig var det signaler om en tydelig satsing på havbunnsmineraler. Folk i bransjen, som Kanalen har pratet med er skuffet. Hva er deres kommentar til det?

­– Jeg tenker at det at Terje og jeg er her i dag, samt at en i forrige uke fikk en bevilgning fra virkemiddelapparatet gjennom Innovasjon Norge. Det er to eksempler på at regjeringa er veldig opptatt av næringa, svarer næringsminister Cecilie Myrseth.

Jobber internasjonalt og med en minerallov

Fensfeltet lå badet i tåke da de to ministrene besøkte Ulefoss. Men Aasland og Myrseth var opptatt av å ikke tåkelegge viktigheten av ressursene som ligger under bakken.

Næringsministeren peker også på at regjeringen har lagt fram en mineralstrategi.

– Som vi følger opp. Så jeg tenker at det at ikke alt står i statsbudsjettet, under bevilgninger, er ikke det samme som at vi ikke er opptatt av mange andre saker også. Fensfeltet og mineralnæringa er kjempeviktig framover. Ikke minst må vi få til riktig utvikling av mineraler, skal vi få til det grønne skiftet. Så her kan man puste med magen og ikke tenke at det er et negativt signal.

– Kan du si noe mer konkret om hvordan mineralstrategien følges opp nå framover?

– Vi jobber på flere fronter. I forrige uke hadde jeg møte med de nordiske næringsministrene. Da var mineraler et av de viktigste temaene på dagsorden. Hvordan vi kan jobbe enda tettere sammen når det kommer til forskning, utvikling og være en nordisk region, som kan tilby mineraler. Der har vi mye til felles. Sånn jobber vi med mange andre, og forrige uke kom vi også på plass med en historisk avtale med USA. Norge er det første landet som har undertegnet en samarbeidsavtale om mineraler med dem. Og vi jobber med ny minerallov nå. Vi er nødt til å ha samfunnsaksepten også med oss når vi skal utvikle næringa. Vi må få opp forståelsen for hvorfor mineralnæringa er viktig. Norge har mye å bidra med, så her jobbes det på mange, mange fronter, understreker Myrseth.

­– Jeg har lyst til å legge til det Cecilie sier, at verden trenger enormt med mineraler. Og mange er i en villfarelse om at en bare kan resirkulere og holde dette innafor den sirkulære økonomien, men det er ikke tilstrekkelig. Vi trenger veldig mye mer supermagneter, turbiner, kabler og så videre. Derfor har Norge tatt en aktiv tilnærming. Mineralstrategien, var det første vi leverte på og så følger vi også opp med havbunnsmineraler. Med den internasjonale oppmerksomheten som er på mineral, så er Fensfeltet svært ofte nevnt. Så må vi få det gode ressursgrunnlaget, og sørge for at vi har prosesser som gjør at vi kan investere, sier energiminister Aasland.

Delegasjonen som møtte opp på Høyden, tirsdag formiddag, fikk kanskje ikke den beste utsikten til Fensfeltet, men regiongeolog Sven Dahlgren fikk forklart hva som finnes under bakken.

Viser til tilgjengelig virkemiddelapparat

Aasland peker på et én av de store utfordringene knyttet til mineraler er at det tar tid å realisere.

– Det at du har et prosjekt, du har en forekomst og du vil gjennomføre en realisering av dette prosjektet. Og så går det vinter og vår, pluss litt til, før du kan komme i gang. Vi må sørge for, og det er Cecilie og jeg opptatte av, og det er regjeringen opptatt av, å få gode prosesser som gjør at vi får avklart arealavsettingen, de miljøforholdene og de tinga som skal på plass. Så det er det aller viktigste, akkurat nå.

– De selskapene som er aktører her på Fensfeltet nå, etterlyser garantiordninger og risikoavlastning?

– Jeg tenker det, at vi har et virkemiddelapparat som også er tilgjengelig for mineralnæringa. Det viser tildelingen forrige uke. Så virkemidlene er på plass, men så er det jo også helt riktig at skal man få til den utviklingen man ønsker, så er vi helt avhengig av å ha privat kapital med, sier Myrseth.

­­– Og de private må også være med å ta risiko her. For det er klart det er usikkerheter, og da må det være et samspill, mener Aasland.

På et møte med representanter fra kommunen, gruvenæringen og industriaktører etter turen til Holla kirkeruiner, sa Myrseth at det ses på mulighetene for et statlig selskap eller et fond knyttet til mineralnæringen.

 

I kommunestyresalen var representanter fra kommune, fylkeskommune, statsforvalteren, industriorganisasjonene og gruveaktørene på Fensfeltet samlet. Her fikk ministerne orienteringer og ønskelister å ta med seg tilbake til regjeringen.

Behov for konkret oppfølging fra regjeringen:

I et formøte på rådhuset hadde  representanter fra kommune, fylkeskommune, statsforvalteren, industriorganisasjonene og gruveaktørene på Fensfeltet utarbeidet et felles utspill til ministrene. 

* Risikoavlasting - Virkemiddelapparat som er mer spisset mot mineralnæringen, forskning og utvikling av mineralprosjekter.

* Fast track - Bedre samordning av regelverk og korte ned saksbehandlingstiden må ses opp mot samfunnsaksept i lokalsamfunn der mineralutvinning skjer.

* Politikkutforming for å koordinere statens satsing på mineralutvinning - ref. verdens mest bærekraftige mineralnæring.

Powered by Labrador CMS