Geir Nævdal, talsperson for Norgesdemokratene i Nome (foto: privat).

Svar til Thor Egil Braadland

– Om forslaget blir iverksatt blir kommuner tvunget til tidkrevende og dyre prosesser som favoriserer grønne industriprosjekter som vindkraft, skriver Geir Nævdal.

 Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.

«Niks», Thor Egil Braadland. Du påstår at jeg gir feilinformasjon med mangel på fakta. Jeg påstår ikke at EUs Fornybardirektiv fjerner kommunenes vetorett. Det er Motvind Norge som mener det. 

Norgesdemokratene følger med og er bekymret for utviklingen. Men jeg slår fast at kommuner står i fare for å tape vetoretten for kraftbehovet. 

EU-direktiver er en ting, en annen sak er hvordan grønne organisasjoner går frem for å innlemme EU-direktiver og innføringer av regler som har til hensikt å tøye demokratiet med virkemidler og utredninger som middel for å få igjennom vedtak for energieffektivisering i «grønne industriprosjekter». EUs talerør, Fornybar Norge er klar over at Norge allerede er på etterskudd med flere energi direktiver som de mener bør implementeres. 

Da lurer jeg på om Braadland har fått med seg uttalelsen der fra sin egen sjef, Åslaug Marie Haga som antydet i podkasten i kontrollutvalget tidligere i år at det går en grense for den lokale motstanden, der organisasjonen vil ha en lokal utredningsplikt for å unngå prinsipielle nei til vindkraftutbygging. Dette støtter Energiminister Aasland, selv om han holder fast på kommunens beslutningsmyndighet. (Kilde: kommunal rapport 29. august 2024). Dette vil undergrave tilliten til kommuner -som attpåtil er folkevalgt. 

Om forslaget blir iverksatt blir kommuner tvunget til tidkrevende og dyre prosesser som favoriserer grønne industriprosjekter som vindkraft. 

Geir Nævdal
Norgesdemokratene i Nome

Powered by Labrador CMS