Thorleif Fluer Vikre

Skal vi lytte til Super Mario eller vente på treige Jonas?

– Rent sikkerhetspolitisk burde vel nesten finansiering av ytterligere prøveboringer og analyser på Fensfeltet på Ulefoss vært gjort over forsvarsbudsjettet, skriver Thorleif Fluer Vikre.

Publisert

Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.

Europa taper i konkurransen mot Kina og USA. Mario Draghi som er italiensk økonom og politiker, tegner et dystert bilde av EUs fremtidsutsikter i en ny rapport. En av tingene som trekkes frem er særlig kritiske mineraler, som Europa mangler og trenger siden markedene kontrolleres av Kina og USA. Hva har dette med Telemark å gjøre? Jo, det har det, og da tenker jeg og Fremskrittspartiet på Fensfeltet og den handlingslammelsen vi ser i regjeringskvartalet.

Hvis tilgang på mineraler er viktig for Europa burde den også være viktig for Norge! I den nylig fremlagte «Mineralstrategien» fra regjeringen er det lite annet enn fine ord og utredninger som venter.

– Rent sikkerhetspolitisk burde vel nesten finansiering av ytterligere prøveboringer og analyser på Fensfeltet på Ulefoss vært gjort over forsvarsbudsjettet!

Statens engasjement er nesten fraværende om vi ser bort fra alle ordene fra den til enhver sittende næringsminister. Fremskrittspartiet gikk i bresjen for å få til prøveboring og skaffet penger til det over statsbudsjettet, og siden har det vært stille på den økonomiske siden fra regjeringen.

Regjeringens mineralstrategi minner vel egentlig en minimal strategi når vi ser på virkemiddelbruken på hele 5 millioner kr. Inntektsstrømmen fra gruvedrift ligger langt frem i tid og det er både tid- og kapitalkrevende å utvikle slike prosesser i henhold til nødvendige internasjonale standarder. Norge har Europas største forekomst av sjeldne jordarter, som er kritiske i det grønne skiftet og har høyeste prioritet i EU. Likevel kommer det ikke noen forslag om «lete refusjonsordning» for landbaserte geologiske ressurser etter modell av hva vi har for olje- og gass sektoren under vann. Kun Fremskrittspartiet har landsmøtevedtak på dette og jeg håper at dette vil stå sentralt i regjeringsplattformen når «treige Jonas» får avløsning av «Super Sylvi» etter valget i 2025! 

Thorleif Fluer Vikre Fylkesleder Telemark Fremskrittsparti

 

Powered by Labrador CMS