Willy Dorholt

Pilotfabrikken: – Hvorfor er ikke bygging i gang?

– Jeg er sikker på at en etablering av pilot ved jernverket har mange positive effekter og synergier, skriver Willy Dorholt.

Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.  

Det har lenge vært kjent her i kommunen at REN ønsker å starte en pilotfabrikk. Det ble gitt tydelige signaler til kommunen at det hastet med å finne en egnet industritomt. En slik tomt måtte tilfredsstille flere industrielle krav og Nome har ikke så mange klare industritomter som er byggeklare.

Måtte avklares i juni

I våres ble det sagt at det var viktig at det kom en tomteavklaring allerede i juni og at det var viktig at fabrikken ble plassert i Nome. Det var viktig at fabrikken var i drift januar 2026 og det er ikke lenge når en ny fabrikk skal etableres. Skulle de rekke å få alle godkjenninger på plass og bygge fabrikken var det viktig at dette arbeidet kommer i gang raskt,

 

Fantastisk industriområde

Etter at tidligere deponiområdet til jernverket har fått en kraftig oppgradering, har vi fått et nytt og fantastisk industriområde sentralt på Ulefoss. Ifølge min vurdering, så vil en lokalisering av piloten her være perfekt. Jeg, sammen med ordfører Linda Thorstensen og varaordfører Stig Kjeldal hadde møte i mai, hvor vi tydelig gav uttrykk for at mange samfunnsmessige argumenter taler for at fabrikken skulle ligge ved jernverket.

Skape nye arbeidsplasser

I forbindelse med selve piloten er det snakke om 30-40 arbeidsplasser. Selv om selve pilotprosjektet er planlagt å være i 3 år, er det tanker for at dette anlegget kan brukes til opplæring og senter for forskning innen mineralnæringer. REN har allerede etablert samarbeid med videregående skole på flere områder og det blir jobbet for at i fremtiden skal det være et miljø for kompetansearbeidsplasser i Nome.

Gleden var stor

Da det ble kjent at det var dialog mellom REN og familien Cappelen om mulighet for å etablere piloten på det gamle deponiet, var gleden stor. Derfor er det overraskende at de fortsatt ikke er kommet i mål. Jeg forstår at det er mange spørsmål som må avklares, men jeg trodde at dette var vinn-vinn for både grunneier, REN og for hele Nomesamfunnet; en formalitet. Det er mulig at grunnforhold, eiermodell, etterbruk fremtidige planer eller andre forhold gjør det krevende.

Synergieffekter

Jeg er sikker på at en etablering av pilot ved jernverket har mange positive effekter og synergier. Både for lokalsamfunnet, for videregående skole, næringslivet med industrien, men kanskje spesielt for jernverket. Jeg vet jeg har mange hatter, men la meg ta på den som jeg synes passer best i denne sammenhengen, som ansatt ved jernverket. Jeg har jobbet over 30 år ved bedriften. Ved å etablere ny industri tett på jernverket, åpner det seg mange muligheter. Ved å trekke piloten så tett opptil støperiet, kan vi samarbeide om flere funksjoner som kantine, vedlikehold, industrivern, innleieavtaler og innkjøp. Denne listen kan bli så lang vi bare ønsker. Men det viktigste er kanskje at jo større industrimiljø

vi har, desto lettere er det å drive utvikling av ansatte, rekruttere og beholde i kommunen.

Ikke mist målet

Det er viktig at alle som er involvert i prosessen rundt etablering av piloten, spør seg: Hva er det viktigste målet her? For meg er det å skape et levedyktig lokalsamfunn med fremtidstro, trygghet og muligheter. Et vellykket pilotprosjekt er et viktig skritt på den veien. Da må ikke detaljer og kortsiktige interesser ødelegge det.

Willy Dorholt
Nome-patriot og ansatt ved jernverket

Powered by Labrador CMS