Illustrasjonsfoto

Hva har du gjort i sommer?

– Det norske samfunnet strever med å finne gode fosterhjem for de sårbare barna, skriver rådgiver i Bufetat, Bente Jensen Hoppestad.

Publisert

Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.

Sommerferien er et lengre og velfortjent avbrekk i året fra den ellers travle hverdagen vår. Selv en svak krone og høye renter har ikke fått nordmenn til å reise mindre. Opplevelsestrangen har gjort oss fleksible og vi tilpasser oss en ny hverdag. Vi returnerer tilbake til jobb eller skole med ladede batterier, proppfulle av opplevelser, minner og kanskje med nye venner vi ble kjent med i løpet av sommerferien. Slik er det heldigvis for de fleste, likevel møter mange første skoledag med uro og klump i magen for hva de skal si når det kommer spørsmål om hva de har gjort i sommer.

 "Kaja" skal begynne i 4. klasse. I 9 år har hun vokst opp med ferier som har vært fattige på opplevelser. Selv om det var klemmer fra pappa og krabbefiske med mamma, fulgte regningene, rusen og all kranglingen med inn i sommermånedene. Nye flyttekasser, nytt nabolag og ny ustabilitet. Det å skulle fortelle til andre hvordan sommeren egentlig har vært, har alltid vært ganske vanskelig. Å finne på sommerferiefortellinger er ofte lettere enn å skulle fortelle den virkelige sannheten.

På samme måte som gode opplevelser beriker livet vårt og stimulerer oss mentalt, så kan mangel på slike positive opplevelser bekrefte en allerede vanskelig livssituasjon, og oppvekst. Budskapet vårt i Bufetat, fosterhjemstjenesten er det samme, og det vil aldri endre seg så lenge det finnes barn i Norge som ikke har et trygt og permanent hjem å komme til. Det er viktig for livskvaliteten og ha et hjem vi kan kalle vårt, og å ha en familie å tilhøre, som sammen drar på ferie, småturer og gjør andre opplevelser.

I dag venter ‘Kaja’ fremdeles på et fosterhjem. Hennes store ønske er ikke flotte sydenturer eller opplevelsesturer til Disneyland, men kanskje en tur til en hyggelig hytte i Sverige. Hvor dagene inneholder mas om å legge vekk iPaden å gå ut i det fine været, og kveldene handler om kortspill, grilling og marshmallows. Hun vil veldig gjerne bli tatt med på tur, og hun vil gjerne tilbake til badestranda igjen for å fange krabber. Hun håper på en trygg og god sommerferie, samtidig som mange av hennes gode minner fra dagene med mamma og pappa ikke skal ta slutt.

 I FNs barnekonvensjon finner man listet opp barns rettigheter.  "Rettigheter og vern til barn er viktig og nødvendig", men hva når en av de viktigste forutsetningene for en god oppvekst ikke er til stede? I dag venter 200 barn på et trygt og stabilt fosterhjem. Det ser ut som vi klarer å tilpasse oss de fleste livsendringer enten det er renteøkninger eller høye boligpriser, samtidig strever det norske samfunnet med å finne gode fosterhjem for de sårbare barna.

Nå kommer spørsmålet: “Hva har du gjort i sommer, Kaja”? Tenk om hun neste år kunne fortelle at det var noen som tok henne med på fisketur i Sanner vannet, golftur til Norsjø Golf eller på huletur i Mannsliarholet.

Bente Jensen Hoppestad
Rådgiver: Barne-,ungdoms-og familieetaten, region sør

Powered by Labrador CMS