Leder for Kirkens SOS i Telemark, Audun Haga.

Gi 8 minutter og bygg håp!

– Dette er en oppfordring til oss alle om å være til stede, til å bryte stillheten, til å spørre hvordan noen har det – og virkelig høre etter, skriver leder i Kirkens SOS Telemark,  Audun Haga.

Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.

"Gi 8 minutter til en venn" er ikke bare et slagord knyttet til verdensdagen for psykisk helse 10. okt. Forskning viser at en samtale på 8 minutter kan være forskjellen på håp eller håpløshet. Dette er derfor en oppfordring til oss alle om å være til stede, til å bryte stillheten, til å spørre hvordan noen har det – og virkelig høre etter.

Å starte en samtale kan bli sammenlignet med å skru på lyset i et mørkt rom.

For noen kan nettopp det være forskjellen mellom liv og død. Mange av de som tar kontakt med oss i Kirkens SOS, forteller at det å ha noen å dele tankene sine med, å bli lyttet til, kan være avgjørende for å finne motet til å fortsette.

Som samfunn er vi mange som jobber sammen for å hindre ensomhet og utenforskap. Å gi tid til hverandre kan være et første skritt. Ved å snakke sammen, ved å lytte, kan vi gi mennesker rundt oss en følelse av verdi og tilhørighet. Når vi tar oss tid til en god prat viser vi at vi bryr oss.

- Hvem kan du stikke innom denne uken eller ta en telefon til?

- Du utfordres herved til å være den som tar initiativ og spør: «Hvordan har du det, egentlig?»

Kanskje er det akkurat det din nabo eller venn trenger for å føle seg sett og hørt i dag.

En innringer til Kirkens SOS sa:

-Jeg har aldri turt å fortelle noen om alt det fæle jeg opplever. Men i dag fortalte jeg for aller første gang til dere, og nå kjenner jeg meg håpefull for første gang på det jeg kan huske. Tusen takk for praten!

Vi i Kirkens SOS bidrar gjerne med vår samtalekompetanse. 50 års erfaring med samtale på krisetelefon drevet av godt skolerte frivillige har lært oss hva en god samtale er. Derfor har vi skrevet boken «God å snakke med» og utviklet et 2 timers kurs «God å snakke med kurs». Ingenting gleder oss mere enn når vi kan dele denne kompetansen med lag og foreninger som vil sette dette på dagsorden. At lokale idrettsforeninger i Grenlandsområdet nå vil samarbeide med kan trolig gi mange gode ringvirkninger. Folk trenger folk og vi må stå sammen i dette viktige arbeidet.

Fortsatt god høst! -og høsten kan bli bedre for oss alle med mange gode samtaler……….

 

 

Audun Haga
Leder Kirkens SOS Telemark

Powered by Labrador CMS