FRA FENSFELTET: De brune flekkene er sjeldne mineraler fra Fensfeltet.

Det trengs et hurtigspor for utvinning av kritiske og sjeldne mineraler

– Dette er vår mulighet til å skape verdens mest kompakte, effektive og grønne verdikjede, med korte transportlinjer og lavt energibehov, skriver Thorleif Fluer Vikre i Telemark FrP.

Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.

Vi må vi ha raskere søknadsbehandling, en tydelig plan – et «pakkeforløp» for mineral utvinning, slik som man har i helsevesenet for alvorlige sykdomsforløp! Sjeldne jordartsmineraler- og metaller ER alvorlig og kritisk for vår framtid. Vi må komme i gang med et hurtigspor!, ikke bare snakke om det slik regjeringen gjør i den nylig fremlagte mineralstrategien.

Vi står ved et veiskille i arbeidet med å sikre mineraler til nye dingser og «grønne» produkter som utvikles i årene som kommer. For å lykkes med å utvikle ny teknologi er vi avhengige av tilgang til kritiske mineraler og metaller, og sjeldne jordartsmetaller (REE) er blant de viktigste. 

De utgjør hjørnesteiner i teknologier som vindkraftturbiner og elmotorer, som begge er avgjørende for å produsere utslippsfri energi ,og alle mulige høyteknologiske produkter i en moderne verden. Dagens forsvarsteknologiske utstyr produseres heller ikke uten REE.

Vi er nå i dag, i Europa altfor avhengig av Kina for disse ressursene, noe som gjør oss sårbare, og som er en sikkerhetsmessig utfordring for både Norge og Europa og den vestlige verden.

Heldigvis har vi i Norge, og her i Telemark, en unik mulighet. Fensfeltet har potensial til å være Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller, og dette gir oss en gyllen anledning til å bidra til både det grønne skiftet og verdiskapingen i Norge. Det er på tide å sette ressurser inn på og få gjennomført en kartlegging og avklart om ressursene er drivverdige i kommersiell forstand, samt om de kan hentes ut på en forsvarlig miljø og samfunnsmessig måte.

Men vi kan ikke vente. Vi må handle nå, ellers risikerer vi å komme bakpå i kappløpet om å sikre ressursene for fremtiden. Jeg og Telemark FrP er opptatt av at det etableres en konkret og gjennomførbar plan for å etablere en komplett verdikjede, fra utvinning av mineralene på Fen til produksjon av ferdige for eksempel permanentmagneter langs Grenlandskysten.

Tenk om vi kunne lage et «Telemarkspor» ved å bruke ren vannkraft fra Telemark, utvinner og prosesserer kritiske mineraler på Ulefoss, separerer og produserer oksider og metaller på Herøya, og avslutter med en fabrikk for permanentmagneter på Frier Vest. Vi ville ikke bare ha satt hele Telemark i arbeid, men også langt på vei svart på spørsmålet: «Hva skal vi leve av etter vår geologiske ressurs, oljen er utvunnet?» Dette er vår mulighet til å skape verdens mest kompakte, effektive og grønne verdikjede, med korte transportlinjer og lavt energibehov.

Men for at vi skal lykkes, kan vi ikke vente i 10 og 15 år på at norske myndigheter i alle ulike valører har behandlet og innvilget en søknad om å sette i gang gruvedrift!

Thorleif Fluer Vikre
Fylkesleder Telemark FrP

Powered by Labrador CMS