Tormod Halvorsen skriver blant annet om boka til Eivind Sæthers bok i sitt innlegg om likvidasjonene under krigen (foto: bilde av bokomslag fra Bonnier norsk forlag).
Lærerikt og spennende om likvidasjonene under krigen
Denne lokalhistoriske artikkelen er skrevet av en ekstern skribent. Eventuelle meninger i teksten står for forfatterens regning.
En tankevekkende bok har kommet ut nå før jul. Det er det tredje storverket om motstandsbevegelsens likvidasjoner under 2. verdenskrig. Arnfinn Moland – tidligere direktør på Hjemmefrontmuseet var først ute på 90-tallet. Deretter kom Eirik Veums bok om det samme temaet. Denne gang er det historikeren Eivind Sæther som har gitt seg i kast med dette temaet. Boka har fått tittelen «De likviderte», og tar for seg nærmest i detalj samtlige 82 likvidasjoner. De som skulle likvideres hadde ofte fått oppnavn. Enten det var «Natt og dag», fordi han kronisk anga motstandsfolk, eller «Østfrontens skrekk.» I min tid som leder i Holla Historielag hadde vi besøk av Moland, Veum og den mest dekorerte mann fra krigens dager, Gunnar Sønsteby. Alle berørte temaet likvidasjoner. Norske styrende myndigheter og nedover, i tillegg til den militære motstandsbevegelsen, ble etterhvert alle enige om at det var helt nødvendig å ta ut enkelte elementer hos fienden.