Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Ulefoss Skap_BE MG_7315

– Det er det næringslivet har skreket etter i ett år. Men det får vi altså ikke med dette tilbudet

– Hadde det ikke vært for usikkerheten på kostnadssiden, så ville det vært grunnlag for å skape flere arbeidsplasser.

 

Det sier daglig leder ved Ulefoss Skap, Frode Kongsgård, som etter måneder med tøffe utfordringer har venta spent på den nye fastprisordningen på strøm fra Statkraft.

For to dager siden ble fastprisene lansert og tilbud sendt ut til næringskunder fra henholdsvis Fjordkraft og Fortum. Det er disse to strømselskapene Statkraft så langt har forhandlet avtale med.

IKKE AKTUELT: Daglig leder ved Ulefoss Skap er lite imponert over den nye faststrømordningen som i disse dager tilbys næringslivet. – Dette gir ikke den forutsigbarheten vi trenger, sier Frode Kongsgård.

Ett døgn til å svare

Ulefoss Skap, som produserer påbygg til lastebiler og er landets nest største i sitt segment, omsetter for rundt 40 millioner i året, har 19 ansatte, og et årlig strømforbruk på mellom 200 og 300 tusen kilowattimer. Med skyhøye og ikke minst ustabile priser på energisiden, er dette den store utfordringen for bedriften, som også bruker en del gass.

Ifølge tilbudet som ulefossbedriften har mottatt fra Fjordkraft, vil kilowattprisen på strøm bli på 93,60 øre, forutsatt at det inngås en syvårsavtale, mens prisen er 119,49 øre i en femårsavtale og 168,80 øre i en treårsavtale.

Men dette tilbudet er daglig leder Frode Kongsgård langt i fra fornøyd med.

– Nei, faktisk så koker det litt her akkurat nå. For det første tilbys det kun fastpris på 70 prosent av forbruket. Mens det vi trenger er fastpris på hundre prosent, hvis det skal bli forutsigbart.

– For det andre så sies det ingenting om vilkår, noe som kan bety at vi ikke får fastpris i de periodene vi trenger det mest, sier Kongsgård som mener hele poenget med ordningen skulle være forutsigbarhet.

– Det er det næringslivet har skreket etter i ett år. Men det får vi altså ikke med dette tilbudet.

Kongsgård er også oppgitt over fristen på kun ett døgn til å besvare tilbudet.

– Fastprisavtalen er selvfølgelig helt uaktuelt å takke ja til, uten å kjenne kriteriene, og uten tid til å finne det ut. Men jeg reagerer også på at det kun er to strømleverandører som Statkraft har inngått avtale med. Dette må jo være noen for konkurransetilsynet?

Krigen skapte kaos

Noen måneder tilbake i tid fikk Ulefoss Skap et alvorlig skudd for baugen da leverandør-fabrikken til bilprodusenten MAN i Ukraina ble bombet, og 11 tusen mann permittert. Følgene for Ulefoss-bedriften ble store forsinkelser og en kaotisk arbeidssituasjon.

– Vi hadde fulle ordrebøker etter pandemien, og la fornøyd budsjettet for 2022. Så kom krigen og slo bokstavelig talt ned som en bombe. Alt ble utsatt på ubestemt tid, og det ble kjempevanskelig å få tak i deler og det meste av materiell. Det var bare å stokke om planene, forteller Kongsgård som deler eierskap i bedriften med svogeren Jan Ivar Slåttedalen.

På vårparten tok de grep og omorganiserte bedriften. En produksjonsleder ble sagt opp, ansvar og oppgaver i hovedsak fordelt på de to som var igjen i ledelsen.

ENERGIKREVENDE: Ulefoss Skap har et årlig strømforbruk på mellom 2-3 hundretusen kilowatt-timer, pluss gass, til maskiner, lys og varme i produksjonslokalene.

Søvnløse netter

Siden da har de jobba beinhardt for å få inn nye kontrakter, til erstatning for de som var knytta til MAN.

– Blant annet fikk vi inn flere ordrer fra Volvo som ikke var berørt på samme måten.

– Men det er travelt nå som vi bare er to, og jeg føler at vi henger i tauene. Det har blitt en god del søvnløse netter i høst.

Roser de ansatte

Likevel er det først og fremst de ansatte som får æren for at det tross alt går rundt.

– Uten den innsatsen hadde det vært håpløst. Vi har vanvittig flinke folk. De får ansvar og tar ansvar, og de står på.

Per i dag har bedriften fylt opp det meste av ordreboka for 2023, og delvis inn i 2024. Men, mange av kontraktene er forhandla fram på gamle priser.

– Det betyr at mange av oppdragene vil gå i minus, og krever at vi kompenserer med stort volum, forklarer Kongsgård.
– Hadde det ikke vært for usikkerheten på kostnadssiden, så ville det vært grunnlag for å skape flere arbeidsplasser.

Den nye fastprisordningen fra Staten ser imidlertid ikke ut til å gi ulefoss-bedriften den tryggheten de etterlyser.