Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Linda Thorstensen
Linda Thorstensen

Nå skal torg-navnet avgjøres en gang for alle: Linda Thorstensen snur i spørsmålet

Torsdag ettermiddag ble innkallingen til neste møte i samfunnsutviklingsutvalget (SU-utvalget) sendt ut.

Der ligger saken som en gang for alle vil avgjøre hva torget på Ulefoss skal hete.

Navnesaken ble en snakkis i høst, etter at politikerne gikk inn for å kalles opp torget etter Nomes tidligere ordfører Elna Kabbe, som også var Telemark første kvinnelige ordfører i sin tid.

Mange reagerte sterkt og stilte seg uforstående til dette valget. Det kom også tydelig fram i høringsrunden som ble arrangert i etterkant.

Totalt ble det levert 174 innspill i runden. Noe som trolig er rekord i en sak som dette.

Torget på Ulefoss.

Bare to gikk for Elna Kabbe

Som leserne vet, gjorde Kanalen det enkelt for alle innbyggere i Nome å delta i høringsrunden, ved å etabler et nettskjema som leserne kunne fylle ut. Alle de individuelle svarene herfra ble så overlevert til Nome kommunen slik at de kom med i høringen.

Gjennomgangen fra saksutreder, Kisten Arvesen Nesheim, viser at 129 av 174 høringsinnspill peker på Ulefoss torg som foretrukket navn for torget.

39 høringssvar ønsker at navnet rett og slett skal være «Torget» (eller andre varianter av dette, som «Torvet» og «Tårvet»).

Kun to innspill går inn for «Elna Kabbes torg», som altså var det politikerne opprinnelig ønsket.

I sin utredning tar også administrasjonen hensyn til den tydelige trenden i høringen og går for Ulefoss torg:

Her er begrunnelsen:

«’Ulefoss torg’ er et navn som mange har et forhold til, det er logisk og gjenkjennelig. Skrivemåten for ‘torg’ er korrekt og godkjent av Språkrådet. Kommunedirektøren anbefaler derfor å holde på skrivemåten «torg». Kommunedirektøren anbefaler at navnet på den nye plassen i Ulefoss sentrum blir ‘Ulefoss torg’.»

Torsdag 24. november skal saken til endelig avgjøres i den politiske behandlingen i SU-utvalget.

– En selvfølge lytte

Det er ventet at politikerne følger opp administrasjonens innstilling i dette møtet.

Det var Linda Thorstensen, Nome APs ordførerkandidat ved valget neste år, som opprinnelig fremmet forslaget og fikk hele SU-utvalget med seg på «Elna Kabbes torg».

Men nå sier Thorstensen at hun snur.

– Det er ikke tvil. Jeg ønsker å lytte til høringsrunden og det engasjementet som har vært i saken, og går inn for Ulefoss torg, sier hun i en kommentar til Kanalen.

– Hvilke tanker gjør du deg om at så mange ønsker Ulefoss torg og bare to går inn for å kalle stedet opp etter Elna Kabbe. 

– For meg er det både gøy og inspirerende at saken har skapt så mye engasjementet. Det betyr mye å se at så mange bryr seg om lokalmiljøet sitt. Derfor er det også viktig å lytte til dette engasjementet.