Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Økonomisjef Lars-Arne Oldernes får enda flere penger inn på konto.
Økonomisjef Lars-Arne Oldernes får enda flere penger inn på konto.

Men festen var ikke over: Går mot et knallsterkt resultat også i år

Det snakkes mye om at festen nær sagt er over før den har begynt, men det er ingen tvil om kommuneøkonomien i Nome går mot et knallsterkt år.

Allerede på slutten av fjoråret visste politikerne at de ville få en romslig sparekonto å bruke av i 2022. Budsjettet som ble laget for snart 11 måneder siden, ble derfor satt opp med et underskudd på rundt seks millioner kroner.

Disse seks millionene skulle politikerne ta fra det forventede overskuddet.

Som kjent endte det med et rekordstort pluss på 36,8 millioner.

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret, kommunedirektør Rune Engehult og varaordfører Anders Hjelseth da de la frem det rekordstore overskuddet på 36,8 millioner i februar 2022.

Politikerne har deretter gjort flere vedtak gjennom vinteren, våren, sommeren og høsten, der de har brukt enda mer penger av det såkalte disposisjonsfondet. Summen som startet på minus seks millioner, har økt til minus 17 millioner gjennom året.

Teknisk sett er det derfor budsjettert med et underskudd på 17 millioner kroner i 2022.

Men parallelt har nye penger flommet inn, takket være fire ganske unormale forhold:

1) Den høye strømprisen gjør at kommunen både tjener stort på salg av konsesjonskraft og at utbyttene fra kraftsektoren øker.

2) Som en følge av lav arbeidsledighet og stor aktivitet i den norske økonomien øker kommunens inntekter fra skatt.

3) Nome kommune får rundt 11 millioner kroner av staten for å bosette ukrainske flyktninger i år og de neste fire årene. Men siden de ukrainske flyktningene kom til Nome sent på høsten, har kostnadene vært små. «Overskuddet» ender derfor på rundt ni millioner. Denne effekten kommer riktig nok bare én gang. I 2023 må kommunen belage seg på å bruke hele potten på 11 millioner.

4) Siden kommunen ikke rekker å renovere Svenseid barnehage i år, «spares» det også 10 millioner her. Det ligger likevel an til at renoveringen blir nesten ni millioner dyrere enn budsjettert, og dermed vil kostandene øke på dette punktet i 2023.

Sparegrisen fylles opp igjen

Alle disse ekstrainntektene gjør at de 17 millionene politikerne har brukt av oppsparte midler, kan tilbakeføres i sin helhet, og at at det på toppen av dette kan beregnes et overskudd på 5,0 millioner. Sagt enkelt, er sparegrisen like feit som før.

Det ligger altså an til en økonomisk forbedring på hele 23 millioner kroner mot hva politikerne trodde for ett år siden, viser økonomisjef Lars-Arne Oldernes’ gjennomgang til formannskapet.

Men festen varer ikke evig

Nå hører det med til historien at festen nok ikke fortsetter inn i 2023.

Da øker nemlig både strømutgiftene og renteutgiftene veldig mye. Blant annet må Nome kommune betale 12 millioner kroner mer for strømmen.

I tillegg reduseres kraftinntektene massivt på grunn av endrede regler fra statens side, og integreringstilskuddet vil bli brukt opp i sin helhet. På toppen kommer utgifter til å renovere barnehagen på Svenseid.

Dersom vi i tillegg ser for oss en nedkjøling av norsk økonomi og økt arbeidsledighet, vil skatteinntektene kunne falle.

Totalt er det snakk om mange titalls millioner i negativ forstand. Selv om festen ikke er over ennå, vil den ikke vare evig.