Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Linda Gunnerød er leder for Lunde handelsforening og driver av Victoria & Henrik. Hun har sine bekymringer for utviklingen i Lunde sentrum, men sier likevel at det er viktig å se framover nå.
Linda Gunnerød er leder for Lunde handelsforening og driver av Victoria & Henrik. Hun har sine bekymringer for utviklingen i Lunde sentrum, men sier likevel at det er viktig å se framover nå.

Slik reagerer folk på det som skjer i sentrum

De siste dagene har det kommet flere nyheter som vil ha stor betydning for Lunde sentrum. Utviklingen bringer med seg med både bekymringer og muligheter, ifølge handelsforeningen og folk Kanalen snakket med på gata i Lunde.

Leikvoll blomster legges ned og Coop Extra flytter til nytt bygg ved innkjøringen av Lunde. I tillegg er en strategi for Lunde sentrum på trappene, Sirkustomta skal få aktivitetspark og det er usikkerhet knyttet til sykehjemsutbygging og tomta for tømmerterminalen ved jernbanen.

Leder for Lunde handelsforening, Linda Gunnerød, har tidligere gått ut mot planene for Lunde sentrum øst ved innkjøringa til bygda, og har vært bekymret for hvordan åpningen for detaljhandel der, vil påvirke det som i dag er sentrum for den lokale handelen.

At én av matvarebutikkene kunne bli flyttet ut av sentrumskjernen og etterlate et næringslokale tomt, er én av flere ting hun har advart mot.

– Jeg står fortsatt for det jeg har sagt. Samtidig har jeg forståelse for at Coop trenger mer plass og ønsker muligheten til å utvikle sin butikk og det støtter vi i handelsforeningen opp om, sier Gunnerød.

Liv laga for noen som ønsker å satse videre

Foreningslederen mener det skjer mye positivt i sentrumsområdet, og at endringer og nye satsinger også gir muligheter.

– På Fargerike har vi et godt eksempel på at det kan gå veldig bra. Der har nye krefter kommet inn og fører bedriften videre. Kanskje kan det også komme noen inn som ønsker å ta over en blomsterbutikk. Jeg tror det er liv laga for noen som ønsker å satse i Lunde sentrum.

Ifølge Gunnerød, som selv driver klesbutikken Victoria & Henrik sammen med Karin Kjeldal, merker de en kundevekst.

– Vi er positive med tanke på framtida. Det er både lojale kunder, og en voksende kundemasse utenfra. Turistsesongen er utvidet både på vår og høst. Det gir en god utvikling.

Nå håper hun det kan komme ny næringsvirksomhet inn i lokalene som blir stående tomme i Brugata.

– I handelsforeningen har vi vært åpne om det vi har ment, og nå ser vi framover. Vi noterer oss at utbygger har uttalt i Kanalen at han vil jobbe for å få ny aktivitet inn i bygget til Coop, og det er veldig positivt.

Nyetableringer er mulig

Når det gjelder kommunens planer for en ny sentrumsstrategi for Lunde, er Gunnerød positiv, men mener den kommer litt seint.

– Den burde selvsagt vært på plass tidligere, slik at de planene som nå er i gang kunne vært sett på i sammenheng med resten av sentrum. Men utvikling er spennende, og vi har trua på Lunde sentrum. Claudias salong, 2 Glass og Frk Skjellaug foto, viser at nyetableringer er mulig hvis man har drive og pågangsmot. Så er vi heldige i Lunde handelsforening, med mange medlemmer og stor aktivitet.

Og om noen sitter inne med en liten gründeridé så er oppfordringen klar.

– Da synes jeg de skal ta kontakt med oss. Vi drodler gjerne. Det har vi gjort flere ganger før, sier Karin Kjeldal.

– Vi må innse at utviklingen går sin gang. Det gir noen muligheter det som skjer nå.

Fredag tok Kanalen til gatene i Lunde sentrum, for å prate med folk om hvordan de reagerer på de siste dagenes nyheter om Leikvoll blomster og Coop Ekstra. Hvordan ser de på utviklingen i sentrum og framtidas Lunde, spurte vi.

Anette Svartdal

– Jeg er bekymra for utviklingen. Selv om jeg bor på Dagsrud handler jeg mye i Lunde. Jeg bodde her i 20 år og har nettverk og en datter som bor på skole her, forteller Anette Svartdal.

Hun mener den siste utviklingen ikke går helt i den retningen man har ønsket for Lunde sentrum.

– Det koster mye for små bedrifter i disse tider og det er tøft. Det er trasig at blomsterbutikken må legge ned.

Anette har en ønskedrøm for sentrum.

– Det må være at vi i framtiden kan få tak i alt vi trenger her i Lunde. Hvis man må ut av bygda for å få tak i én ting, så baller det gjerne på seg og man handler mer ute.

Wenche Kittilsen

Wenche Kittilsen sier hun fikk «helt vondt i seg» da hun hørte at Leikvoll blomster skulle avvikles.

– Det er lettvint å handle det man trenger i sentrum, og hvis det er bursdager og slike ting så har vi blomsterbutikken her. Nå må vi kanskje til Bø eller Ulefoss for å kjøpe blomster, men jeg har forståelse for at det er tøft og den beslutningen de har tatt, sier hun.

Selv kjører hun egen bil og kommer seg rundt dit hun skal, men den dagen hun slutter å kjøre er hun bekymret for.

– Snart er det ingen ting igjen i Lunde. Den dagen jeg ikke har førerkort lenger må vi kanskje flytte til Bø da, for å ha alt tilgjengelig.

Wenche mener at når Coop flytter, så mister lundeheringene en valgmulighet i sentrum.

– I hvert fall om vi ikke kjører bil.

Turi Strand

– Det er jo positivt at det skjer noe, men jeg synes det er trasig at blomsterbutikken avvikler. Det er så koselig å bruke Leikvoll blomster. Heldigvis fortsetter gartneriet i Flåbygd, sier Turi Strand.

Selv jobbet hun mange år i banken og forteller at sentrum alltid har vært der, med butikkene rundt banken og Krysset.

– Men jeg forstår at man tenker at en butikk ved innkjøringen til Lunde kan fange opp turister og stoppe handelslekkasje. Det har også vært mye snakk om at utkjøringa fra Extra i dag er dårlig, rett ut i Brugata her. På sikt kan det være positivt for butikken og få nye lokaler og kanskje bedre utvalg.

Nå håper Turi det kommer noe nytt inn i sentrum, i tillegg til det som eksisterer i dag.

– Vi må innse at utviklingen går sin gang. Det gir noen muligheter det som skjer nå. Samtidig er det krevende tider å satse på noe nytt. Jeg håper i hvert fall at Lunde skal bestå.