Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Håper å flytte til Flåbygd: Sanna Bastiansen og hennes samboer Pål Andre Sundt er skuffet over samfunnsutviklingsutvalgets avgjørelse, der de gir avslag på fradeling av gården Øygarden i Flåbygd.
Håper å flytte til Flåbygd: Sanna Bastiansen og hennes samboer Pål Andre Sundt er skuffet over samfunnsutviklingsutvalgets avgjørelse, der de gir avslag på fradeling av gården Øygarden i Flåbygd.

Småbarnsfamilie kan få boligdrømmen knust av Nome-politikere

Samfunnsutviklingsutvalget (SU) kan ha knust boligdrømmen for Sanna Bastiansen og hennes familie med sitt avslag på fradeling av gården Øygarden i Flåbygd.

 

Bakgrunnen for saken er imidlertid ganske spesiell:

Gården Øygarden i Flåbygd, ble i sommer solgt fra Øyvind Riis til Sanna Bastiansen og Pål Andre Sundt. Eiendommen hadde fått godkjent fradeling, og registrering i matrikkelen fra naturreservatet «Mørkvassjuvet», av Nome kommune og Nome og Midt-Telemark landbrukskontor.

Fradeling i denne saken betyr at gården skilles fra den helhetlige eiendommen slik at bare skogen står igjen.

Men den 19. august mottok eiendomsmegler Bård Øyane en epost hvor kommunen informerte at godkjenningen var omgjort.

Solgte sine boliger og kjøpte nytt

Bastiansen og familien hadde i mellomtiden solgt sin gamle bolig. I tillegg hadde Riis kjøpt seg ny bolig. Begge parter kom dermed i en vanskelig situasjon.

Håpet var at politikerne ville se saken med andre øyne, og likevel tillate fradeling slik at handlene kunne gå i orden. Men politikerne sa nei.

Eiendommen i Flåbygd: Her ser vi gården Øygarden som er solgt fra Øyvind Riis til Sanna Bastiansen og Pål Andre Sundt. Per nå er gården ikke fradelt fra naturreservatet «Mørkvassjuvet» på mer en 10 tusen dekar.

Selger Øyvind Riis er fortvilet over avgjørelsen i SU-utvalget, men reagerer spesielt på at myndighetene snudde etter først å ha godkjent fradelingen.

– Dette setter alle i en svært vanskelig situasjon. Jeg har kjøpt ny bolig i Vrådal. Vi har gjort nye kjøp på grunnlag av godkjenningen fra kommunen og landbruksbrukskontoret. Dersom ikke fradelingen blir gjennomført kan heller ikke et kjøp gjennomføres. Eposten om at Nome kommune snur om fradelingen kom over en måned etter godkjenningen, og jeg føler vi sitter igjen som rettsløse, sier Riis.

Avslått i SU-utvalget

Saken var sist uke til behandling i SU-utvalget, der fradeling ble avslått med begrunnelsen i at «omsøkt deling ikke bidrar til en tjenlig bruksstruktur, og medfører en uheldig arealforvaltning». Dette mener utvalget er «i tråd med tidligere delingssaker og vurderinger og vedtak som har blitt gjort i disse sakene».

Når boligene blir skilt fra utmarkseiendommen (Mørkvassjuvet) vil den gjenværende gården Øygarden bli liggende igjen som en liten landbrukseiendom med marginale jord- og skogressurser, heter det.

Utmarkseiendommen Furustul 115/16 vil ved fradeling bli en rein utmarkseiendom, uten tilknytning til en landbrukseiendom, mener SU-utvalget.

Utvalgsleder Bjørn Henning Orekåsa var den eneste som støttet den unge familien som ønsker å flytte til Flåbygd.

Burde vært mer forståelse

Bjørn Henning Orekåsa (AP), som var møteledere denne dagen, var også den eneste som stemte for fradeling som ville gjort det mulig for Sanna Bastiansen og familien å flytte til Flåbygd.

– Når unge folk har et ønske om å bosette seg i utkantene, samt sette i stand en eiendom bør politikere være positive, sier Orekåsa

– Hva tenker du om argumentene mot fradeling?

– Jeg ser argumentene imot dette og det er sikkert rett i forhold til lover og regler. Likevel er dette opp til politikerne å avgjøre, og her burde det vært vist mer forståelse.

Mener kjøpet ikke kan heves

Sanna Bastiansen som hadde håpet å flytte hjem til Lunde med sin familie ser nå at boligdrømmen kan bli knust.

– Vi har jo kjøpt eiendommen i Flåbygd og samtidig solgt vår bolig i Skien. Jeg hadde gledet meg til å flytte hjem til Lunde sammen med min samboer Pål Andre Sundt. Avgjørelsen i SU-utvalget var mildt sagt overraskende, sier Bastiansen før hun legger til:

– Vi mener at kjøpet ikke kan heves, og vi skal ha et møte med selger denne uken der vi håper å komme frem til en løsning.

Tilbakeviser saksbehandlingsfeil

Saksbehandler og rådgiver for Nome og Midt-Telemarks landbrukskontor, Hege Ann Skaret, tilbakeviser saksbehandlingsfeil i en epost til Kanalen:

«Det ble i forkant av delingssaken gjort en feilregistrering av konsesjonsforhold i matrikkelen, det er ikke etter vår mening en saksbehandlingsfeil» skriver hun.

Hun opplyser videre at de også har vært i kontakt med Statsforvalteren i Vestfold og Telemark som er klare på at det ikke var snakk om et vedtak som kan påklages, men en feilregistrering som kan annulleres.

Skaret mener registreringen skjedde i forkant av delingssaken, og derfor ikke har noe med saken å gjøre.

Denne bakgrunnen for delingssaken ble orientert om i SU-utvalgets møte, men er ikke med i den skriftlige saksutredningen.