Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

RADIOHISTORIE: -Denne står det NRK på, så disse tror jeg i en anledning ble brukt som premie i Ønskekonserten, forteller museumsgründer Karl J Olsen.
RADIOHISTORIE: -Denne står det NRK på, så disse tror jeg i en anledning ble brukt som premie i Ønskekonserten, forteller museumsgründer Karl J Olsen.Bilde 1 av 4
KLENODIER: Det eldste radioutstyret i samlingen har fått plass i glassmonter.
KLENODIER: Det eldste radioutstyret i samlingen har fått plass i glassmonter.Bilde 2 av 4
GOD GAMMEL: Og denne kan være noe for vinyl-folket kanskje?
GOD GAMMEL: Og denne kan være noe for vinyl-folket kanskje?Bilde 3 av 4
HYLLEMETERE MED NOSTALGI: Så langt huser det nye radiomuseet nærmere tre hundre radioapparater, fra mange tiår tilbake.
HYLLEMETERE MED NOSTALGI: Så langt huser det nye radiomuseet nærmere tre hundre radioapparater, fra mange tiår tilbake.Bilde 4 av 4

Gjør heder på Lundes stolte radiohistorie

Hundre år etter at urmaker Gunnar S. Flatland kunne ta inn de første sprakende signalene fra London, får Lunde sitt eget radiomuseum.

– Det åpner i god tid før Veterandagene, lover Karl Johan Olsen som både har samlet, bygget og rigget utstilling, i uthuset sitt, i Hovedgata. Lokalt er han godt kjent som veteranbilentusiast, med vekt på lastebil, sjef for Veterandagene og med eget verksted i bakgården. Nå utvider han altså med radiomuseum.

Tre år før rikssendinger
– Det skal jo være et radiomuseum her i Lunde. Her ble det laget radioer for hundre år siden, ikke masseproduksjon, men det var mange som holdt på med det, til å være ei så lita bygd. Og den første var urmaker Flatland. Det er utrolig imponerende å tenke på at de klarte dette, uten å knapt ha sett en radio før. Tenk den følelsen når det knitra fra apparatet og de første signalene fra London kom inn gjennom øreklokkene. Og det skjedde altså i 1922, hele tre år før vi fikk de første ordinære radiosendingene i Norge.

Omtalt av Hedlund
Inne i lokalet har museumsbestyrer Olsen plassert en salonggruppe i «retro stil», og en trearmet stålampe. På bordet ligger et avisutklipp fra Varden, hvor Gerhard Hedlund i sin tid skrev en artikkel, nettopp om radioeventyret i Lunde. Her omtales urmaker Flatland som en teknisk begavelse og en lokal «Reodor Felgen».

– Det var da en kamerat av meg, Kjell Sandsodden, gjorde meg oppmerksom på denne historien at jeg fikk ideen til å lage et radiomuseum. Kjell kjente både til historien, og de som bygde radioene. Det var, foruten Flatland; Ragnvald Lia, Halla (Halvor) Skoe og far og sønn Smukkestad, av de vi vet om. Og Kjell lurte på om ikke radio også kunne passe inn under veterandag-konseptet, så da blei det sånn, forteller Olsen.

Radioer fra hele landet
Og på bare få år har han nå etablert en samling på nærmere tre hundre radioapparater, fra mange tiår tilbake. Det nærmest oser av nostalgi fra hyllemetere med klenodier.

– Noen har jeg funnet på nettet, andre har jeg fått givende, og mange har jeg hentet rundt om. Jeg tar meg jo gjerne en tur med lastebilen min. Så her er det radioer fra hele landet. Og blant annet noen jeg har fått fra museer i Arendal, som hadde overskuddslager.

– Om de virker? Jeg kan dessverre bare få inn Radio Grenland etter at de la ned FM båndet. Og noen DAB-radio, det har jeg ikke.