Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Magnus Halvorsen
Magnus Halvorsen

Vil gjøre om på tildelingen for å skjerme frivillige lag og foreninger

Magnus Halvorsen (FrP) vil ha slutt på at store deler av frivillighetens kulturmidler brukes opp før søknadsrunden i det hele tatt starter.

Han foreslår å skjerme de frivillige, slik at det blir mer penger å søke på for alle.

Som kanalen.no nylig skrev har Nome kommune satt av 410 tusen kroner til kulturmidler i år. Men 210 tusen av disse er allerede brukt til andre formål, før kulturmidlene skal fordeles på de 47 frivillige aktørene som har søkt om tilskudd.

Halvorsen sitter i Samfunnsutviklingsutvalget (SU-utvalget) som skal bestemme fordelingen av kulturmidlene. Nå vil han ha på plass en ny praksis.

I forsalget fra FrP heter det at kulturmidlene heretter «utelukkende skal være søkbare midler for frivillige lag og foreninger, som skal støtte opp om initiativ og aktivitet rundt omkring i bygdene i Nome».

Frivilligheten søkte om én million – får 200 tusen på deling

- Må tas fra et annet sted
- De 210 tusen som allerede er disponerte, er mer eller mindre faste utgifter, som forsikringer, administrasjon, medlemskap og så videre, og disse må skilles ut fra kulturmidlene, sier Halvorsen. Han vil derfor foreslå at SU-utvalget får seg forelagt en samlet oversikt over denne typen «faste» kulturutgifter, inkludert bevilgninger som ikke tas fra kulturmidlene.

- Det er barn og unge som skal prioriteres i tildeling av kulturmidlene, og da blir det feil at faste utgifter til drift og lignende tas fra potten. Det kan godt hende kommunen skal prioritere andre grupper og andre formål innenfor kulturen også, men da må ikke pengene tas for kulturmidlene, sier FrP-politikeren.

Samtlige av de 47 aktørene som har søkt midler i år, har fått avkortning på sitt søknadsbeløp. Men dersom fordelingen ble gjort slik Halvorsen nå går inn for, kunne samtlige fått doblet så mye som de ligger an til i øyeblikket.