Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Nordmannsgrana: Ved Vrangfoss finner vi et tre som er et av Nomes høyeste. Treet som går under navnet «Nordmannsgrana» kan være så høy som 38 meter. Her ser vi David Andre Hosen skue opp mot toppen.
Nordmannsgrana: Ved Vrangfoss finner vi et tre som er et av Nomes høyeste. Treet som går under navnet «Nordmannsgrana» kan være så høy som 38 meter. Her ser vi David Andre Hosen skue opp mot toppen.

David jakter Nomes høyeste tre

David Andre Hosen jakter Nomes høyeste tre. I søket har han tatt i bruk et elektronisk hjelpemiddel, men han er også åpen for tips fra befolkningen.

I et innslag på NRK om Norges høyeste tre, ble Hosen nysgjerrig på om det var mulig å finne Nomes høyeste tre. Slik startet jakten.

– Jeg er et aktivt turmenneske og tar del i både «stolpejakten» og «gulltrimmen». Et innslag på TV (Norge Rundt) om Norges høyeste tre, gav meg ideen om å lete opp det samme i Nome, sier David Andre før han avslører sitt spesielle hjelpemiddel:

– Jeg har fått en del tips fra lokalbefolkningen, men mitt beste hjelpemiddel blir nok 3D-analyseprogrammet. I programmet kan man få visualisert høyden ved hjelp av en fargeskala slik at en kan finne «hot spots» der det er høyere trær enn normalt i terrenget. Jeg har skaffet meg en prøvelisens på 14 dager og satt meg inn i hvordan det brukes, så jeg tror det er gode muligheter for å finne det høyeste.

Nomes høyeste: David Andre Hosen jakter Nomes høyeste tre. Han ble inspirert av et TV- program og tenkte det var mulig å finne det samme i hjemkommunen.

Edelgran i Kaupanger
Det er tresorten gran, som strekker seg lengst mot himmelen i Norge. Mange steder i landet kniver om å ha den høyeste grana, og det er jevnt i toppen. Lenge var det «Goliat» på Setskog som tronet øverst med sine cirka 50 meter over bakken. Men Setskog må se seg slått av en edelgran på Vestlandet, som ble målt til 53,7 meter etter bruk av 3D-analyseverktøy.

Lokale tips
David Andre Hosen utelukker ikke at folk i Nome også kan vite hvor treet som har strukket seg lengst befinner seg.

– Sentralt i denne kartleggingen er en grovmodell av laserdataene som brukes til manuell og visuell gjennomgang for å finne mulige kandidater til høyeste tre. Jeg har fått låne denne modellen av selskapet 3D Analyse, slik at jeg kan lete på egen hånd i Nome kommune.

Analyseverktøy: I jakten på Nomes høyeste tre vil elektronisk analyseverktøy være en av de viktigste hjelpemidlene. Her ser vi en fremstilling av hvordan det ser ut på PC-skjermen. FOTO: 3D Analyse

Så legger han til:

– Det kan fort være at treet jeg leter etter er funnet allerede, så det er bare å melde dersom noen skulle vite dette. Jeg har en kamerat i Siljan, som er kjent for å ha høye trær. Her var det målt et på over 40 meter, og jeg håper jo vi kan finne tilsvarende i Nome.

Har du et tips?

Da kan du sende det til journalist epost: kristian@kanalen.no, eller ta kontakt med David Andre Hosen på epost: dahosen@gmail.com