Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Lunde 10-årige skole.
Lunde 10-årige skole.

Varslersaken:

Flere foreldre uttrykker støtte til rektor

Foreldre ved Lunde 10-årige skole sier til Kanalen at de har vært fornøyd med endringene som er gjort etter at en ny rektor kom på plass høsten 2020.

Varslersaken ved skolen har ført til at foresatte nå er bekymret for læringsmiljøet og planleggingen av neste skoleår.

I Kanalen i dag sier FAU-leder Maria Tello blant annet dette:

– Det er superviktig at elevene blir ivaretatt, og vi er bekymret for planleggingen av neste skoleår når det ikke blir ro.

Midt i stormen som rir skolen, står rektor Renate Mentzoni Aaraas. Hun er sykmeldt og midlertidig erstattet av Anne Lindgren. Det er kjent at ansatte ved skolen har sendt varsler mot Aaraas på bakgrunn av en personalsak. Det er også varslet videre oppover i hierarkiet mot skolesjef og kommunedirektør. Alle de opprinnelige varslene er gjennomgått uten at det er funnet lovbrudd, har kommunen opplyst.

Samtidig uttrykker flere av foreldrene Kanalen har snakket med sin støtte til rektoren og sier tydelig at de har hatt et godt inntrykk av arbeidet hun har satt i gang. Andre kommentarer går på at det oppleves positivt at rektoren kom til stillingen fra et helt annet miljø.

Ingen av foreldrene vi har vært i kontakt med ønsker imidlertid å stå fra med navn.

– Nødvendig med struktur- og holdningsendring
Enkelte foresatte går dessuten videre inn i materien, og løfter frem at endringsprosessene som Aaraas har startet er bra og nødvendig for skolen.

En mor sier hun er særlig bekymret for hvordan enkelte lærere har håndtert de strukturendringene og holdningsendringen, hun mener rektoren har forsøkt å innføre.

– Uten at jeg har noe som helst innsyn i det konkrete varslene handler om, mener jeg det har vært helt nødvendig med en struktur- og holdningsendring på skolen. Ut ifra egne erfaringer, mener jeg at skolen tidligere har hatt vanskelig for å ta imot veiledning fra eksterne instanser, og jeg opplever at med den nye rektoren, ble det bedre tilrettelagt for at hvert enkelt barn skal få de beste forutsetninger til å tilegne seg kunnskap ut fra sine forutsetninger, sier hun.

Moren mener kunnskapene Mentzoni har tatt meg seg fra PPT-sektoren og som tidligere mobbeombud, underbygger hennes kompetanse til å jobbe for elevenes beste.

Opplever splittelse i lærerstaben
Flere foreldre vi har snakket med sier at skolen så langt har lyktes i å skåne elevene fra den pågående konflikten. Men moren som uttaler seg om rektors bakgrunn fra PPT og mobbeombudet, mener at situasjonen er til å ta og føle på, både for foreldre og elever.

– Som mor er jeg bekymret for barnas læringssituasjon, med det konfliktnivået som er der nå og den splittelsen som oppleves i lærerstaben. Den er til å ta og føle på, sier kvinnen som har mange års erfaring som foresatt ved skolen.

Hun beskriver videre hvordan elever påvirkes av det som skjer, og at de får med seg konflikten i skolehverdagen. Moren forteller eksempelvis om at barn overhører at det blir snakket om rektors egnethet.

Nå håper mammaen at bedriftshelsetjenesten når fram med sitt arbeid, og at lærerne klarer å samle seg bak rektoren, så fort som mulig.

– Slik at det påbegynte arbeidet ved skolen kan fortsette og slik at både elever og foresatte, endelig kan oppleve Lunde 10-årige skole som et trygt sted å være for å lære.