Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Oppveksten fra Vesthagen var lite digital og aldersammensetningen stor. Selv på regnværsdager var det ingen hindring med utelek.
Oppveksten fra Vesthagen var lite digital og aldersammensetningen stor. Selv på regnværsdager var det ingen hindring med utelek.

Aslaug er høyt og lavt – men har «landet» i vestlandsbyen Sandnes

Aslaug Sannes Øverbø (39) flyttet fra Ulefoss på jakten etter nye impulser og opplevelser. Dette fant hun i Sandnes, og har etter 12 år slått rot på Vestlandet, der hun følger i sine
foreldres fotspor som lærer.

-Jeg flytta fra Ulefoss i 2007 da jeg ønska meg nye impulser og opplevelser. Jeg flytta til Bergen for å fullføre utdannelsen min. Siden gikk turen til Oslo hvor jeg bodde noen år til jeg fant ut av at jeg ville slå meg ned i Sandnes. Her har jeg bodd i 12 år nå og trives kjempegodt, sier hun.

Aslaug vokste opp på Vesthagen, der hun også traff sin bestevenninne.

-Marie Toreskås Asheim har jeg kjent siden vi vokste opp på Vesthagen sammen. Vi har daglig kontakt, og har masse gode minner fra oppveksten på Ulefoss. Jane Helen Toreskås Liljedal, Maria Gunnerud, Katrine Gravdal og Kristine Larsen var jeg også mye sammen med. Etter hvert Jon og Maria Ringsevjen da alle begynte på Holla ungdomsskole.

Full rulle dagen lang
– Hva gjør du på fritiden?

– Da er jeg stort sett på en fjelltopp eller på treningsstudioet på Bogafjell som det heter der jeg bor. Der er jeg innom hvert fall fem ganger i uka og gjerne før jobb. Jeg kan bli ganske «urven», for å bruke et uttrykk fra Ulefoss, om jeg ikke får bevega meg nok i løpet av dagen. Ellers går dagene i ett med full jobb, barn, oppfølging av fritidsaktiviteter og lekser i en eneste stor familielogistikk.

Aslaug Sannes Øverbø
Alder: 39
Sivilstatus: Samboer med Morten
Barn: To gutter på 3 og 9 år
Søsken: Gunhild
Foreldre: Mari Anne Sannes og Harald Øverbø


Vestlandet er annerledes fra Nome, i alle fall når det kommer til klima. Aslaug savner stabile årstider og de eviglange somrene på Ulefoss.

– Stabile årstider, kalde vintre med skiløyper rett utenfor døra og lavere boligpriser. «At alle kjenner alle» trodde jeg faktisk ikke at jeg kom til å savne, men etter noen år i ulike byer ser jeg virkelig fordelen med det, sier Sannes Øverbø. Hun fortsetter nærmest uten å trekke pusten:

– Eviglange sommerferier på Ulefoss hvor det alltid var fint vær, båtturer på Norsjø, sykkelturer inne på Heia for å bade, skolegangen på Berget skole, Ulefoss barneskole, Holla ungdomsskole og alle fritidsaktivitetene jeg gikk på.

– Jeg husker det nesten var en kultur for å delta på alt som kunne deltas på, og hvor mye de voksne sto på for at vi skulle ha det bra. Ellers er jeg glad for at vi vokste opp ganske langt unna det digitaliserte, sammenlikna med hvordan barn har det i dag.

Skole og samfunn
– Hva engasjerer deg?

– Ikke overraskende er jeg veldig engasjert i skolesystemet i landet vårt. Jeg mener at en god skole skal gi alle elever uansett forutsetninger, gode muligheter til å utvikle potensialet sitt. Jeg ønsker meg mye mer praktisk undervisning og mer fysisk aktivitet i skolen, sier hun før hun legger til mer om sitt engasjement

– Jeg er også opptatt av å ha et samfunn hvor alle skal være inkludert og bli akseptert for den de er. Samtidig skal alle stilles krav til og bidra etter sine forutsetninger. En viktig verdi jeg har fra egen oppvekst er at mennesker er ulike, men like verdifulle. Det er ikke alle som har det like lett bestandig, og de skal vi vise raushet mot.