Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

nav illu

Dyrere mat, strøm og bensin: Utbetaling av sosialhjelp økte med 150 prosent

Før jul var bildet i Nome at kommunens utgifter til økonomisk sosialhjelp lå lavere enn budsjettert. Samtidig advarte flere mot at prisveksten i samfunnet kunne endre situasjonen.

En del av forklaringen bak kommunens rekordoverskudd på 36,8 millioner kroner i 2021, var altså uventet lave utgifter til sosialhjelp.

Men allerede på senhøsten varslet økonomisjef i kommunen, Anja Hjelseth, at deler av overskuddet kan bli spist opp av økte utbetalinger til sosialhjelp, i takt med at strømprisen steg til værs.

Utover vinteren har vi dessuten sett at andre basisvarer som mat og drivstoff har blitt dyrere.

I desember vedtok politikerne i Nome en lokal strømhjelp, bestående av 300 gavekort – hver med en verdi på 2000 kroner. Tilbudet skulle treffe de gruppene som ikke allerede var omfattet av sosialhjelp og bostøtte.

Nome er ikke alene om dette, og det finnes lignende ordninger blant annet i Skien, Tinn, Notodden og Vinje.

– Heller gratis aktiviteter for barn
En fersk oversikt viser at så å si alle de 300 gavekortene i Nome er delt ut, og flertallskoalisjonen har signalisert at en utvidelse kan bli aktuelt dersom behovet tilsier det.

Ordningen er nylig evaluert og en saksutredning er sendt til de folkevalgte, men kommunaldirektøren innstiller på at strømhjelpen i Nome ikke videreføres.

– Nome kommune har vært rause sammenlignet med mange andre kommuner. Det har kommet på plass gode statlige strømstøtteordninger. Kommunedirektøren foreslår derfor ikke å videreføre kommunale tiltak i tillegg til den statlige, skriver fungerende økonomisjef i Nome, Lars-Arne Oldernes, i oppsummeringen til saken.

Videre anbefaler han at andre tiltak enn gavekort vurderes.

– Dersom kommunestyret ønsker å bruke noe av merinntektene fra kraftinntektene anbefaler kommunedirektøren at det benyttes til gratis sommeraktiviteter for barn og unge.

Utbetalingene økte med 150 prosent
Det er også i evalueringen av strømhjelpen at vi finner tall som viser at utgiftene til økonomisk sosialhjelp har økt merkbart siden senhøsten.

I november lå kommunens månedlige utgifter til økonomisk sosialhjelp på drøyt 90 tusen kroner, før tallet steg til 207 tusen i desember.

I januar var tallet helt opp i 240 tusen kroner før vi ser en liten nedgang til 221 tusen i februar. Økningen fra november til februar er på hele 150 prosent.

– Økte strømpriser sammen med annen prisøkning som for eksempel på matvarer og drivstoff, merkes godt for de brukere som NAV er i kontakt med, heter det i kommunedirektørens evaluering av den lokale strømstøtten.