Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Anne Stokken
Anne Stokken

Krig i Ukraina kan gi flyktningstrøm: – Vi er godt rustet for en bølge

Flyktningestrømmen til Norge er for tiden lav, men dette kan raskt endre seg dersom det skulle bryte ut full krig i Ukraina. Leder for Nome Asylmottak, Anne Stokken, mener Norge og Nome, er godt rustet for en rask endring i antall asylsøkere.

Nome Asylmottak står ikke i førstelinjen for flyktninger som søker asyl i Norge. Mennesker som flykter til landet, blir først innkvartert i ankomstsenter for rask behandling. Deretter kan de bli sent til ordinære asylmottak, som blant annet på Dagsrud.

God kapasitet
Leder Nome Asylmottak, Anne Stokken, mener at den nye strukturen for mottak av flyktninger er god:

– Norge er godt rustet dersom det skulle oppstå en bølge av flyktninger til landet. Nå ankommer det i snitt 30 personer i uken, men på det meste var det 100 flyktninger om dagen. Strukturen er endret slik at Norge raskt kan øke kapasiteten dersom det skulle være behov, sier Stokken

– Hvordan er kapasiteten i Nome?

– Vi har en avtale med UDI om å tilby 210 plasser. Per i dag har vi 167 beboere. Vi har fortsatt noen smittetiltak, og har for eksempel ikke dobbeltrom, men det vil trolig endre seg snart.

Avtale på 10 år
Nome Asylmottak vant som kjent anbudsrunden om å gjenoppta driften som flyktningmottak i 2020. Avtalen med UDI gjelder for 10 år, og har en ramme på 150 plasser med opsjon på inntil 60 tilleggsplasser. Asylsøkerne som nå bor på Dagsrud er hovedsakelig fra landene Eritrea, Afghanistan og Syria.