Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Wienerberger Bratsberg Teglverk as 1

Vil ikke gå videre med teglverket

I 2020 sa politikerne i Nome seg villig til å flytte teknisk etats utestyrke til det nedlagte teglverket i Lunde. Men nå spoles hele saken tilbake til start.

Forslaget om å flytte utestyrken til teglverket kom opp i forbindelse med at Spire og Gro AS forsøke å kjøpe fabrikken som ble nedlagt i 2014. Bak Spire og Gro sto Nome Investeringsselskap (NI), samt en rekke lokale virksomheter.

NI ba om en avklaring på om kommunen var interessert i å leie et areal på 800 kvadratmeter i en 10-årsperiode. Prisen skulle være 400 kroner kvadraten eller 320 tusen kroner i året.
I et vedtak uttalte kommunestyret at de «ser det som en god løsning å etablere en base for utestyrken» i teglverket.

– En eventuell avtale betinger at det er stiftet et eiendomsselskap, og at inngåtte leieavtaler er av en sånn størrelse at det sikrer forsvarlig drift, heter det videre i vedtaket.

Nå mener kommunedirektøren at forutsetningen for vedtaket i 2020 er endret og at vedtaket derfor bør oppheves. Administrasjonen mener dette er nødvendig, slik at kommunen kan kartlegge fremtidig organisering og lokalisering av utestyrken på bred front.

Tvenge kjøpte
Takstskiftet er utløst av at Spire og Gro ikke fikk tilslaget på eiendommen i Lunde og at investor Olav Tvenge ved Strengenvegen 31 AS kjøpte teglverket i desember 2020.

Denne uka gav formannskapet full tilslutning til å oppheve det gamle vedtaket som binder kommunen til teglverket. Saken skal til endelig avgjørelse i kommunestyret senere i måneden.

– Kommunedirektøren mener at forutsetningene for vedtaket har endret seg etter ny eier har overtatt. Kommunedirektøren ber derfor om kommunestyrets aksept for at videre arbeid med etablering av felles base for utestyrken i samfunnsutviklingsetaten på tidligere Bratsberg Teglverk stoppes.

Administrasjonen ønsker nå å jobbe videre med en felles base for utestyrken til teknisk etat, men det er flere utfordringer som bør utredes i samband med muligheten for en base i kommunen:

** Kostnad med eventuell leie av lokaler, reiseavstander og tidstap er utfordringer som må sees i sammenheng med mulighetene og forbedringene en felles base kan gi.
** Behovet må sees opp imot økonomiske konsekvenser og rasjonell drift. På grunn av små utviklings- og utredningsressurser i avdelingen er dette arbeidet ikke høyest prioritert for neste år.

Formannskapet vedtok enstemmig å droppe bindingen til teglverket i Lunde i sitt møte sist uke.