Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Knut Dahl
Knut Dahl

Vedtok strømhjelp: Deler ut 300 gavekort før jul

Etter lang debatt i kommunestyret ble det tirsdag kveld klart at Nome kommune innfører en lokal ordning for å hjelpe folk med strømregningen.

 

Hjelpen kommer i form av gavekort som kan brukes i Coop-butikkene i Nome, og rettes mot de med lav inntekt som ikke får bostøtte eller fanges opp av NAV-systemet. 300 gavekort på 2000 kroner skal deles ut, etter disse kriteriene:

– Husstander med barn under 18 år der bruttoinntekt er lavere enn 600 tusen i året.

– Husstander uten barn med bruttoinntekt under 270 tusen kroner i året.

Varaordfører Anders Hjelseth forsvarte ordningen med at den er ubyråkratisk, men vedgikk at den er tillitsbasert.

Den lokale vrien på strømhjelpen fikk også motbør fra flere i det lange ordskiftet.
APs Knut Dahl gjentok sin sterke kritikk av ordningen som han mener minner om almisser og gamle tiders fattigvesen, og advarte om at dette blir vanskelig å organisere. Mange vil dessuten være for stolte til å ta kontakt og be om hjelp, advarte Dahl som endte med å stemme mot sitt eget partis linje.

Linda Thorstensen (AP) gikk i rette med Dahl og forsvarte forslaget, som hun mente er godt.
Også Egil Stokken mente gavekort-utdeling er den beste og mest målrettede løsningen.

– Det beste per nå
Nome FrP ønsket i utgangspunktet en variant der kommunen utbetaler 1000 kroner i kontanter til alle husstander, unntatt de som får bostøtte eller hjelp av NAV til å betale strømmen. Forslaget ville kostet opp mot tre millioner kroner, men fikk bare FrPs to stemmer. FrP støttet deretter forslaget som til slutt ble vedtatt.

Kommunedirektør Rune Engehult minnet om at en kontantutbetaling, vanskelig lar seg gjøre før jul.

Flere kommuner har hatt heftige diskusjoner om lokal strømhjelp nå i desember, dette gjelder ikke minst Skien. Problemet i Nome har vært å finne en målrettet modell som sikrer at hjelpen kommer ut før jul. Dette «hastverket» er bakgrunnen for at posisjonen i Nome vedgår svakheter.

– Jeg kan godt innrømme at det ikke er en optimalt. Men intensjonen er god, og dette er den beste løsningen vi har per nå, sa ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (AP).

Ruller ut flere tiltak
I tillegg til 300 gavekort på 2000 kroner, skal det deles ut 120 gavekort på 1000 kroner til de som også får julekurv av Frelsesarmeen.

I tillegg er det satt av en pott på 100 tusen kroner til å hjelpe frivillige lag og foreninger med de ekstra høye strømregningene. Frivilligheten kan søke på midlene på nyåret.

I samme møte som strømhjelpen ble vedtatt, fikk politikerne informasjon om at inntektene fra kraftmarkedet vil øke med enda 1,5 millioner kroner utover det som var ventet. Dette er penger som kommer utelukkende fordi strømprisene er så høye. Økonomisjef Anja Hjelseth kunne dessuten informere om at skatteinntektene kan bli 6,8 millioner kroner høyere enn ventet.

Det siste har ingenting med strømprisen å gjøre, men er penger som går inn i overskuddet for inneværende år.