Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Mange timer: Det går mange timer mellom hvert funn og øksen som Magne fant for en uke siden, er bare funnet en gang før i Telemark.
Mange timer: Det går mange timer mellom hvert funn og øksen som Magne fant for en uke siden, er bare funnet en gang før i Telemark.

Magne fant over 3000 år gammel øks

Det er langt fra første gang at Kanalen har skrevet om funn fra metalldetektor. Nå er det Magne Hansen (39) som har gravd i jorda og gjort den hittil største oppdagelsen i sin karriere som hobbyarkeolog.

Vi har lenge visst at det har vært mennesker på Sannes og Romnes siden landet ble befolket for første gang, men det eneste beviset så langt er helleristninger. Disse kan dateres til steinalderen og så langt som 9000 år f.Kr.

Forsto at den var gammel

For én uke siden fikk Hansen et unormalt utslag på sin detektor og etter litt graving dukket det frem en liten øks.

– Jeg skjønte at den måtte være gammel, men jeg hadde ikke drømt om at den var fra bronsealderen, sier han oppglødd før han fortsetter:

– Det er gøy å finne en sølvmynt, men det er slike funn som dette som gjør alle timene ute er verdt det.

Øksen Magne har funnet er en bronsecelt som var dominerende gjennom hele bronsealderen (cirka 1700-500 f.Kr.). I motsetning til dagens økser ble celtens blad festet til et vinkelbøyd treskaft ved hjelp av et hult skaftrør i forlengelse av bladet. Man tenker seg at celten først og fremst har vært benyttet til daglig arbeid som for eksempel snekkerarbeid.

Celt: Magne Hansen måtte pusse brillene da han fant en bronseøks som kan være fra år 1700 f.Kr.

Kun ett tilsvarende funn

Bronsecelten er funnet på dyrket mark på Sannes og levert inn til Vestfold og Telemark fylkeskommune. Det er etter hva vi kjenner til kun gjort ett annet tilsvarende funn i Telemark. Det var på Nesodden i Sauherad i 1990. Tidligere funn på Romnes har vært datert til merovingertid (cirka år 500). Nå er vi med stor sannsynlighet enda to tusen år tidligere.

Celten fra Sannes forteller oss ikke mye, men man kan anta at det ligger noe historie om en rik gårdsdrift, med nok overskudd til å skaffe seg en øks av bronse.

Håper å finne mer

Magne Hansen har håp om å finne flere ting som kan knytte seg til celten.

– Jeg har skjønt på fagfolk at dette er et veldig bra funn og jeg håper det kan dukke opp flere ting som knytter seg til samme tidsalder. Det gir en spesiell følelse å finne så gamle ting og tenke på hvem som har eid dette. Mest sannsynlig har redskapet gått i generasjoner.