Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Evighetsperspektiv: Beregninger avdelingsingeniør i teknisk etat, Per Varøy legger frem, viser at det det vil ta 140 år å bytte hele kommunens VA-anlegg. Likevel jobbes det hele tiden med utskiftninger. Her er Varøy avbildet på Romnes der det skal legges nye vann- og avløpsledninger til en kostnad på 10 millioner kroner.
Evighetsperspektiv: Beregninger avdelingsingeniør i teknisk etat, Per Varøy legger frem, viser at det det vil ta 140 år å bytte hele kommunens VA-anlegg. Likevel jobbes det hele tiden med utskiftninger. Her er Varøy avbildet på Romnes der det skal legges nye vann- og avløpsledninger til en kostnad på 10 millioner kroner.

30% lekker ut: Vil ta 140 år å bytte ut alle røra

Med Nome kommunes investeringstakt på VA-området vil det ta 140 år å bytte ut gamle vannledninger. Til tross for store etterslep og lekkasjer, er det ingen planer om økninger i vannavgiften.

22. mars markerte FN verdens vanndag. For mer en halvparten av jordens befolkning er det ingen selvfølge med rent drikkevann og i alle fall ikke rett fra springen, slik vi har det her til lands.

Selv om vi i Norge er velsignet med gode og rikelige vannkilder har også vi fått merke at rent vann og leveringssikkerhet ikke kan tas som en selvfølge. Jevnt over i alle landets vannett ligger svinnet på over 30 prosent. Nome er intet unntak, og også her lekker gamle rør og ledninger.

– Vi er ikke bedre i Nome

Avdelingsingeniør i teknisk etat, Per Varøy, har ingen oppløftende tall å komme med.

– Nome kommune har rundt 150 kilometer med vannledninger og har dessverre en lekkasjeprosent på over 30 prosent, som er landsgjennomsnittet. Vi forsøker hele tiden å fornye ledningsnettet og øke leveringssikkerheten, men det er kostbart, sier Varøy før han kommer med et oppsiktsvekkende tall:

– Vi bytter ut cirka én prosent av gamle vannledninger hvert år. Skulle vi byttet ut alt, vil det med kjapp hoderegning ta 140 år.

Lekkasjer: Selv om vi her i Norge er velsignet med gode og rikelige vannkilder har også vi fått merke at rent vann og leveringssikkerhet ikke kan tas som en selvfølge. Jevnt over i alle landets vann nett er det stort svinn og i snitt på over 30 prosent. Nome er intet unntak og også her lekker gamle rør og ledninger.

Ifølge en rapport fra Norsk Vann fra 2021 vil det koste 167 milliarder kroner å få fornyet vannledningene i norske kommuner. 83 prosent av drikkevannet vårt kommer fra kommunale vannverk. I tillegg ligger solide regninger for avløp og venter.

I tillegg til tap av vann gir det fare for forurensning ved tilbakeslag fra dårlige kloakkrør som lekker i de samme grøftene, men det er ikke bare kommunale rør som lekker.

– Vi jobber med å bedre lekkasjene våre hele tiden og det er selvfølgelig en total utskiftning som er målet. Likevel er det det minst like mange meter med rør i privat eie som også lekker. Det er alt fra stikkledninger, toaletter som renner til kraner som drypper.

Ingen økning i vannavgiften

– Vil vannavgiften i Nome øke i årene som kommer for å redusere noe av etterslepet på vedlikehold, Varøy?

– Vi har ingen planer om å øke vannavgiften og heller ikke investeringstakten. Nå har det nylig blitt gjort grep der alle boenheter må betale avgift, men det er fortsatt selvkostprinsippet som gjelder. Vi bruker 15 millioner kroner på å fornye rørledningene i kommunen, og 10 millioner forsvinner allerede i neste prosjekt. Likevel hadde det vært en drøm å kunne få lekkasjeandelen ned og samtidig redusere innlekking av vann til avløpsrenseanleggene.

Sør-entreprenør har fått oppdraget med å legge nye vann- og avløpsledninger fra Kvernodden og opp til Norsjø golfpark. Det nye strekket vil legges langs Romnesveien. Kostnaden er på 10 millioner kroner og skal i hovedsak sikre vannforsyningen til det nye boligfeltet på Kvernodden.

En av fem kommuner har ikke skiftet ut en eneste meter med vannrør siden 2014. Nome kommune er altså ikke blant disse, og det siste prosjektet for utbedringer var i Svenskerudveien i Lunde. Teknisk etat er også i en ansettelsesprosess. Avdelingsleder for samferdsel og kommunalteknikk, Silje Haugane slutter, til fordel for en tilsvarende lederstilling i Skien kommune. I tillegg vil det snart lyses ut en ny stilling for investeringsarbeid på VA og bygg.