Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Henrik Kjeldsen_bier_blomster_hønsehirsje_HD_bilde (2)

Visste ingen ting før han «plutselig» var semifinalist

Henrik Kjeldsen har sjansen til å stikke av med en gjev landbrukspris. Selv visste han ikke en gang at han var nominert, før telefonen ringte med beskjed om at han var én av 11 semifinalister.

For første gang skal Felleskjøpet Agri dele ut prisen «Landbrukets bærekraftpris». Vinneren får en premie på 100 tusen kroner, som er øremerket ytterligere bærekraftige tiltak i produksjonen.

Tanken med prisen er å hedre de beste innen bærekraftig og lønnsom matproduksjon i Norge, og den skal fremme kunnskap og kompetanse som inspirerer til mer bærekraftig landbruk.

Ingen forventninger

Prisen skal deles ut på Felleskjøpet Agris årsmøte 12. til 13. april. I utgangspunktet var det langt over 200 nominerte og nå er 11 semifinalister trukket ut.

– Jeg visste ingen ting om dette, før jeg fikk en telefon om at jeg var semifinalist. Det er jo stas og veldig overraskende, forteller Henrik Kjeldsen til Kanalen.

Det var TA som først skrev om Kjeldsens nominasjon.

Som Kanalens lesere vil vite, er Henrik Kjeldsen forpakter på Holla gård. Kanalen har flere ganger skrevet om Kjeldsens prosjekter, der han har vært opptatt av å ta i bruk nye metoder for å utnytte ressursene på gården bedre.

– Jeg vil tro at nominasjonen har bakgrunn i måten jeg driver på. Fokuset mitt har vært å teste metoder for å sikre best mulig næringsopptak for plantene, og nytte jorda og gjødsling godt. Det er mange i landbruket som har tatt store grep med tanke på bærekraftig landbruk, så jeg har ingen forventninger til å vinne prisen. Men det er moro å være med, og gøy at jeg har tatt noen steg som har blitt lagt merke til.

Stadig nye metoder

Nå går Holla-bonden travle tider i møte. Det er kalking som står først på planen.

– Det er et viktig grep i ressursutnyttingen. Jeg skal kalke før snøen går. Riktig PH-tilstand i jorda gjør at plantene tar opp næring bedre.

Kjeldsen har flere ganger vist at han ikke er redd for å ta i bruk ny teknologi og årets sesong er intet unntak.

– Nå skal jeg ta i bruk en nitrogensensor, for å måle hvor mye planten har tatt opp. Kombinert med satellittbilder kan jeg da planlegge gjødslingen bedre. Det er ikke noe vits å gjødsle på, hvis ikke plantene klarer å utnytte det, mener han.

Det er alltid knyttet spenning til våren for en bonde, og nå lurer Kjeldsen på hvordan det har gått med høstkornet.

– Hvis det har overlevd under snøen er jo alt vel. Hvis ikke må det sås på nytt, med de konsekvensene det har. Planlegging er viktig, men noen faktorer rår man ikke over. Derfor er det en spennende og intensiv periode vi går inn i nå.