Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Helse og omsorg i Nome kommune har fått prosjektmidler for å jobbe mot flere heltidsstillinger.
Helse og omsorg i Nome kommune har fått prosjektmidler for å jobbe mot flere heltidsstillinger.

Kan nyutdannede miste førsteretten til jobb i Nome?

I Nome har kommunens egne lærlinger hatt førsterett på fast jobb i konkurranse med andre søkere. Dette kan det bli slutt på.

Praksisen antas å være er i strid med gjeldende tariffavtale, og må avvikles for at ansettelsesprosesser i fremtiden skal bli mest mulig riktige, mener kommunedirektøren.

Saken har flere ganger vært oppe til drøfting i Administrasjonsutvalget, der det både sitter politikere og hovedtillitsvalgte på vegne av de ansatte i kommunen.

I dette utvalget ble det i 2021 flertall for å beholde førsteretten på fast jobb for fagutdannede som har hatt lærlingetiden sin i Nome. Men saken er ikke lagt død av den grunn.

Det oppstår nemlig mer enn ett dilemma med denne praksisen. Vikarer som har vært ansatt i Nome kommune i lengre tid, opparbeider seg etter hvert også rett på fast jobb.

Disse to rettighetene kan kollidere, hvis både en erfaren vikar og en nyutdannet søker  på samme stilling.

I tillegg kan det oppstå urettferdigheter når nyutdannede danker ut eksterne søkere som er bedre kvalifisert til den faste stillingen som er lyst ut.

Da Kanalen skrev om saken i 2021 laget vi tre tankeeksperimenter: 

Tenk deg at du søker en jobb du er godt kvalifisert til. Men du får ikke tilslaget, fordi arbeidsgiveren har lovet en av sine egne lærlinger jobb etter godkjent fagbrev. Er det rettferdig?

Eller tenk deg at du søker lærlingplass. Men får avslag fordi arbeidsgiveren ikke tør å ta sjansen, i frykt for at kommunen er forpliktet til å gi deg jobb i andre enden? Er det rettferdig?

Tenk deg at du er en kommune som trenger flinke fagfolk. Men ingen søker om lærlingplass, fordi andre kommuner i nærheten kan garantere læringene fast jobb etter godkjent fagbrev. Er det lurt?

Har eksistert i 10 år

Nome kommune har til nå gitt fortrinnsrett til nyutdannede fagarbeidere med lærlingtid i Nome. Fast jobb i minst 50 prosent stilling, har vært gulroten for mange søkere. Også andre kommuner, som Midt-Telemark, har gjort det samme.

Men praksisen er ikke i tråd med det avtalefestede prinsippet i sektoren (Hovedtariffavtalen). For læringer innen helse har ordningen i Nome eksistert siden 2011, mens den ble utvidet til skole og barnehage fra 2018.

– Det er ikke slik at selv om man har kommet gjennom lærlingløpet og fått fagbrev, at man nødvendigvis er den best skikkede til en ledig stilling, heter det i administrasjonens utredelse av saken.

Ifølge KS skal kvalifikasjonsprinsippet innebære at den best kvalifiserte søkeren får jobben. Det forutsetter blant annet en samlet vurdering av teoretisk utdanning, yrkeserfaring og personlige egenskaper.

Prinsippet er avtalefestet i kommunesektoren.

Selv uten den fortrinnsretten som Nome tilbyr, vil lærlinger i praksis ha gode muligheter til å få jobb idet fagbrevet er godkjent. Dette skyldes mangel på fagarbeidere i offentlig sektor. Så da blir spørsmålet også:

Hvordan gjør kommunen seg mest mulig «lekker» for å tiltrekke seg fagfolk?