Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Gregory Franklin_BE MG_8272

– Jeg trur jeg hadde valgt den samme jobben om igjen

Etter snart 40 år i tømmerskogen, drømmer ikke Gregory så mye om «gode gamle dager». – Bakse rundt i nysnøen med verneutstyr og motorsag.. jeg savner det ikke akkurat.

– Hvordan tror du kollegene dine vil beskrive deg?
-Hehe, jeg håper og tror at de ser på meg som en brukanes kar. Jeg er jo «gamlingen» i bedriften, men har nå jobb her fortsatt, så jeg trur de setter pris på meg.

– Hvor lang fartstid har du i jobben?
– Jeg har vært i Midt-Telemark Skog de siste fem årene. Tidligere har jeg drevet eget hogstfirma.

– Litt om bakgrunnen din?
– Jeg starta i skogen som 17-åring, den gangen selvfølgelig med manuell hogst. Da hadde jeg tatt utdannelse som skogsarbeider ved skolen i Saggrenda. Og jeg må jo si at utviklingen har vært til det bedre. Det er mange meninger om hogstmaskinen, men den har berga skogsarbeidet og gjort at dette yrket fortsatt er lønnsomt. Manuell drift hadde ikke gått.

– Hvilke oppgaver utfører du?
– Jeg tar meg av framkjøring og sortering av tømmeret og lagrer det i respektive hauger, etter kvalitet, sånn at det er klart for henting. Hogstmaskinen er det kollegaen min Svein Arild Straume som styrer, og AT Skog er oppdragsgiveren som formidler tømmeret for videresalg. Mye går til eksport. Maskinen styrer jeg ved hjelp av to minispaker og en dataskjerm, så dette er en litt annen verden enn da jeg begynte i 1985. Da var det å komme seg ut i mørket med verneutstyr og motorsag, bakse rundt i snøen, og grave seg ned til røttene. Jeg husker enda OL-vinteren -94 da det var 1,80 meter snø på flatmark og iskaldt. Det var en tøff vinter.

NAVN: Gregory Franklin (57)
BOSTED: Flåbygd
STILLING: Maskinkjører / skogsarbeider
ARBEIDSPLASS: Midt-Telemark Skog AS


– Hva gjør dette til en god arbeidsplass?
– Jeg har veldig flinke medarbeidere, folk som brenner for jobben sin. Vi er alle sammen opptatt av å gjøre en skikkelig jobb, og sørge for at det ser best mulig ut etter oss. Den beste tilbakemeldingen vi kan få er når skogeieren vil ha oss tilbake. Da har vi gjort noe riktig.
Også har vi en veldig ålreit dialog oss imellom. For meg er dette verdens beste jobb. Så bra at jeg trur jeg hadde valgt det samme om igjen. Det er stor frihet til å bestemme over dagen sin sjøl. Jeg jobber gjerne en 10-timers dag, men kan gjerne ta meg fri en fredag. Jeg anbefaler gjerne denne jobben, men innrømmer at den krever en viss interesse. Det blir en livsstil.

– Hvorfor er jobben din viktig?
– Fordi når du skal bygge deg en veranda, så trenger du materialer. Og det er jo en god grunn. Men skogen er en voldsom ressurs til mange formål, og i Nome har vi mye fin skog. Jeg tror nok det hadde vært fullt mulig å ta ut mer enn det vi gjør i dag. Skogen har en holdbarhetsdato, og må høstes av som alt annet. Dessuten genererer den mange arbeidsplasser, og langt flere enn for oss som jobber i skogen.

– Kunnskap du har tilegnet deg?
– Vi prøver hele tida å bli bedre, så her er det noe nytt å lære hele tida. Spesielt er det viktig å lytte til ungdommen som kan ha mye nyttig å tilføre, og begge kollegene mine er jo i tjueåra, og veldig flinke folk.

– Hva betyr jobben sosialt for deg?
– Vi spiser sammen i alle fall, også blir det en del telefoner. Jeg føler at vi har det sosialt, selv om det blir en del timer aleine i maskinen. Men det har aldri gjort meg noe.

Midt-Telemark skog AS

– Adresse: Akkerhaugen, men med oppdrag i hele Midt-Telemark
– Produksjon: Skogshogst
– Ansatte: 3
– Daglig leder: Geir Håkon Myhre
– Omsatte i 2021: 6,97mill (Proff)