Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

POSITIVT: Helsesykepleier Kristin Rossvang er glad for at flere unge følger oppfordringen om å ta vaksinen. Det gjelder den videregående skolen både på Søve og i Lunde.
POSITIVT: Helsesykepleier Kristin Rossvang er glad for at flere unge følger oppfordringen om å ta vaksinen. Det gjelder den videregående skolen både på Søve og i Lunde. FOTO: Unni Buverud

Ungdommen ser alvoret og mange har vaksinert seg mot hjernehinnebetennelse:

– Vi har hatt et økt press fra russ og andre elever i år

I år har det vært en økning i antall ungdom som har vaksinert seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Det gleder helsesykepleier Kristin Rossvang i skolehelsetjenesten i Nome kommune.

Antall tilfeller av meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse) i Norge er lav, men ungdom i alderen 16 til19 år har høyere risiko for smitte, sammenliknet med resten av befolkningen.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler derfor at ungdom i denne aldersgruppen vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom. Vaksinering i forkant av russefeiring, russeturer, festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir og lignende kan være aktuelt.

Økt press i år

Dette begrunnes med at det å være mange ungdommer tett samlet, festing, høyt alkoholinntak eller bruk av andre rusmidler, deling av flasker, glass og sigaretter samt lite søvn, kan øke risikoen for smitte og alvorlig sykdom – både i Norge og i utlandet.

Helsesykepleier Kristin Rossvang har ansvar for Nome videregående skole, avdeling Søve. Hun forteller til Kanalen at i Nome kommune får alle elever på videregående skole tilbud om ACWY-vaksinen, som er den vaksinen som gir bredest dekning i aldergruppen 16 til 19 år.

– Denne vaksinen gir beskyttelse i cirka 10 år. Vi pleier å tilby vaksinen før eller etter vinterferien, og i god tid før russefeiringa starter. Det tar minimum to uker før man er beskyttet, sier Rossvang.

– Hvor mange har tatt vaksinen i år?

– Jeg har ikke noe eksakt tall, men er det en klar tendens at det er mange flere som har tatt vaksinen i år. Vi har hatt økt press både fra russ og andre elever i denne aldergruppa. Det er bra fastslår Rossvang.

TAS PÅ ALVOR: – De fleste i russekullet vårt har tatt vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse, sier Lina S. Johansson, Margit Gunhildgard Kjeldsen og Eline Knutsen. FOTO: Unni Buverud

Burde være gratis

Hun legger til at alle, og spesielt russ, som skal til utlandet, der smittefaren er større, anbefales å vaksinere seg mot Meningokokk B, som har større dødelighet. Denne anbefalinga kommer også fra FHI.

– Hva tror du er årsak til at flere har valgt å vaksinere seg i år?

– Tja, det kan skyldes at økt medieoppmerksomhet rundt dette har gjort ungdommene mer bevisste. Det var jo et tilfelle i fjor, der en russ ble smittet i utlandet og døde. Og vi har nok vært flinkere til å informere om dette med vaksinering, og hvorfor de bør ta vaksine. Vi pleier å informere om dette etter jul, sier Rossvang.

Noen kommuner velger å gi gratis vaksine, mens andre tar betalt. I Nome kommune koster vaksinen 450 kroner.

– Det er nok et hinder for noen, men det ser heldigvis ikke ut til å skremme ungdommen fra å ta vaksinen. FHI mener denne vaksinen bør blir en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet, slik at den blir gratis for alle. Det støtter jeg, sier Rossvang.

De har vaksinert seg

Russen er en spesielt utsatt gruppe med tanke på smittsom hjernehinnebetennelse. Kanalen har snakket med tre representanter fra russestyret ved Søve, de har alle tatt vaksinen.

– Jeg tok den allerede i første klasse her på videregående. For den varer jo i mange år, så da var det greit å ta den så fort som mulig, sier Lina S. Johansson.

Hun har knute i russelua som viser at hun er vaksinert.

Også Margit Gunhildgard Kjeldsen og Eline Knutsen har vaksinert seg, og sier at de tror de fleste av årets russekull har gjort som dem.

– Vi anbefaler ungdom å ta vaksinen, og være forsiktige med å dele drikke og annet som kan føre til smitte, sier russejentene.

Hva er hjernehinnebetennelse?

*Dette er en infeksjon som rammer hjernehinnene, og er forårsaket av bakterier eller virus. Sykdommen kan smitte gjennom spytt.

*Det finnes to ulike typer vaksiner: Kombinasjonsvaksine mot Meningokokk serogruppe A, C, W og Y, beskyttere mot alle disse gruppene  av meningokokkbakterier. I tillegg er det en vaksine mot meningokokk serogruppe B.

*Med dagens smittesituasjon vil ACWY-vaksinen gi bredest dekning i aldergruppen 16-19 år. Derfor er dette den vaksinen som først og fremst anbefales til ungdom.

*For å være beskyttet mot alle gruppene av meningokokkbakterien som har gitt sykdom i Norge de siste årene (A, B, C, W og Y), må man vaksinere seg med begge vaksinetypene.

(Kilde FHI)