Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Kari Andersen fra Fagforbundet Nome, Guri Ramtoft fra Ulefoss og omegn Arbeiderforening og Eivind Myhre fra Lunde Arbeiderlag håper på godt oppmøte til sine 1. mai-markeringer i Lunde og på Ulefoss.
Kari Andersen fra Fagforbundet Nome, Guri Ramtoft fra Ulefoss og omegn Arbeiderforening og Eivind Myhre fra Lunde Arbeiderlag håper på godt oppmøte til sine 1. mai-markeringer i Lunde og på Ulefoss.

Slik blir 1. mai-feiringen i Nome

– Det er fortsatt ting å kjempe for. Det mener Kari Andersen, Eivind Myhre og Guri Ramtoft, som inviterer til markering av 1. mai.

– I Lunde har vi «alltid» hatt markeringen på Lundetunet, men i år flytter vi det til Lundevang, forteller Eivind Myhre i Lunde Arbeiderlag.

– Men det var faktisk her markeringen var før, for lenge siden, legger han til.

– Arbeiderlaget er jo en av eierne av huset, så en kan si at vi flytter det hjem, mener Kari Andersen fra Nome fagforbund.

– Mye blir tatt for gitt i dag

Tradisjonen tro, starter dagen ved Nome sjukeheim, hvor det blir appell og Lunde blæsekompani spiller.

– Så går toget gjennom sentrum og hit til Lundevang. Vi har vært så heldige å fått med oss Lene Vågslid som hovedtaler og det blir appeller av Willy Dorholt og Kari, forteller Myhre.

– I år skal vi prøve å få til plakater i toget. Årets parole er Arbeid, Trygghet og Velferd, forklarer Andersen, som mener absolutt er viktig å markere dagen.

– 1. mai er arbeidernes kampdag og det er fortsatt mye som er under stadig press. Det er fortsatt ting å kjempe for, og det er en kontinuerlig jobb, konstaterer hun.

– Det er mye som blir tatt for gitt i dag, mener Myhre.

På Lundevang blir det både lapskaus, kaker og loddsalg, lover arrangørene.

– Og så avsluttes dagen med gratis kino for barna, i regi Askeladden barnefilmklubb, minner Myhre om.

Flaggborg til Ribo

For Ulefoss og omegn Arbeiderforening, blir det et tilsvarende program på Ulefoss.

– Vi har samme hovedtaler og appellanter. Det blir tog fra Øvre Verket, med stopp ved Peder P. Solvolds bauta, der Jostein Rønningen taler. Flaggborgen fortsetter til Ribo, der det også blir lapskaus, kaffe og kaker, forteller Guri Ramtoft fra foreningens 1. mai-komité.

Både Ulefoss og omegn Arbeiderforening og Lunde Arbeiderlag, håper på godt besøkte arrangement og lover en trivelig dag.

SV og kultur på Øvre Verket

Også Nome SV har markering av 1. mai. Den foregår på Øvre Verket. Her er det Jørn Langeland, fra Tinn SV, som er dagens hovedtaler på Spiseriet.

Det blir både musikkinnslag og appell ved Nome SVs Kristoffer Sannerholt, melder partiet.

Øvre Verket har også et kveldsarrangement på 1. mai. I 2024 er det nemlig 100 år siden dikteren Alf Haugland ble født.

Dette markeres med en samling på Øvre Verket på ettermiddagen, i Alf Hauglands Venners regi.

Gunnar Sanden vil fortelle om Alf og diktene, Anne Gry Gudmundsdotter og Margit Ims fra Tyri Skrivestue kommer, og Ove Mellingen skal snakke om Hauglands samfunnssyn.

Også her blir det lapskaus, meldes det.