Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Biblioteket i Lunde
Biblioteket i Lunde

– Vi ser med bekymring på forslaget om å legge ned bibliotekfilialen i Lunde

Kollegiet ved ungdomstrinnet på Lunde 10-årige skole har skrevet et leserinnlegg om hvorfor de mener biblioteket i Lunde bør ivaretas.

Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.

Ifølge den internasjonale undersøkelsen PIRLS leser norske 10-åringer dårligere enn før. Dette er en utvikling vi må snu.

Vi som jobber i skolen vet at gode leseferdigheter er den viktigste suksessfaktoren for å lykkes i utdanning. Mangler du grunnleggende leseferdigheter, blir det vanskelig å lære i alle fag.

Med dette som bakgrunn ser vi med bekymring på forslaget om å legge ned bibliotekfilialen i Lunde. Biblioteket bør spille en sentral rolle i utviklingen av leseferdigheter hos våre unge. I tillegg er biblioteket en viktig og trygg møteplass for mange i bygda, noe som det ikke er alt for mange av.

I forskrift til opplæringsloven § 21-1 står det:

«Skolen skal ha skolebibliotek med mindre tilgangen til skolebibliotek er sikra gjennom samarbeid med andre bibliotek. Bibliotek som ikkje ligg i skolen sine lokale, skal vere tilgjengeleg for elevane i skoletida, slik at biblioteket kan brukast aktivt i opplæringa på skolen.»

Ved Lunde 10-årige skole har vi ikke et fungerende bibliotek på ungdomstrinnet. Som skole er vi avhengig av bibliotekfilalen i Lunde med sitt rike utvalg av bøker og sin høye kompetanse på ungdomslitteratur.

8.trinn hadde et svært vellykket besøk på biblioteket denne uka. Besøket vekket leselyst og engasjement hos ungdommene våre. Flere var godt fornøyd med å få sitt eget lånekort og muligheten til å velge blant et mangfold av bøker innenfor ulike sjangre og interessefelt.

Vi fikk uvurderlig hjelp fra barne- og ungdomsbibliotekar Ragnhild Ferstad Beaudreau. Bibliotekarene besitter en kompetanse som vi ikke har, og som vi anser som svært viktig dersom vi skal snu den negative utviklingen når det gjelder leseglede og leseferdigheter.

Den eneste måten elevene våre kan bedre egne leseferdigheter på, er å lese mye. Det er derfor en svært dårlig ide å legge ned bibliotekfilialen i Lunde!

Lunde 09.11.23
Kollegiet på ungdomstrinnet ved Lunde 10-årige skole