Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

PÅ’N IGJEN: Dordi Norheim (73) er klar for å riste liv i Donk igjen, og er glad for alle som har meldt seg med på dugnaden.
PÅ’N IGJEN: Dordi Norheim (73) er klar for å riste liv i Donk igjen, og er glad for alle som har meldt seg med på dugnaden.

Gikk mot stengetid i vinter: Men festen fortsetter på Donk!

Dordi Norheim (73) har vært engasjert i Donk det meste av livet. Nå er hun tilbake på scenen for å holde liv i bygdas gamle festlokale litt til.

For litt tidligere denne våren ble det blinket med lysene og varslet stengetid for Svenseids tradisjonsrike forsamlingslokale.

Men da dukket de opp en etter en, bygdefolk som ikke var helt ferdig med festen. Og nå ser det jammen ut til å bli nachspiel.

Og selvfølgelig er det Dordi Norheim som serverer siste runde.

– Nei jeg har ikke tatt tak i det. Jeg har blitt lurt med, er svaret Kanalen får når vi ringer.

Dordi ler, og har neppe vært så vanskelig å be på. For henne var Donk stedet fra ungdomstida og opp, og ikke minst var hun gjennom mange år en aktiv festarrangør, sammen med sambygdinger.

VARSLET SALG: Stadig mindre oppslutning om dugnader og aktivitet, fikk søstrene Anne Marit og Ingrid Elisabeth Lia tidligere i vår, til å varsle salg av Donk.

«Truet» med salg

Men i mars i år, gikk søstrene Anne Marit og Ingrid Elisabeth Lia ut i Kanalen og sa ifra at nok er nok. Da hadde begge sittet i styret i flere år, driftet huset og jobbet dugnad med vedlikehold i årevis, det meste ved hjelp av familien, og stadig mindre oppslutning fra bygdefolket.

– Det har blitt en familiedugnad med vask av lokaler og klipping av plen. Nå merker vi at nok er nok.

På årsmøtet i februar, var det bare én som møtte, utenom styret.

Da ble det konkludert med at her er det ikke lengre liv laga. Anne Marit og Ingrid Elisabeth sa ifra at dersom det ikke meldte seg folk med det aller første, så ville huset bli lagt ut for salg på åpent marked.

Det ville bety slutten på en æra med aktivt ungdomslag, dansetilstelninger, konserter, juletrefester og private selskaper. Men også rydding, vasking, vedlikehold, fyring, snømåking og plenklipp.

Nytt styre på plass

Og nå har det altså blitt gjort klart, at dersom Donk skal leve videre, må folk være villige til å bidra, også på dugnaden. Og langt flere enn i februar, har rekt opp hånda.

- På det ekstraordinære årsmøtet kom det 15 stykker, og flere som ville være med i styret. Det «kokte litt i hue» på folk da de hørte snakk om salg, så nå har vi klart å sette sammen et lag, forteller Dordi.

Det nye styret består, foruten Dordi, av:

Kristen Valen, Liv Sigrun Lindtveit, Vibeke Vanja Nordli, Jens Vassend, Martine Eikåsen og Ragnar Dorholt, pluss vara Olav Leikvoll, Nicolas Valen og Ingun Hegnastykket Dokken.

For et par dager siden ble det avholdt et nytt møte, og det skal allerede være planer for høsten.

-  Vi har tenkt å arrangere både basar, konsert og julegrantenning. Så folk må bare møte, er beskjeden fra Dordi som elsker å få ting til å skje.

- Du vet, du må ikke snakke til meg om Donk. Også liker jeg så godt å danse, vet du, og var med i ungdomslaget fra jeg var 14. Så nå prøver vi i alle fall, og håper at folk stiller opp. Neste år er det 100 år siden ungdomslaget Åsmund Vinje ble stifta, så da ville det jo vært fint med en fest.