Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

En sliten vimpel vaier i skolegården på Holla 8.mai.
En sliten vimpel vaier i skolegården på Holla 8.mai.

Flagger ikke på frigjøringsdagen: – Holder ikke med en slitt vimpel

Det flagges fra private balkonger og fra kommunens rådhus. Men i skolegården på Ulefoss, vifter bare en sliten vimpel på frigjøringsdagen, 8. mai.

– En slitt vimpel kan ikke erstatte det å flagge på en slik dag. 8. mai er Veteran- og frigjøringsdagen, og en offentlig flaggdag. Da er det lovpålagt å flagge, og dette er en kommunal flaggstang, fastslår Chase Alexander Jordal.

Det flagges fra balkonger..

Og fra Nome rådhus

Som lektor ved Holla 10-årige er han opptatt av at elevene skal kjenne til historien, og hvorfor flaggdagene markeres. Han stilte derfor spørsmål om hvorfor skolen hadde droppet flaggingen, til inspektøren på Holla.

– Jeg fikk til svar at dersom man skulle flagge måtte man også betale noen overtid for å fire det igjen på kvelden. Men dette blir å overbyråkratisere noe som er et enkelt spørsmål. Det viktigste er vel at vi flagger, spør Jordal. Han mener det må være mindre alvorlig å ta ned flagget et par timer tidligere, og dermed «bryte flaggreglene», enn å ikke flagge i det hele tatt.

Chase Alexander Jordal er lektor ved Holla 10-årige og har både flagg og konge på plass i klasserommet.

Jordal som selv er løytnant i Heimevernet, har flagget på plass i klasserommet, og benytter det ved mange anledninger.

– Vi flagger enten det er bursdager eller offentlige flaggdager. Når vi heiser flagget, stiller elevene gjerne spørsmål, og da er det en fin anledning til å fortelle historien.

– Elevene må kjenne kulturen og historien, og da er det viktig å holde disse dagene i hevd. Ellers kan de gå i glemmeboka. Og nå, med krig i Europa, er det viktigere enn noensinne at vi verdsetter vår egen frihet, sier Chase Alexander Jordal.

Slik svarer Bjørg

I en kommentar til Kanalen sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret at regelen er at det skal flagges på offentlige flaggdager fra kommunens flaggstenger, og at hun vil sjekke nærmere hvorfor dette ikke er gjort ved Holla 10-årige i år.