Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Fra filminnspilling på Akkerhaugen. Foto: Fantasi Fabrikken

Kan filmkullisser bli en varige viking-attraksjon langs Telemarkskanalen?

For hva med en vikinglandsby ved Ulefoss eller Lunde, midt i vannveien oppover Telemarken, en vei som også vikingene benyttet for rundt tusen år siden?

Det er ideen de har syslet med i sammen, lederen ved Telemarkskanalen natur og kulturpark, Birgitte Gulla Løken, og MTNU-leder Paal Kleffelgård. Sistnevnte lanserte nylig ideen for Nome formannskap.

Årsaken til at tanken ble lansert akkurat nå, er for det første at Gulla Løken allerede jobber med prosjektet «Vikingveien» fra Borre i Vestfold og opp gjennom Telemark til foten av Hardangervidda.

For det andre, har Fantasi Fabrikken nylig laget en promo-video om vikingjenta Tora, som i neste omgang skal bli til film, og lanseres på en rekke plattformer. Og skal det spilles inn film fra vikingtiden, trengs det lokasjoner og kulisser.

Ser for seg filmkulliser som varige attraksjon

Det er her Kleffelgård og Gulla Løken har sett for seg mulighetene.

– Dersom det blir en filmproduksjon, så kan det bli bygget opp en vikinglandsby et sted på vegen. Og vi mener vannvegen vil være riktig å benytte, med tanke på brynesteinstransporten mot Eidsborg, sier Kleffelgård. Han forklarer at kulissene i form av en vikinglandsby, i etterkant av filmproduksjonen, er tenkt å kunne bli stående som en varig og permanent attraksjon.

– Jeg presiserer at dette er på idéstadiet for det er mye som skal klaffe, men jeg synes det er en veldig spennende tanke. Og dersom det blir en filmproduksjon, så bør vi ha tenkt noen tanker og sådd noen frø i forkant. For eksempel: Har vi plasser som egner seg til dette i Nome? Det er i allefall ingen tvil om at vi har mange utrolig flotte steder i området, sier MTNU-lederen til Kanalen.

Gulla Løken forteller at hver gang det arrangeres noe som har med vikinger å gjøre, så er interessen enorm.
-Her treffer vi noe hos folk. Og ja, jeg har sett på kartet, og funnet gode lokasjoner for en vikinglandsby. Men jeg tør ikke si noe enda. Det er for prematurt, og vi er uansett avhengig av at grunneierne er positive.

Vikingjenta Tora er Fantasi Fabrikkens nye satsing, og en promo-video er allerede produsert.

– Ta kontakt med oss

Hva sier så Fantasi Fabrikken om Nome som mulig lokasjon for filminnspillingen?

Etter å ha snakket med kreativ leder Morten Zeverin Myklebust i noen minutter, blir det klart at her kan det bli flere om beinet.

Vi snakker om selskapet bak merkevaren Gråtass, som har gått sin seiersgang også utenfor landegrensene, og som nå vil gjøre det samme med Vikingjenta Tora.

Myklebust forteller at de allerede har funnet flere lokasjoner langs vannveien, og det de trenger nå er et område som er egnet til å bygge opp flere hus, og en gate. Kort sagt en liten landsby. Og at det er en fordel med et mest mulig uberørt landskap rundt.

– Hva må det gjøres fra Nomes side om filminnspilling og kulisser skal kunne bli aktuell hos oss?

– For det første – kontakt oss! Vi ønsker å utvikle dette i samarbeid med aktuelle partnere. Vi har behov for kulisser som kan brukes både til film og teater. Så spørsmålet er hvilke destinasjoner som er store nok og villige nok til å være lokasjon for oss, og opparbeide rettigheter til å ha Tora videre fremover.