Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Karl Johan Olsen har gått bort, 76 år gammel. Med det har Lunde mistet en drivkraft i veteranbilmiljøet og en bauta i frivilligheten.
Karl Johan Olsen har gått bort, 76 år gammel. Med det har Lunde mistet en drivkraft i veteranbilmiljøet og en bauta i frivilligheten.

En bauta i Lundes frivillighet har gått bort

Karl Johan Olsen (76) døde brått og uventet den 9. januar. Han var aktiv til det siste, med både bokplaner og sommerens arrangement Vognmannen. 

Helt siden 2014 har Karl Johan Olsen stått i bresjen for arrangementet Veterandagene.

År etter år har han med på denne måten samlet flere hundre veteranbilentusiaster og motorinteresserte i Lunde, og må kunne kalles en virkelig bauta i Lundes frivillighet.

Selv kjørte han gjerne først i Veterandagenes bilkortesje rundt Flåbygd, i sin røde Scania lastebil med påmontert campingvogn på lasteplanet.

Arrangementet har uten tvil vært viktig, både for Olsen selv, men også for andre motorinteresserte fra fjern og nær.

– Jeg er strålende fornøyd. Det er fantastisk vær, biler og folk bare strømmer inn på området her. Jeg er så fornøyd at jeg har egentlig ikke ord, sa en rørt Karl Johan til Kanalen under fjorårets Veterandagene.

Primus motor: Karl Johan Olsen sto bak arrangementet Veterandagene. Her steker han traktorvafler til de frammøtte på et tidligere arrangement.

Opptatt av å dokumentere lokalhistorien

Olsens interesse for lokalhistorien i Lunde har kommet tydelig til utrykk gjennom hans frivillige innsats.

Han tok initiativ til å dokumentere den lokale historien rundt transportnæringa. Ønsket var å få til en bok.

– Lunde var fattig på industri, men rik på motor. For mange ga kjøretøyet en mulighet til å skaffe seg arbeid. Noen av transportfirmaene som er store i dag, startet med én lastebil hjemme på gården. Vi ønsker å dokumentere yrkesbilenes historie og lage noe varig av det. Håpet er en bok, fortalte Olsen til Kanalen i 2020.

I tillegg har han de siste årene samlet inn hundrevis av radioer og bygget opp et radiomuseum i uthuset sitt. Også dette med lokalhistorien som grunnlag.

Det var i 2020 arbeidet med Veterandagene ble kronet med tildelingen av arrangementet Vognmannen, av Transporthistorisk forening.

Planen var et storinnrykk av yrkesveteranbiler i 2021, men dette ble stoppet av pandemien. Arrangementet er siden flyttet til sommeren 2023.

Dette får ikke mannen bak selv oppleve, men han fikk senest i fjor høst se hvordan Veterandagene nok en gang ble en stor suksess.

Olsen var også opptatt av å samle dokumentasjon fra den lokale yrkesbilhistorien. FOTO: Britt Eriksen

Skapte en viktig møteplass på hjemmebane

Det er ikke bare gjennom motorinteressen at folk i Lunde har blitt godt kjent med Karl Johan Olsen.

Også når andre frivillige har trengt en hjelpende hånd har han vært på pletten og mobilisert med traktor, lastebil eller annen hjelp.

Selv om han har vært pensjonist i flere år, har han på vinterstid vært ute og brøytet og strødd for private i nærmiljøet.

Hans eget hjem, midt i Hovedgata, er godt kjent i bygda med eget radiomuseum i uthuset og en garasje som var åpen for besøk. Men like kjent er hagen i seg selv, som hvert år flommet over av blomster og prydet sentrum i Lunde.

Karl Johans garasje var fast møteplass for mange motorinteresserte. Her sammen med kamerater under planlegging av Veterandagene for noen år siden.

Olsens hjem var et sted hvor man ble tatt godt imot, oftest med en kaffekopp og noe godt attåt.

I sin egen garasje skapte han en viktig og uhøytidelig møteplass. Her åpnet han dørene for faste treff med andre motorinteresserte i bygda, hvor «alt som brummer» ble diskutert og nye planer ble lagt.

Karl Johan etterlater seg kona Turid, barna Trude Anita, Kent Jarle og Ronny, samt flere barnebarn.