Av dette er det funnet 50 lektere som kan knyttes til industrihistorien på Notodden. De siste 25 vrakene dreier seg om både mindre prammer og til to store seilskip som er mer enn 30 meter lange.
Det mest spennende gjenstår
Kanalen var med Sperre og hans mannskap under et tokt på Norsjø i oktober 2021. Her ble det blant annet lett etter modellen fra filminnspillingen «Helter i Telemark» fra 1965. Modellfergen «Hydro» ble senket utenfor Olsbrygge, men her ble det ikke funnet noe vrak. Det ble imidlertid lokalisert fem andre fartøy på bunnen av Norsjø og dette sier Thor Olav Sperre om funnene:
– Vi ser at to av dem er en moderne farkoster, det er altså ikke snakk om noen seilskip. Så er det to andre vi ikke kan si noe om alderen på, før vi har dykket ned, men det gjenstår kanskje det aller mest spennende, sier Sperre før han forteller nærmere:
– Fra Sannes og nedover har vi kun gjort enkle søk. Dette viser at det mest sannsynlig finnes flere objekter vi må se nærmere på utenfor Norsjø golfpark og helleristningene der. Vi kommer til å dykke på dem på vårparten, for å se hva dette faktisk er.
20 år med leting
Med på laget har deltar også forskere fra Norsk Maritimt Museum, NTNU, Norges Forskningsråd og Vest-Telemark Museum. Sperre har holdt på med dette i 20 år og reist rundt på de syv hav på leting etter skatter på havets bunn. Teknologien som brukes for å finne de gamle vrakene er en sonar som leser havbunnen. I sakte fart kjøres forskningsfartøyet i søk og på skjermer kan vi se hva som befinner seg under havoverflaten.
- Vrak i ferskvann er svært godt bevart og kan forhåpentligvis kaste nytt lys over Norges maritime historie. Vi hadde forventet å finne noen vrak, men dette var over all forventning, sier undervannsteknologen.
- Hva håper dere på å finne?
- Vi håper å finne en skikkelig gammel båt med last, som kan fortelle noe om historien. Det er fælt å si det, men det beste er om vi skulle komme over et forlis, der lasten er med. Vi vet det verserer noen historier om fartøy som har gått ned på Norsjø, men det er det.
Betydelig egeninnsats
Prosjektet har vært mulig å gjennomføre med 600.000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsene Holla og Lunde og Grenland, samt betydelig egeninnsats fra prosjektgruppens deltagere. 10.000 kroner er også gitt fra Midt-Telemark Vannområde.
Resultatet fra prosjektet på Norsjø er tenkt til å ende opp i form av en rapport, bok eller TV-program. Teamet har blant annet et samarbeidd med BBC, National Geographic, Nord-deutsche Rundfunk, britiske PBS, så vel som NRK og TV2.