Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Skaper ringer: Anita Fredly (i midten) har fått Bygdekvinnelagets Begeistringen for sitt arbeid med mennesker som sliter med rus og psykiske utfordringer.
Skaper ringer: Anita Fredly (i midten) har fått Bygdekvinnelagets Begeistringen for sitt arbeid med mennesker som sliter med rus og psykiske utfordringer.

Anita jobber for de som står på utsiden. Det fikk hun heder for i går kveld

Holla bygdekvinnelag deler hvert år ut Begeistringen. Det bringer stort sett fram en tåre eller to.

Forskning har vist at 70 prosent av kommunikasjonen mellom mennesker skjer i form av kroppsspråk.

En rørt prismottaker, med en tåre på kinnet.

Da er det klart at ord blir fattige.

Slik ender det gjerne når Bygdekvinnelaget deler ut sin årlige pris til en som – i henhold til statuttene – skaper glede, glød og begeistring i bygda. Juryen leter etter de som «ser muligheter og ikke lar seg knekke av sutring og syting» og til den som «lettere tåler motgang og lar sin begeistring smitte over på andre».

– Er en trygg havn for mange

Tanken med ringen som symbol er dessuten at prisvinneren skal være en type som selv er starten på positiv endring; som kan spre sin innflytelse som ringer i vannet.

Anita Haugo Fredly fikk årets Begeistringen for sitt mangeårige engasjement gjennom Røde Kors, der hun særlig har arbeidet for og med mennesker som sliter med rus og psykiatri.

– Ho ser ressurser i alle, er en trygg havn for mange, og setter mot i de som er langt nede, slår juryen fast.

Dere skulle bare visst hvor mye dette betyr.

Fredly var leder i Nome Røde Kors i fire år, og som ansatt i fylkeslaget var det hun som startet opp Røde Kors-butikken på Ulefoss. Butikken har gitt trening og aktivitet til personer som står på utsiden av samfunnet, og som kjemper for å få livet på rett kjøl.

Fire kvinner og én mann har funnet veien tilbake til lønnet arbeid, takket være Fredlys innsats de siste årene.

– Kjære, vakre vene, kommer det fra Fredly etter overrekkelsen av ring, diplom og blomster.

– Dere skulle bare visst hvor mye dette betyr.

Så forteller hun om hvor mye det gir henne å kunne hjelpe andre. De som ikke har det så lett.

Slutt for butikken

Men hun takket også gode medhjelpere. Arbeidet med butikken ville ikke vært mulig uten de frivillige i Røde Kors-miljøet som bidrar. I tillegg har butikken hatt et tett samarbeidet med det psykiske helse-teamet i kommunen.

Ekstra rørende så det ut til å være denne kvelden, at prisen ble delt ut idet Fredly og Røde Kors står ved et veiskille.

Fra januar er butikken i dens opprinnelige skapning avviklet, og Fredly vil nå fortsette sitt arbeid for Telemark Røde Kors i Midt-Telemark. Nome Røde Kors tar over butikken, og skal drive denne basert på frivillighet, fortalte Fredly da hun takket for påskjønnelsen på Søve onsdag kveld.