Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Maria Halland (41)
bor på Kleppe med samboer og en sønn.
Hun er oppvokst på Svenseid, og utdannet musiker og grunnskolelærer. Nå er hun aktuell med konsert i Flåbygd kirke, 16. oktober.
Maria Halland (41) bor på Kleppe med samboer og en sønn. Hun er oppvokst på Svenseid, og utdannet musiker og grunnskolelærer. Nå er hun aktuell med konsert i Flåbygd kirke, 16. oktober.

– Når jeg vasker huset går det i skikkelig metal og gjerne Rammstein. Da går det unna

Helt fra Maria Halland var lita jente, og sto med vaskekosten som mikrofonstativ, har mye dreid seg om musikk og sang. Nå er hun aktuell med egen konsert i Flåbygd kirke i forbindelse med kirkejubileet.

Musikken har fulgt Maria Halland (41) gjennom hele livet. Hun forteller at det føles som livet har sitt eget soundtrack.

– Jeg er rimelig altetende når det kommer til musikk og velger etter følelse og stemning. Jeg er glad i alle sjangere. Alt fra 60-70-talls musikk, som jevnlig ble spilt i bilen og stua under hele oppveksten, til musikaler, jazz, gospel, pop og rock. Men når jeg vasker huset går det i skikkelig metal, og gjerne Rammstein. Da går det unna skjønner du, ler Maria.

Men når hun skal koble skikkelig av, da er det pianoet hjemme hun tyr til.

– Jeg nynner på noe hele tiden, så musikken er aldri helt slått av for meg. Men skal jeg koble av så setter jeg meg ofte ned ved pianoet og drodler litt. Det er nesten meditasjon for meg. Jeg har skrevet noen låter selv der, forteller hun.

Kanalen møtte Maria Halland på Holla 10-årige skole der hun jobber som lærer. På musikkrommet får elevene nyte godt av hennes erfaringer fra ulike sjangere.

Musikken er grenseløs

Kanalen møter sangeren på Holla 10-årige skole, der hun har jobbet siden hun var ferdig utdannet musikklærer.

– Jeg stortrives her på Ulefoss. Det er veldig godt å jobbe på Holla og det er her jeg ønsker å være. I år er jeg heldig og underviser i musikk på tre ulike trinn. Det er helt topp.

Selv er hun Nordbygding fra Svenseid, og da hun flyttet hjem etter musikkstudier i hovedstaden, landet hun på Kleppe.

– For meg er Nome én stor plass, og som musiker jobber jeg hele tiden med musikkfolk i alle ender av kommunen. Til konserten i Flåbygd har jeg også strukket meg over kommunegrensen og fått med flinke folk fra Bø. Musikken er grenseløs den, konstaterer Halland.


Da musikken fikk en større betydning

Som leseren vil skjønne, går det i musikk både i arbeid og på fritiden for Maria. Sangkarrieren har hele tiden vært en bigeskjeft som har betydd mye. Og noen ganger betyr den ekstra mye.

– Jeg har jo fått være med på mye forskjellig, og mye som har vært veldig moro. Det har vært store oppsetninger og showkonserter og synging i bryllup og begravelser.

Til sammen har hun sunget i flere titalls bryllup og nærmere 100 begravelser. Her kommer egne livserfaringer godt med, når det kan bli litt tøft.

– Jeg mistet pappa da jeg var 18 år. Musikken fikk en enda større betydning for meg etter dette.

Det var ikke så lenge etter det at Maria for første gang ble spurt om å synge i en begravelse. ­

– Min egen erfaring med tap gjorde kanskje at rollen som solosanger i en slik setting ble lettere. Døden er en naturlig del av livet, men når den kommer brått, så kjenner man veldig på å leve hver dag. Det er jeg opptatt av, å nyte hver dag og se fremover. Derfor er jeg også glad i å jobbe med og for mennesker, forteller Maria.

Halland har vært med på mye forskjellig. Her fra en showkonsert med Lunde Blæsekompani på Lundevang. Søndsag16. oktober har hun konsert i Flåbygd kirke i forbindelse med kirkejubileet for Lunde og Flåbygd. (foto: HL photo, Helge Lund).

Store kontraster

Og med slike følelsesintensive oppdrag kan det være befriende å komme tilbake på jobb i barneskolen.

– Akkurat nå er det street dance og rap, som står på programmet. Det blir store kontraster og det synes jeg er helt herlig, konstaterer Halland.

Når hun nå inviterer til konsert i Flåbygd, er tanken å oppsummere karrieren så langt. Det betyr at hun skal innom en rekke sjangere.

– Da blir det fra populærmusikk og visepop, til spirituals, bluegrass og jazz, forklarer hun.

Halland har sunget i Flåbygd kirke før, og gleder seg til å komme tilbake.

– Det er en fin arena med en spesiell atmosfære. Tema for kirkejubileet er «kirken som kulturell arena» og det synes jeg er fint å være med på.

Med seg har hun musikerne Jostein Rørmark, Knut Eirik Hult, Kjetil Arvesen Nesheim og Rolf Axelsen Lie, samt Bjørn Lona.

– Du har jo vært med på mye forskjellig, men denne gang blir det veldig deg Maria?

– Ja nå blir det veldig meg. Jeg lover at det skal bli en veldig fin konsert som er verdt en lytt, smiler hun.