Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Linda Thorstensen var hektisk opptatt med åpningen av den nye ungdomsklubben fredag kveld. Tidligere på dagen ble hun lansert som Nome APs ordførerkandidat.
Linda Thorstensen var hektisk opptatt med åpningen av den nye ungdomsklubben fredag kveld. Tidligere på dagen ble hun lansert som Nome APs ordførerkandidat.

Helt om dagen. Helt om natten. APs nye toppkandidat liker å være «hands-on»

Det er duket for et generasjonsskifte – og kanskje også et partipolitisk skifte – i Nome-politikken.

Bjørg Tveito Lundefaret (AP) har vært ordfører de siste 11 årene. Men til høsten neste år er det ubønnhørlig slutt.

Gir seg som ordfører i 2023: Bjørg tar ikke gjenvalg

Spørsmålet er hvem som tar over roret?

Før sommeren gjorde Nome SP det klart at Hans Kristian Lahus (43) vil toppe partiets liste.

Familiefaren fra Svenseid anses av mange som et dristig og uventet valg. Lahus har fartstid i Bondelaget, men har ikke tidligere vært aktiv i SP. Han har heller ingen folkevalgt erfaring.

Hjemme på kjøkkenet: Hans Kristian Lahus.

Dersom SP skal rive AP ned fra maktens trone i Nome, er det den 39 år gamle alenemoren Linda Thorstensen fra Ulefoss som må dankes ut. Det ble klart da APs nominasjonskomite la frem sin innstilling fredag ettermiddag.

Der Hans Kristian er en slags outsider, er Linda mer av en en insider i eget parti.

Fikk prentet det inn av bestefar

Hun er flasket opp på sosialdemokratisk tankegods i en familie som stort sett «alltid» har stemt Arbeiderpartiet. De siste åra har Thorstensen bygget seg opp i den lokale partiorganisasjon hvor hun nå er leder.

Sterkt lag: Linda diskuterer gjerne samfunn og politikk med sine tre gutter Tyr, Ask og Ivo. Her hjemme i hagen med utsikt til Lanna.

Bestefaren satt tre perioder i kommunestyret for AP på 1960-tallet, én periode i Holla og to i Nome. Det var han som prentet inn i den unge jenta at hun kan få til akkurat det samme som gutta.

Tenker at Elna har gått opp løypa

De siste årene av bestefarens politiske liv, sammenfalt med den perioden hvor Elna Kabbe bygget seg opp som en fremtidig leder av Arbeiderpartiet i Nome. Som kjent ble hun Telemarks første kvinnelige ordfører i 1975.

Linda Thorstensen har flere ganger selv reflektert over at Elna Kabbe har gått opp veien for andre kvinner. At det var Thorstensen som overbeviste hele SU-utvalget om å kalle opp torget på Ulefoss etter Elna Kabbe, er derfor ikke helt tilfeldig.

Avgjørelsen i SU-utvalget har imidlertid vist seg kontroversiell.

I en pågående høringsrunde er det så langt registrert langt over 100 svar, og et overveldende flertall ønsker ikke at Elna Kabbe skal hedres på denne måten.

Elna Kabbe

Populær i kjellerdiskoteket

Det å stå i upopulære avgjørelser er en naturlig del av det politiske «gamet».

Hvorvidt navnestriden vil påvirke Thorstensens ordførersjanser i 2023, gjenstår å se. Debatten rundt torget har i hvert fall ikke svekket hennes popularitet inne på den nye ungdomsklubben som åpnet dørene fredag kveld.

Nede i diskotekkjelleren på Fredheim finnes det tilsynelatende ikke politisk tvil.

Ett par timer før Kanalen var innom, ledet Linda Thorstensen «programtimen» som blant annet inneholdt quiz med lokale spørsmål.

Og dette hadde åpenbart slått an blant klubbdeltakerne.

Det lød et unisont og rungende «jaaaaa» da Kanalen spurte gjengen rundt bordet, om de tror Linda kan bli en god ordfører.

Disko: Det var god stemning i diskokjelleren på Fredheim. Ved dette bordet sitter Julie Sørdal Fæhn, Adine Hjelseth Dyrland, Nicklas Dukane, Mattis Cae Wik, Nada Nidal Balash Ole Kristian Gran, Ingeborg Marie Holter Stoa, Julie Rui Kabbe og Elin L. Omtvedt.

De nære ting, som barns oppvekstsvilkår, fritidsaktiviteter og frivilligheten i lokalsamfunnet, er hjertesaker for Thorstensen.

– Som voksen ser jeg den innsatsen som ble gjort for oss som unge, og jeg setter stor pris på de voksne som sto her på fredagskveldene da vi vokste opp, uttalte Thorstensen til Kanalen da planene for klubben ble lansert.

For den hektiske alenemoren er det viktig å være «hands-on» og utrette noe praktisk og konkret, men også å få jobbe med mennesker. Det siste gjør hun ikke minst i sin sivile jobb i NAV, men også her på klubben.

Da støvet etter kronapandemien hadde lagt seg, og to år var gått siden de unge på Ulefoss sist hadde hatt en ungdomsklubb å gå til i helgene, tok hun grep. Sammen med Birgitte Sørdal, dro de i gang et tilbud for 7. til 10. klassingene inne på Fredheim.

Andre foreldre har senere hengt seg på, og vaktlistene er nå fylt opp frem til jul.

Kun timer etter at nyheten om hennes ordførerkandidatur sprakk i Kanalen, sto Linda Thorstensen i kiosken på det gamle menighetshuset og solgte sjokolademelk og snop til spente ungdommer.

- Viser hvilket ekte engasjement hun har

Rundt voksenbordet, der foreldrene sitter og holder et visst øye med klubbdeltakernes oppførsel, er begeistringen stor over at en av deres egne kan bli Nome APs ordførerkandidat.

Her er hun helt klart blant sine egne. Det vil si; unge foreldre som ser behovet for et moderne blikk på oppvekstsvilkårene til barna i Nome.

- Det er helt fantastiske nyheter, jeg kan ikke tenke meg en bedre kandidat enn Linda som ordfører i Nome og som en person som vil jobbe til det beste for menneskene som bor her. Det hun har vært med på å dra i gang her, med ungdomsklubben, viser hvilket ekte engasjement hun har, sier Birgitte Sørdal.

Voksenbordet: Det går i popcorn og samfunnsaktuelle temaer når disse mødrene tar en rast: Birgitte Sørdal (t.v.), Torhild Næs Dalen, Solbjørg Holter og Linda Thorstensen.

- Jeg tenker at en ung mor, kan bringe inn perspektiver om at barn, oppvekst og kultur faktisk er veldig viktig. Linda kan relatere seg til de utfordringene som må løses, sier Solbjørg Holter, som sitter rundt samme bord.

Hektiske dager - til langt over midnatt

Klokka var ett par minutter på midnatt, fredag kveld, at Kanalen ringte Thorstensen for å stille ett par ekstra spørsmål.

Blant annet ville vi ha klarhet i historien om at hennes forfedre på farssiden har jobbet ved Ulefos Jernværk helt tilbake til oppstarten i 1657. Selv er hun akademiker og utdannet sosionom. Men arbeiderkulturen står fortsatt sterkt i identiteten.

- Jeg er ikke sikkert på om det er ni eller 13 generasjoner bakover som har jobbet ved Jernværket. Men det kan være helt fra starten av. Da jeg vokste opp hadde vi flere sølvboller hjemme som familiemedlemmer har fått for lang og tro tjeneste.

Men det er ikke dette Linda helst vil snakke om sånn rett rundt midnatt.

Egentlig vil hun fortelle om suksessen på den første klubbkvelden, der 65 ungdommer var innom, og at planen er å la ungdommene selv få styre utviklingen av klubben fremover. I tillegg vil hun gjerne drøfte ett par temaer til kommende leserinnlegg i Kanalen.

Allerede klokken 10.00 lørdag morgen tikket det første leserinnlegget inn på redaksjonens e-postkonto: En interpellasjon om hvordan Nome kommune kan jobbe for å øke deltakelsen ved valg.