Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Kina dominerer det globale markedet for REE-mineraler. Det er det tverrpolitisk ønske om å gjøre noe med. (Arkivfoto fra Fensdagene)
Kina dominerer det globale markedet for REE-mineraler. Det er det tverrpolitisk ønske om å gjøre noe med. (Arkivfoto fra Fensdagene)

Frykter at kinesiske trollfabrikker vil angripe interesser som jobber med REE på Fen

De fleste av oss har hørt om hvordan russiske trollfabrikker kan ha påvirket utfallet av presidentvalget i USA da Donald Trump vant valget i 2017. 

Trollfabrikker som sprer russisk propaganda og løgner om krigen i Ukraina, er et annet eksempel mange har hørt om.

Her er en nyttig definisjon fra Wikipedia: En trollfabrikk er en bedrift som har som mål å påvirke nettbrukere i den retning oppdragsgiverne ønsker. Virksomheten benytter seg særlig av masseproduksjon av «trolling», provoserende, avsporende aktivitet og kommentarer i debatter og diskusjoner på internett.

Viktig for Kinas makt i verden

Som regel er det ingen direkte sammenheng mellom en trollfabrikk og staten denne opererer ut fra. Det er ikke Putin som direkte står bak de russiske «fabrikkene». Men i de fleste tilfeller løper likevel slike trollfabrikker statens ærender.

Kinesiske trollfabrikker er nok mer ukjent for oss her i Norge. Men det amerikanske IT-sikkerhetsselskapet Mandiant, mener de kan dokumenter at pro-kinesiske trollfabrikker er ute etter gruveselskaper som utvinner REE. Det vil si sjeldne jordartsmetaller som finnes i rikt monn på Fensfeltet.

Kina dominerer klodens REE-marked, og bruker sin posisjon til å oppnå geopolitisk innflytelse. REE er med andre ord viktig for Kinas makt i verden.

Mandiant rapporterte i sommer at det australske gruveselskapet Lynas Rare Earths, nylig ble rammet av organisert og massiv trolling. Det skal ha skjedd i forbindelse med at Lynas Rare Earths jobbet med et nytt prosessanlegg i Texas i USA.

Har pågått nylig

Mandiant skriver at trollkampanjene rettet seg mot det australske selskapet med innhold som kritiserte dets miljøansvar, og oppfordret til protester mot den planlagte byggingen av et prosessanlegg for sjeldne jordartsmetaller i Texas.

– Senere i juni observerte vi at ytterligere aktivitet rettet seg mot det kanadiske gruveselskapet Appia Rare Earths & Uranium Corp, og det amerikanske produksjonsselskapet USA Rare Earth, med negative meldinger som svar på planlagt produksjon av sjeldne jordarter, heter det videre.

Ifølge Mandiant kommer trollfabrikkenes interessere for REE-gruveselskapene av at dette er en type industri hvor Kina har sterke, strategisk interesse av å holde på sin globale markedsdominans.

Som kjent har Kina nesten full kontroll på verdens REE-mineraler i dag, samtidig som disse mineralene er av kritisk betydning for Europas og USAs våpenindustri og høyteknologiske industri.

Kina har allerede brukt sin forsyningsdominans for å vise geopolitiske muskler, blant annet ved å true med å blokkere USAs tilgang på REE-mineraler under handelskrigen mellom de to landene i 2019.

Selskapet sier de mener alvor: Dette tror folk om sjansene for gruvedrift på Fen

Faksimile fra Mandiant som viser eksempler på falske profiler i sosiale medier som troller REE-gruveselskaper.

- Kan dukke opp her

Selskapet Rare Earths Norway (REN), som sitter på noen av de mest interessante leteområdene for REE-mineraler i Fensfeltet, uttrykker nå bekymring for at pro-kinesiske trollfabrikker kan bli en trussel her hjemme.

Geolog Trond Watne i REN, sendte nylig linken til artikkelen fra Mandiant og kinesiske trollfabrikker over til Nome kommune.

I følgebrevet skriver Watne at han «ikke kan utelukke at dette kan dukke opp her også etter hvert».

Mandiant er et IT-sikkerhetsselskapet registrert på den amerikanske Nasdaq-børsen. Ifølge Wikipedia ble selskapet kjent i 2013 da det slapp en rapport som koblet Kina direkte til cyperspionasje.