Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

FASTE BASSENGMØTER: Torsdag ettermiddag samles noen av de faste basseng-entusiastene på Dagsrud, og beskjeden er klar: -Dette må vi få beholde. Fra venstre Lena Haugen, Randi Dalen, Jorunn Wines, Britt Marie Larsen og Turid Olsen, og i midten Torild Julseth med sin ferske bok om kampen for et basseng.
FASTE BASSENGMØTER: Torsdag ettermiddag samles noen av de faste basseng-entusiastene på Dagsrud, og beskjeden er klar: -Dette må vi få beholde. Fra venstre Lena Haugen, Randi Dalen, Jorunn Wines, Britt Marie Larsen og Turid Olsen, og i midten Torild Julseth med sin ferske bok om kampen for et basseng.

Bassenget betyr så mye at det ble til en hel bok

Det er mange som engasjerer seg for tilbudet de mener gir en livsviktig kvalitet i hverdagen; svømmebassenget på Dagsrud. Men Torild Julseth har tatt det litt lengre enn de fleste.

 

Foran seg holder hun nemlig et eksemplar av sin siste bok, med tittelen «Handikaplaget – Leve bassenget og bygdene våre». Hun har tatt seg tid til en prat med lokalavisa før den faste torsdagsdukkerten på Dagsrud, sammen med noen av de andre brukerne.

Et viktig samlingspunkt
Torild er lærer ved Lunde 10-årige og et kjent fjes for mange, etter mer enn 20 år i Nome. Mange vil også kjenne henne som forfatter av boka «Sett, men ikke hørt». Nå er hun altså klar med bok nummer 2, som sklir rett inn i den nærmest årvisse debatten om framtida for Dagsrud-bassenget.
Som medlem i handikaplaget og fast bruker av bassenget, forteller hun om verdifull nytte av tilbudet, både fysisk og sosialt.

-Jeg tror ikke det er én gang uten at noen av oss har sagt «hva skulle jeg gjort uten dette badet?». Og det er vi alle samstemte om. Vi er veldig takknemlige for å ha denne muligheten. Så saken er at jeg brennet for dette bassenget. Både som lærer, fordi det er viktig at ungene har et tilbud lokalt, og for oss med kroniske sykdommer, sier Julseth.

Hun forteller at hun alltid har vært en aktiv person, men at en kronisk lidelse har gitt begrensninger for fysisk trening. Svømming fungerer imidlertid bra, og blir derfor ekstra verdifull. Men bassenget bidrar ikke bare fysisk.

-Her har vi et veldig godt sosialt miljø. Bassenget er et samlingspunkt, et sted hvor man møtes enten man er skoleelev eller kroniker. Det gir en fin blanding av fysisk aktivitet og sosialt samvær. Bassenget på Dagsrud er rett og slett helt gull, mener Torild Julseth.

Drama med humor
Og nå har hun altså skrevet bok for å synliggjøre hvor mye et slikt tilbud betyr for enkeltmennesker. Selv om Nome er modell for småkommunen i boka, er historien for øvrig fiktiv, både hva angår persongalleri og handlinger. «Et fiktivt drama, med alvor og skjemt», som det heter på omslaget.

Problemstillingen er likevel velkjent; et svømmebasseng i fare for nedleggelse.

-Vi følger fem karakterer fra det lokale handikaplaget, alle med sine lyter og utfordringer, og den enkeltes reaksjon på trusselen om nedleggelse av det lokale svømmebassenget. Og så bestemmer de seg for å aksjonere. Mer skal jeg kanskje ikke røpe, men jeg kan si at det er skrevet med mye humor, med litt alvor i bunn, forteller Julseth. Og det er kanskje ikke så vanskelig å skjønne hvor hun har hentet inspirasjonen fra.

-Jeg har absolutt latt meg inspirere av stemningen i handikaplaget vårt, den lettvinne tonen og humoren vi har oss imellom. Og den tror jeg nok noen vil kjenne seg igjen i.
Helsegevinst

Én time senere er Torild Julseth og noen av de faste baderne fra handikaplaget på plass i bassenget. Alle er enige om at dette er ren helsegevinst, både fysisk og psykisk.

-Dette gjør så godt for oss. Vi må få beholde svømmebassenget, er budskapet til de ansvarlige.