Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Her kan du forhåndsstemme: Katrine Løvgren Aspheim (t.v.) og Ann Sissel Lyngen viser frem valgurnen på Nome rådhus.
Her kan du forhåndsstemme: Katrine Løvgren Aspheim (t.v.) og Ann Sissel Lyngen viser frem valgurnen på Nome rådhus.

Nå kan du forhåndsstemme til stortingsvalget

Fra og med 10. august er det mulig å forhåndsstemme i alle landets kommuner, og det er ventet at flere enn vanlig vil benytte muligheten.

Selve stortingsvalget avholdes mandag 13. september, og du kan forhåndsstemme på Nome rådhus til og med 10. september. I tillegg organiseres det forhåndsvalg på Lundetunet hver onsdag fra 11. august til og med 8. september.

Her kan du lese mer om åpningstider og datoer i Nome (ekstern link)

Valgkampen i Norge varer i rundt seks uker, og er mye kortere enn det vi kjenner fra andre land. Forskning viser dessuten at mange bruker disse ukene til å bestemme seg, eller rettere sagt ombestemme seg.

Men de skråsikre behøver altså ikke vente, og kan komme til rådhuset allerede nå og gjøre sin borgerplikt.

– Håper så mange som mulig bruker muligheten
Ann Sissel Lyngen ved Nome kommunes servicekontor oppfordrer de som vil være tidlig ute til å ha sitt digitale valgkort klart.

Dette gjør det enklere for de ansatte å finne deg i manntallet.

Inne på rådhuset er det satt opp et eget avlukke der du kan bla gjennom listene og finne ditt parti i fred. Det er også anledning til å gjøre endringer på stemmeseddelen.

I år ventes det at rekordmange vil forhåndsstemme som følge av koronapandemien, og servicekontoret er klare for storinnrykk.

– Vi håper jo så mange som mulig benytter muligheten, for å minske presset på selve valgdagen, sier Ann Sissel Lyngen, som allerede tirsdag morgen har hatt de første velgerne innom.

Korona og valget
Forhåndsvalget er dessuten et smitteverntiltak på flere måter. De som sitter i karantene den 13. september, har ikke anledning til å stemme på vanlig måte, og må enten stemme hjemmefra eller benytte muligheten på rådhuset eller Lundetunet.

Er du i isolasjon (det vil si bekreftet smittet av covid-19) har du ikke noe valg, da må du stemme hjemmefra. I så fall kan du ringe kommunen helt frem til klokken 10.00 den 10. september for å få ordnet dette.

Vi legger til at syke og uføre på generelt grunnlag har rett til å forhåndsstemme fra sitt eget hjem, samt at det legges til rette for at beboerne på Nome sjukeheim og Bjervatun alderspensjonat får avlagt stemme den 1. september.

Slik stemmer du

Steg 1 for å stemme

Ta den stemmeseddelen du vil bruke.

1
Steg 2 for å stemme

Gjør eventuelle endringer på stemmeseddelen (se veiledning nedenfor).

2
Steg 3 for å stemme

Brett stemmeseddelen med partinavnet inn og feltet for stempling ut – da kan ingen se hva du stemmer. Det skal ikke brukes konvolutt eller annet omslag rundt stemmeseddelen.

3
Steg 4 for å stemme

Gå til en valgfunksjonær og få et stempel på utsiden av stemmeseddelen. Stemmeseddelen må ha stempel for å bli godkjent.

4
Steg 5 for å stemme