Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

korona i nome kart

Nyhetsstudio

Torsdag: Ett nytt smittetilfelle i Nome

Beredskapsledelsen melder torsdag kveld om ett nytt smittetilfelle i Nome. Dermed er tallet oppe i totalt syv smittede siden tirsdag. 

Kanalen følger den løpende utviklingen i koronasituasjonen. Artikkelen oppdateres

Torsdag: Én ny smittet i Nome – syv totalt denne uka

Torsdag 5. august er tallet på isolerte (smittede) i Nome oppe i syv. Men den siste smittede var en person som allerede satt i karantene og var definert som nærkontakt. Av den grunn er det ikke fare for videre spredning og ikke nødvendig med ytterligere sporing.

Usikkerheten som oppstod tidligere i uka da det ble meldt at 12 nærkontakter måtte testes, ser dermed ut til å være avklart.

Onsdag: Ingen gjester blant nærkontaktene på Gjestebrygga

Seks smittetilfeller ble meldt i går. Ett av tilfellene har tilknytning til Ulefoss gjestebrygge, og det skal være 12 nærkontakter i denne saken. Samtlige av disse er i familie med driveren, og ingen av nærkontaktene er gjester.

Nome kommune har foreløpig ikke fått svar på testingen av de 12 nærkontaktene. Det er berammet et møte i beredskapsledelsen onsdag ettermiddag, og håpet er at svarene har kommet innen den tid, opplyser ordfører Bjørg Tveito Lundefaret.

Tirsdag: Seks nye smittetilfeller i Nome

Nome kommune melder torsdag 3. august, at seks personer har testet positivt for covid-19.

For fem av tilfellene er smittesporing avsluttet. I det siste tilfellet opplyses det at smittesporing fortsatt pågår tirsdag kveld.

Ulefoss Gjestebrygge informerer samtidig på sin Facebook-side at de er rammet av smitten.

Kanalen får i kveld opplyst at det er 12-13 nærkontakter knyttet til smittetilfellet ved Ulefoss gjestebrygge. Nærkontaktene er familien til den smittede. Det er med andre ord ikke gjester blant nærkontaktene.

Beredskapsledelsen sier samtidig at det er god kontroll på situasjonen. Du kan lese mer om hvordan situasjonen vurderes i denne artikkelen:

Mandag: Folk blir raskere fullvaksinert

Mandag 2. august opplyser kommunen at det snart blir mulig å fremskynde avtalene for vaksinedose nummer to.

Fra og neste uke (uke 32) blir dette mulig, siden kommunen da mottar et større kvanta doser enn tidligere.

– Flere som har time for dose to i uke 34 og 35 vil få SMS med ombooket tidspunkt til uke 32 og 33. Vi beklager eventuell ulemper det medfører, opplyser kommunen.

For andre som ønsker å endre time for å bli fullvaksinert, blir det mulig å gjøre dette selv.

– Det vil legges ut informasjon om dette når digital ombookingen blir tilgjengelig, heter det.

Fredag: tre nye smittetilfeller

Det ble meldt om tre positive tester i Nome i dag, fredag 30. juli.
Det er tre personer, men to husstander.

Alle nærkontakter er kartlagt, og smitteoppsporingsteamet ringer de det gjelder fortløpende. Alle nærkontakter i Nome får time til test på mandag.


Tirsdag: To smittet i Nome etter utenlandstur

Tirsdag ettermiddag er det meldt om to personer i samme husstand som har testet positivt for covid-19.

– Smittesporing er iverksatt, og nærkontakter kartlagt. De som har testet positivt har vært utenlands, og ikke hatt kontakt med andre enn nær familie etter ankomst til Norge, opplyser kommunen.

Onsdag: Alle skal ha fått tilbud

Alle voksne innbyggere i Nome kan nå sette seg opp for første vaksinedose mot koronaviruset.

Denne uka startet vaksineringen av gruppe 10 (18-24 år og 40 til 44 år). Samtidig kan restgruppen, det vil si personer mellom 25 og 39 år også bestille time.

Alle de som ennå ikke har startet på programmet skal dermed ha fått SMS med tilbud om timebestilling.

– Har du ikke mottatt SMS ring vaksinasjonstelefonen på 40913179, tirsdag – torsdag fra 09.00 til 12.00, oppfordrer kommunen.

Dette betyr at Nome, på linje med de fleste andre norske kommuner, er helt i innspurten av vaksineringens første del. I løpet av fellesferien vil de aller fleste voksne innbyggere ha fått minst én dose.

Arbeidet med å fullvaksinerte befolkningen pågår utover høsten.

Svarene fra sekvenseringen har begynt å komme

Så langt har det ikke vært kjent hvilken virusvariant som herjet i Nome da det ble innført lokale smitteverntiltak ved inngangen til sommeren.

Kommuneoverlegen tok likevel ingen sjanser og arbeidet utfra at det kunne være den fryktede deltavarianten. Denne mutasjonen ble tidligere omtalt som indisk variant og kjennetegnes ved at den smitter lettere.

– Deltaviruset har dessverre vært påvist i vårt fylke, sa fungerende kommuneoverlege Inga Tho i et møte der formannskapet Nome vedtok munnbindpåbud i juni.

– Da tar vi forhåndsregler og sender alle prøver til sekvensering. Det er gjort i begge smitteutbruddene i Nome, men det tar 14 dager å få svar om virusvariant. I påvente av svar, går vi utfra at det kan være deltaviruset og vi er derfor ekstra forsiktige, la Tho til.

Mandag 19. juli opplyser Heidi Elise Kvale til Kanalen at laboratoriet har sendt tilbakemeldinger til kommunen.

– Svarene som har kommet så langt har bare vist alfavarianten, ikke delta (den indiske), opplyser Kvale til Kanalen.

Hun understreker at ikke alle resultatene foreligger ennå. Men de to smitteutbruddene i Nome ble avdekket gjennom testing av nærkontakter til kjente smittede, og det er derfor rimelig å anta at det indiske viruset kan utelukkes.

Mandag: Gladmelding fra beredskapsledelsen

Akkurat nå har Nome ingen nærkontakter.  

Midt i forrige uke var tre innbyggere isolert, noe som betyr at de var regnet som smittet av covid-19. Samtidig var det ingen ytterligere personer i karantene, og ingen av de tre smittede hadde nærkontakter i Nome.

Status mandag formiddag at Nome nå kun har én innbygger isolert på grunn av smitte. Samtidig er det ingen nærkontakter i karantene, opplyser Heidi Elise Kvale. Hun er informasjonsrådgiver for beredskapsledelsen nå i fellesferien.

At det ikke sitter nærkontakter i karantene, betyr at helsesystemet ikke venter på testresultater fra prøver hvor det konkret mistanke om smitte.

Ved inngangen til skoleferien hadde Nome kommune to større utbrudd, som gav rundt 50 smittede. Samtlige av disse skal kun ha opplevd milde sykdomssymptomer. Den 9. juli løp også det lokale munnbindpåbudet ut, og i Nome følges nå bare nasjonale regler og råd.

Vaksineringen av gruppe 10 har nå startet. Denne gruppen omfatter de mellom 40 og 45 år og de mellom 18 og 24 år.

Onsdag: Ny smitte i Nome

Personen som har testet positivt for covid-19 har sittet i karantene, og er nå overført til isolasjon. Smittesporing er derfor ikke nødvendig.

I øyeblikket er tre innbyggere i Nome isolert på grunn av korona. Det skal ikke være flere nærkontakter til disse tilfellene. Det betyr at ingen sitter i karantene i Nome nå.

Mandag: Ny gruppe spiller snart til i vaksineprogrammet

De lokale smittesporerne puster lettet ut etter to koronautbrudd på kort tid i juni og starten av juli.

Til sammen ble rundt 50 innbyggere smittet i disse utbruddene. Det er imidlertid ikke kommet meldinger om alvorlig sykdomssymptomer blant disse, og i øyeblikket er smittesituasjonen i Nome rolig og avklart.

Samtidig viser tall fra FHI i at 3506 innbyggere i Nome har mottatt minimum én vaksinedose.

Av disse er 2063 fullvaksinert.

Slik Kanalen har omtalt tidligere skal personer yngre enn 45 år få tilbud om å sette seg opp til vaksinetime fra og med denne uka. Det kan du lese mer om her.

Prioriteringsgruppe 10, som nå skal få beskyttelse mot korona, er delt i to puljer og omfatter både de mellom 40 og 45 år, og de mellom 18 og 24 år.

Fredag: Påbudet forsvinner

Munnbindpåbudet som ble innført i Nome den 22. juni blir ikke forlenget etter 9. juli, opplyser kommunen.

Smittesituasjonen gjør det nå forsvarlig å følge de nasjonale retningslinjene, heter det.

Torsdag: Nytt tilfelle i Nome

Det er meldt ett nytt positivt tilfelle av Covid-19 i kveld, knyttet til det siste utbruddet. Vedkommende er nærkontakt som har sittet i karantene, og smittesporing er ikke nødvendig, heter det fra beredskapsledelsen.

Tirsdag: Én ny positiv prøve

Det har nå kommet svar på alle prøvene som ble tatt i går, og det er ett nytt positivt tilfelle knyttet til det siste utbruddet i Nome. Vedkommende er nærkontakt og sitter allerede i karantene.Smittesporing knyttet til utbruddet er nå avsluttet, er beskjeden fra Nome kommune.Mandag ble 70 personer testet og situasjonen ble beskrevet som uavklart. Dette er det andre store utbruddet i Nome på kort tid.Utbruddet skal stamme fra en sosial sammenkomst i Skien og flere kommuner har vært berørt. Smittesporingen har vært krevende og kommunenes smitteteam har koordinert sin innsats for å få kontroll på utbruddet.

Ved inngangen til uka ble det klart at de fleste som var rammet av det første store utbruddet i kanalkommunen, som startet ved Nome mottak, var friske og ute av isolasjon.

Mandag: 70 personer skal testes – fortsatt uavklart situasjon

Ved inngangen til uka er situasjonen at de fleste beboere på Nome mottak er friske og ute av isolasjon. De få som fortsatt er i isolasjon vil være ute i løpet av noen dager.

– Det er gjort en stor og god jobb på mottaket for å hindre spredning, noe som er ekstra utfordrende i og med mange bor tett. Utbruddet kunne blitt mer omfattende om det ikke ble handlet så raskt og tatt på største alvor både blant ansatte, beboere og helsepersonell, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret.

– Nå har vi et nytt utbrudd, der smittesporing har vært krevende, og i dag, mandag er over 70 personer satt opp til testing, mange av dem nærkontakter til dette utbruddet, legger hun til.

Situasjonen beskrives fortsatt som uavklart, og Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen fremhever at i denne situasjonen er det viktig å benytte munnbind.

Lørdag: To nye smittet

Det er meldt to nye positive tilfelle av Covid-19 i Nome i dag. De har sammenheng med det pågående utbruddet. Smittesporingen pågår.

I forbindelse med utbruddet ber Nome kommune alle som har vært på legesenteret på Ulefoss i følgende tidsrom om å teste seg på mandag:
– mandag 28. juni
– kl. 12.15 – 13.15

Disse må holde seg i karantene i helgen og fram til de får svar på test.

Ber busspassasjerer teste seg

Beredskapsledelsen i Nome ber folk som har tatt bussen mellom Ulefoss og Skien den 28. juni om å gå i karantene og teste seg på mandag.

I forbindelse med det pågående utbruddet i Nome ber vi alle som har tatt følgende buss om å ta kontakt og teste seg på mandag:
– mandag 28. juni
– rutebuss mellom Ulefoss og Skien
– avgang fra Ulefoss kl. 10.10
Disse må holde seg i karantene i helgen og fram til de får svar på test, heter det i meldingen.

Oppsummering fra fredagens møtet:
Ni personer er smittet i Nome – munnbindpåbudet forlenges

Fredag ettermiddag diskuterte formannskapet det nye utbruddet som startet ved en «sosial sammenkomst i Skien» og berører minst åtte kommuner.

Underveis i møtet ble det kjent at antallet smittede i Nome har steget fra tre til ni, og det ventes fortsatt flere prøvesvar.

På bakgrunn av utviklingen vedtok et enstemmig formannskap å forlenge påbudet om bruk av munnbind frem til og med 9. juli. I tillegg blir det anbefalt bruk av ventekantene for nærkontakter av nærkontakter i samme periode. Dette gjøres på bakgrunn av at den nasjonale ordningen med ventekarantene opphørte ved månedsskiftet.

Det pågående utbruddet i Nome beskrives fortsatt som uavklart, og smittesporingen skal være krevende. Dette skyldes ikke minst at flere kommuner er rammet. Tidligere fredag møttes smittesporerne i de berørte kommunene for å koordinere innsatsen.

Det er ikke kjent hvilken virusvariant som nå sprer seg, men kommuneoverlegen tar alle forhåndsregler og arbeider utfra at det kan være deltavarianten.

– Deltaviruset har dessverre vært påvist i vårt fylke, sa fungerende kommuneoverlege Inga Tho i møtet.

– Da tar vi forhåndsregler og sender alle prøver til sekvensering. Det er gjort i begge smitteutbruddene i Nome, men det tar 14 dager å få svar om virusvariant. I påvente av svar, går vi utfra at det kan være deltaviruset og vi er derfor ekstra forsiktige, la Tho til.

Dette skjedde i møtet som startet klokken 15.00 (løpende referat) 
– På dagsorden står lokale smitteverntiltak i forbindelsen med det siste utbruddet i Nome. Det er ventet at munnbindpåbudet blir forlenget i én uke. I tillegg er det ventet at politikerne anbefaler innbyggere i Nome å bruke ventekarantene selv om dette ikke gjelder nasjonalt etter 1. juli.
– Møtet er kalt inn på kort varsel og preget av at flere har ferie. Fungerende kommuneoverlege Inga Tho deltar i møtet. Pål Wik møter som fungerende kommunedirektør.

Ni er smittet i det pågående utbruddet 
– Seks nye personer har testet positiv i dag, totalt er ni smittet i Nome.

– Inga Tho seier at smittesporingen er vanskelig og involverer flere kommuner.
– Smittesporing pågår fortsatt, og det er ventet flere prøvesvar fremover.

– APs Knut Dahl sier han ønsker mer informasjon om hvilket miljø smitten har oppstått i. Dette er nødvendig informasjon med tanke på hvilke tiltak vi setter inn, sier han.

– Sosialt miljø er ikke så relevant for å diskutere påbud om munnbind, fordi munnbind gjelder i det offentlige rom der alle ferdes uavhengig av miljø, sier kommuneoverlegen.

– Da møtet startet var ikke de seks nye smittetilfellene kjent. Før denne informasjonen kom var 12 personer i Nome definert som nærkontakter. Det er ikke kjent hvor mange som nå er i karantene.

– Det har i dag vært møte mellom smittesporerne i de åtte involverte kommunene og FHI, der det er laget en gruppe som jobber sammen og utveksler informasjon. Målet er blant annet å unngå dobbeltarbeid.

Frykter delta-virus 
– Deltaviruset har dessverre vært påvist i vårt i fylke, sier kommuneoverlegen og legger til:
– Da tar vi forhåndsregler og sender alle prøver til sekvensering. Det er gjort i begge smitteutbruddene i Nome, men det tar 14 dager å få svar om virusvariant. I påvente av svar, går vi utfra at det kan være deltaviruset og vi er derfor ekstra forsiktige, sier Tho.

– Bruk smittestopp-appen, lyder oppfordringen fra Inga Tho til innbyggerne i Nome.

– Det tar tre til fem dager før sykdommen bryter ut, og da er det relevant å forlenge munnbindpåbudet med én uke, sier Tho.

Vedtaket fra dagens formannskapsmøte var enstemmig og lyder slik: 
– Munnbindpåbudet forlengs frem til og med 9. juli 
– Det anbefales ventekantene for nærkontakter av nærkontaktene til og med 9. juli.

Møtet var ferdig klokken 15.40.


Torsdag kveld: Ny smittet – nytt utbrudd

Det er meldt et nytt positivt tilfelle av Covid-19 i Nome i kveld. Det har sammenheng med de to som ble meldt i går. Smittesporingen er krevende og uavklart.

Nytt utbrudd
Dette er nå det andre utbruddet i Nome på kort tid.
Alle som har symptomer oppfordres på det sterkeste til å teste seg.
Dersom noen får symptomer i løpet av helgen:

– Hold deg hjemme
– Hold avstand til andre
– Ta test på mandag

Ekstra møte i formannskapet
På grunn av det nye utbruddet vil formannskapet vurdere å videreføre munnbindpåbudet på et ekstra møte i morgen kl. 15. Vi minner om at påbudet gjelder til og med i morgen.

Onsdag: To nye smittetilfeller i Nome

Det er i ettermiddag meldt om to nye smittetilfeller i Nome. De to er i samme husstand. De er ikke tilknyttet smitteutbruddet på Nome asylmottak ut fra hva vi vet nå, opplyser kommunen.

Smittesporing er gjennomført, og nærkontaktene er satt i karantene og testes i morgen.

Registrert smitte i Nome – oppholder seg annet sted
Det ble tidligere i dag meldt om ett positivt tilfelle i Nome kommune fra MSIS (FHI).

– Denne personen har bostedsadresse i Nome kommune, men har ikke oppholdet seg i her og får oppfølging av smitteteamet i kommunen vedkommende befinner seg.

Tirsdag kveld: Ingen nye smittede i Nome

Ingen nye smittetilfeller i Nome er registrert etter at alle nummer to-testene har kommer inn.

Det betyr at Herregårdshavna barnehage åpner i morgen, opplyser kommunen.

Tirsdag: Avlyser møte i påvente av prøvesvar

Beredskapsledelsen i Nome skulle egentlig møtes torsdag ettermiddag for å diskutere helheten i smittesituasjonen. Men prøveresultatene fra alle som tok test nummer to på mandag, er forsinket.

Resultatene herfra vil være avgjørende for hva som kommer av anbefalinger i Nome fremover.

Det er satt opp et ordinært møte i beredskapsledelsen onsdag ettermiddag.

Mandag: Flere får sin vaksinetime endret

FHI har endret intervallet mellom dose én og dose to til 12 uker, med tilbakevirkende kraft fra uke 20. Det betyr at de som har tatt vaksine etter 19. mai, vil få sin time for dose to endret.

– Arbeidet med å flytte timeavtale for dose to pågår og skjer manuelt, så dersom du fikk dose én etter 19. mai kan du fortsatt få SMS om at timen blir flyttet, opplyser kommunen.

Vaksinetempoet i Nome var forholdsvis høyt i forrige uke, og vil være det også denne uka. Men så bremses det opp på nytt.

Sist uke fikk Nome 312 doser, av disse fikk 247 innbygger fikk sin første dose 61 innbyggere  dose to. Denne uka skal 354 sprøyter settes, men tallet bare er 186 uka etter.

God kontroll på utbruddet 
Smitteutbruddet som startet på Nome mottak og spredde seg videre til Holla 10-årige og Herrgårdshavna barnehage, ser ut til å være under kontroll. Det er ikke meldt om flere syke gjennom helgen.

Fortsatt er skal flere testes for andre gang, og svarene ventes i dag og tirsdag.

Blant annet gjelder dette barn og ansatte ved Herregårdshavna barnehage.

Status for smitteutbruddet i Nome mandag formiddag:
Totalt smittet i Nome: 35
Smittede tilknyttet Nome mottak: 24
Lokale smitteverntiltak: Munnbindpåbud frem til og med fredag 2. juli

Fredag kveld: To nye smittetilfeller

To nye personer i Nome er smittet av covid-19, noe som gir 35 totalt i det pågående utbruddet. Men det er også to veldig positive ting i kveldens oppdatering fra smitteteamet. 

Det første positive er de to som nå er syke, allerede var definert som nærkontakter og derfor allerede satt i karantene. Det betyr at det ikke er behov for ytterligere smittesporing eller testing.

Smitten fordeler seg slik:

  • Én positiv på Nome asylmottak
  • Én positiv tilknyttet Holla 10-årige skole.

Kommunen har i dag fått svar på rundt 120 tester. Brorparten av testene er tatt blant barn og ansatte tilknyttet Herregårdshavna barnehage. Det andre positive med kveldens melding er dermed at utbruddet ikke ser ut til å ha spredd seg videre til andre deler av samfunnet.

Herregårdshavna barnehage holder stengt mandag 28. og tirsdag 29. juni. Barn og ansatte skal testes på nytt mandag 28. juni, og svar vil foreligge mandag kveld eller tirsdag 29. juni, opplyser kommunen.

Status for smitteutbruddet i Nome fredag kveld:
Totalt smittet i Nome: 35
Smittede tilknyttet Nome mottak: 24
Antall i karantene/ventekarantene: Ukjent
Lokale smitteverntiltak: Munnbindpåbud frem til og med fredag 2. juli
Anbefaling: Avlys sosiale samlinger og arrangementer frem til og med søndag
Kommende tiltak: Ingen

Og hvis du vil lese noe enda hyggeligere kan du klikke her:

Fredag ettermiddag: Formannskapet forlenger munnbindpåbudet med én uke

Slik Kanalen skriver i dag har smittesporerne fått god kontroll på det lokale utbruddet i Nome. Men det er fortsatt usikkerhetsmomenter. Derfor anbefaler kommunedirektøren at munnbindpåbudet forlenges én uke frem i tid. 

Formannskapet hadde møte fredag klokken 15.00 der de diskuterte utbruddet og vurderte tiltak. Kanalen dekket møtet (se nedenfor).

Totalt 33 personer i Nome er smittet av covid-19 i utbruddet som startet ved Nome mottak på Dagsrud sist fredag. Hele 23 av tilfellene kan knyttes til Dagsrud. De syv smittede som ble rapporter i går, var allerede registrert som nærkontakter. Ytterligere smittesporing har derfor ikke vært nødvendig.

Dette skjedde i møtet: 
– Nome kommune har foreløpig ikke fått meldinger om flere smittede i løpet av dagen

– Fungerende kommuneoverlege Solveig Tangen Nielsen bekrefter at det foreløpig ikke har kommet flere positive svar. Men flere prøver er fortsatt til analyse, så situasjonen er ikke helt avklart.

– Den sterke anmodningen om å ikke avholde arrangementer eller store sosiale sammenkomster frem til og med søndag står ved lag.

– Anmodningen skyldes blant annet at vi har hatt smittede som har sittet på buss, vært på legesenter og på restaurant. Derfor er det fortsatt en usikkerhet, og det er veldig viktig at folk melder seg til testing selv med svake symptomer, sier Tangen Nielsen.

– Formannskapet vedtok enstemmig at munnbindpåbudet i Nome forlenges frem til og med fredag 2. juli.

Torsdag kveld: Fire nye smittet av covid-19 – syv totalt i dag

Smitteteamet i Nome har i dag fått svar på cirka 240 prøver, og det er meldt fire nye positive tilfeller i kveld (totalt syv i dag). De fire nye er alle tidligere definert som nærkontakter, og smittesporing er avsluttet.

– Kommunen har nå relativt god oversikt over situasjonen. Det er fortsatt mange som er i karantene og skal testes på nytt. Det kan forventes at det fortsatt kan komme positive svar på nærkontakter. Vi ønsker å gi honnør til Nomes befolkning og næringsliv som har fulgt oppfordringen om å ikke gjennomføre sosiale sammenkomster og arrangementer, sier kommunen i en pressemelding torsdag kveld klokken 23.15.

Med denne oppdateringen er det nå 33 isolerte (smittede) personer i Nome.

– Det er for tidlig å senke skuldrene, og oppfordringen gjelder fortsatt igjennom helga:
– Begrens sosial kontakt
– Hold avstand
– Test deg, selv ved svake symptomer
– Ikke gå ut om du er syk

Torsdag ettermiddag: Tre nye smittetilfeller i Nome

– Vi har nå fått svar på prøver som ble tatt på mottaket og av andre som meldte seg til test ved legesenteret med symptomer i går. Det er tre nye positive tilfeller. Smittesporing er i gang. Vi venter flere prøvesvar utover ettermiddagen og kvelden, og oppdaterer fortløpende, opplyser Nome kommune torsdag ettermiddag klokken 16.00.

Totalt er det nå 29 isolerte (smittede) i Nome etter utbruddet som startet ved Nome mottak sist uke.

Fra før er det kjent at cirka 270 innbyggere i Nome (hovedsakelig på Ulefoss) er definert som nærkontakter, og derfor i karantene. I tillegg kommer flere hundre familiemedlemmer til disse som sitter i ventekarantene.

B-prøven av de 150 elevene og ansatte ved Holla 10-årige ble tatt i dag, og svarene her fra ventes i morgen.

Torsdag morgen: Ingen nye smittede – cirka 270 i karantene

Tallet på 26 smittede etter utbruddet på Nome mottak og Holla 10-årige skole er uendret etter at mange nye resultater har tikket inn i løpet av torsdag formiddag.

Men situasjonen er fortsatt uavklart og kaotisk, og kan derfor endre seg i løpet av kort tid.

Kanalen får opplyst at cirka 270 nærkontakter sitter i karantene i Nome. I tillegg kommer et stort antall i ventekarantene (som regel familiemedlemmer til nærkontaktene).  

– Hver negative test som kommer inn er en gladsak, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret til Kanalen.

Testing av nærkontakter etter de syv nye smittetilfellene som kom i går foregikk gjennomført hele ettermiddagen og kvelden onsdag, og fortsetter i dag. De som er nærkontakter i denne runden, og som derfor må testes, er blant annet barn og voksne tilknyttet avdelinger ved Herregårdshavna barnehage, deltakere på fotballskolen på Ulefoss som ble avholdt på mandag, samt familie og husstandsmedlemmer til de syv smittede.

Samtidig gjentas i dag massetestingen av alle ansatte og elever i 2. til 4. klasse ved skolen på Ulefoss.

Ved 16-tiden torsdag er det varslet at mange nye prøvesvar vil komme, og også senere på kvelden er det ventet en ny bolk med svar.

Resultatene herfra vil være en del av grunnlaget når formannskapet skal vurdere eventuelle innstramninger i de lokale smitteverntiltakene på fredag.

Mange avlysninger etter smitteutbruddet i Nome

Onsdag ettermiddag meldes det fra flere hold om avlyste kulturarrangement. 

Det er allerede kjent at TV2s sommershow på fredag vil foregå uten publikum til stede.

Nå er det også klart at konsertene på Ulefoss gjestebrygge og Heksas kjøkken er avlyst, mens dagens åpning av Slusa på Ulefoss er utsatt. Villa Lunde avlyser også sin konsert.

Avlysningen er i tråd med dagens oppfordring fra kommunen:

– Vi anbefaler at det IKKE gjennomføres sosiale sammenkomster og arrangementer til og med søndag. Her må hver enkelt ta ansvar, — ansatte i Nome kommune må prioritere smittesporing og testing og har dessverre ikke kapasitet til å besvare henvendelser om arrangementer/sammenkomster.

Siste nytt om smitteutbruddet i Nome: Utstrakt og uoversiktlig smittesporing

Onsdag ettermiddag kom beredskapsledelsen i Nome med en ny oppdatering om smitteutbruddet i Nome. Utbruddet startet ved Nome mottak før helgen, og har spredd seg blant elever på Holla 10-årige skole.

Av de syv smittede som ble kjent i dag er én ansatt ved Herregårdsavna barnehage. Det kan du lese mer om nedenfor. I tillegg er to av barna som deltok på Fotballuka i Nome (fotballskole på Ulefoss) denne uka blant de syv som har testet positivt i dag.

– Vi har nå fått svar på store deler av testene som ble tatt i går (23.06), og vi har fått melding om totalt syv positive så langt i dag, opplyser beredskapsledelsen i en pressemelding.

Smitte i barnehage
Kartlegging viser at én av de positive prøvene meldt i dag gjelder en ansatt i Herregårdshavna barnehage, noe som påvirker to avdelinger og ansatte.

– Det blir satt opp tid for testing som vil pågå utover ettermiddagen, informasjon om dette vil gå ut fra barnehagen. Situasjonen ved barnehagen vurderes fortløpende og foresatte vil få informasjon direkte.

SFO
SFO ved Holla 10-årige skole blir stengt ut denne uka.

Nome kommune har innført munnbindpåbud fram til og med fredag 25. juni.

– Vi vurderer forløpende om det er nødvendig å innføre flere lokale tiltak. Kommunen står overfor en krevende situasjon med utstrakt og uoversiktlig smittesporing, og det er viktigere enn noen gang tidligere i pandemien at hver og en gjør det de kan for å hindre ytterligere spredning.

Sannsynlig delta-virus
Det er sannsynlig at dette er delta-viruset (indisk), selv om det ikke er endelig bekreftet. Denne varianten sprer seg over større avstander.
– Det er derfor ekstra viktig å holde avstand, oppfordrer beredskapsledelsen.

Anbefaling til Nomes befolkning fra beredskapsledelsen: 
Vi anbefaler at det IKKE gjennomføres sosiale sammenkomster og arrangementer til og med søndag. Her må hver enkelt ta ansvar, — ansatte i Nome kommune må prioritere smittesporing og testing og har dessverre ikke kapasitet til å besvare henvendelser om arrangementer/sammenkomster.

Det anmodes også om ikke å oppsøke arrangementer i andre kommuner. Vi oppfordrer innstendig alle til å følge disse rådene:
– Begrens sosial kontakt
– Hold avstand
– Test deg, selv ved svake symptomer
– Ikke gå ut om du er syk

Usikkert for flere arrangementer – TV2-show uten publikum

Kanalen skriver i dag at TV2 uansett vil lage sommershowet i Lunde til fredag. Senere ble det klart at programmet lages og sendes uten publikum til stede. 

De som har kjøpt billett vil få pengene refundert, opplyser Tormod Hynne i TelemarksVeka.

Samtidig skaper smitteutbruddet også usikker for andre arrangører.

Nome kommune hadde onsdag møte med FHI og Statsforvalteren, der ett av punktene gjaldt arrangementer. Beskjeden fra møtet er at kommunen selv må se an utviklingen.

Kommunen tar ikke stilling til flere lokale tiltak før formannskapet etter planen møtes fredag. Men dersom utbruddet forverrer seg, kan flere aktiviteter og arrangement bli avlyst. Sommerskolen er en av flere som er i faresonen. Her er tanken foreløpig at aktivitetene som kan gjennomføres med godt smittevern i neste uke, kan avholdes. Dans og andre fysiske aktiviteter blir vanskeligere.

– Vi skal ta en fot i bakken på fredag og ser hvordan situasjonen utvikler seg, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret til Kanalen.

Onsdag: Syv nye smittede

Syv personer har i dag testet positivt for covid-19, etter massetestingen ved Holla 10-årige skole i går. Flere av disse er elever, opplyser kommunen. 

Kommunen beskriver arbeidet med smittesporing som krevende, og det er frykt for at utbruddet vil vokse i omfang den kommende tiden.

Samtidig er det kjent at 19 beboere ved Nome mottak er smittet.

Du kan lese flere detaljer om saken her:

Tirsdag: To nye smittet ved Nome mottak

Tirsdag kveld melder kommunen at det er registrert to nye smittede ved Nome mottak. Totalt har 19 beboere testet positivt for covid-19.

Rundt 20 beboere ble testet på mandag, mens rundt 145 ble testet lørdag. Det er resultatene fra de (cirka) 20 siste testene som har kommet inn i kveld.

Onsdag er det ventet at svarene fra massetestingen av elever i 2. til 4. klasse ved Holla 10-årige skole vil foreligge.

Formannskapet i Nome bestemte i dag å innføre munnbindpåbud frem til fredag.

Samtidig oppfordrer Nome kommune nye grupper om å teste seg.

– Vi oppfordrer personer som har vært på følgende steder om å teste seg:
• Nome legesenter i tidsrommet torsdag 17. juni fra kl. 09.30-10.30
• Restaurant Sesong i Bø lørdag 19. juni ifra kl. kl. 10-17

Det kommer frem av en pressemelding sendt ut tirsdag kveld.

Tirsdag: Elevene massetestes i dag

De unge elevene ble ledsaget av foreldre da de møtte opp for å ta den første av to koronatester tirsdag morgen.

Det er ventet at resultatene kommer i morgen. Elevene må tilbake på torsdag for å ta test nummer to. I løpet av uken vil vi vite om utbruddet på Nome mottak har spredd seg videre til andre deler av samfunnet.

Tirsdag: Formannskapet møtes

Fungerende kommuneoverlege Solveig Tangen Nielsen orienterer formannskapet.

Kanalen oppdaterer.

Kanalen følger møtet og oppdaterer. Vi vet er at det trolig innføres munnbindpåbud i Nome. Det skal også avklares nærmere hvordan utbruddet på Nome mottak vil påvirke idrett- og kulturarrangementer.

08.30: Innfører munnbindpåbud frem til fredag 
Formannskapet støtter ordførerens forslag om å innføre munnbindpåbud i Nome frem til fredag. På denne dagen vil de siste testsvarene fra elevene ved Holla 10-årige foreligge (de skal både testes i dag og på torsdag). Fredag kan politikerne igjen ta stilling til om påbudet skal forlenges eller oppheves.

Påbudet innføres umiddelbart.

08.25: Jostein Rønningen (AP) ønsker påbud 
Det virker som innbyggerne i Nome er innstilt på å bruke munnbind, og at de er flinke til det, sier Jostein Rønningen, som støtter ordførerens tanke om å innføre et påbud ut uka.

Anders Hjelseth (SP) ønsker svar på hvilke konsekvenser utbruddet kan få for onsdagens St. Hans-feiring. Her er svaret fra statsforvalteren det samme: Så lenge det ikke er påvist smitte utenfor mottaket, er det ikke behov for ekstra tiltak.

Det er altså et stort forbehold i denne diskusjonen om hvilke svar massetestingen av elever på Holla 10-årige gir i morgen.

Elevene skal testes to ganger: I dag og torsdag, før situasjonen er avklart.

08.15: Tangen Nielsen: Anbefaler ikke munnbind 
Det er frykt for at smitten på mottaket har spredd seg til andre deler av samfunnet. Grunnen er at flere skolebarn er blant de 17 smittede, samt at den opprinnelige smitteveien er ukjent.

Men statsforvalteren sier at så lenge det ikke er registrert smitte utenfor mottaket, anbefales ikke påbud om bruk munnbind i Nome, sier fungerende kommunelege Solveig Tangen Nielsen.

– Situasjonen er at det ikke er påvist smitte i klassene, men elevene testes i dag og svarene kommer i morgen, sier Nielsen.

Politikerne diskuterer nå om et påbud er aktuelt.

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret sier at hun ikke er «fremmed for å innføre et påbud ut denne uka».

Kanalen oppdaterer. 

Oppdatert om mottaket: 17 smittede ved Nome mottak

Tester fra nesten samtlige av de 165 beboerne ved Nome statlige mottak viser i dag at 17 personer er smittet av covid-19. Blant disse er det flere skolebarn, og det er frykt for at smitten har spredd seg videre ut i samfunnet.

Formannskapet skal tirsdag morgen ta stilling til nye, lokale smitteverntiltak i Nome.

Du kan lese flere detaljer om saken i denne artikkelen:

Mandag: Venter svar i dag

Alle beboerne ved Nome mottak er i karantene etter at tre hurtigtester slo ut positivt for covid-19 lørdag. I løpet av mandag tikker svarene på de ordinære koronatestene blant beboere og ansatte ved Nome mottak inn. Les mer om hvordan det jobbes for å få kontroll på situasjonen her:

Lørdag: Smitte ved Nome mottak på Dagsrud

Lørdag kveld: Stille og rolig ved Nome mottak lørdag kveld. Ingen av de nærmere 200 beboerne oppholdt seg på uteområdene rundt anlegget på Dagsrud ved 20.30-tiden.

Smittetilfellet Kanalen meldte om tidligere i dag gjaldt en person som bor på Nome asylmottak.

– Det er i dag utført testing av beboere og ansatte på asylmottaket, og i den forbindelse er det påvist tre positive hurtigtester, samtlige av disse er voksne.

Svar på PCR-tester («vanlige» tester) ventes inn mandag, opplyser kommune.

Personer som er definert som nærkontakter er satt i karantene.

Lørdag: Ny person i Nome smittet av covid-19

Det ble sent i går kveld meldt én ny smittet i Nome, melder kommunelegen.
– Smittesporing pågår og nærkontakter settes i karantene og testes, heter det videre.

Dette er det første smittetilfellet siden 19. mai.

Onsdag: Lettere å gå på besøk

Fra fredag denne uken innføres det mykere regler for besøk på institusjoner.

De nye reglene gjelder for Bjervatun Alderspensjonat og Nome sjukeheim. De som skal besøke venner og familie må likevel huske på noen forhåndsregler:

– Besøkende må fortsatt ringe for å avtale tid.
– Det er viktig at besøkende utfører håndhygiene ved ankomst, også ved besøk utendørs.
– Besøkende bør gå direkte til og fra rommet og ikke oppholde seg i fellesarealer. For bruk av munnbind og avstand under besøket følges de regler som til enhver tid gjeldende for det stedet de besøkende kommer fra.

Mandag: Null smitte de siste fire ukene

Kanalens oversikt viser at det er ikke er meldt inn nye smittetilfeller i Nome på fire uker. Det siste tilfellet ble registrert onsdag 19. mai.

I nabokommunen Midt-Telemark har det nå gått to uker uten ny smitte. Her var situasjonen svært krevende, da det det brøt ut smitte i studentmiljøet i dagene før 17. mai.

Grenland har fortsatt lokale smittevernregler, men også her har pila pekt i riktig retning i flere uker. Skien hadde kun ni smittetilfeller sist uke, etter en topp på 218 den andre uka i mai.

Registrerte tilfeller av covid-19 i Nome de siste fire ukene

Denne uka 7.-13. juni 31.-06. juni 24.-30. mai
0 0 0* 0
Vaksinerte, én dose Vaksinerte, to doser Innbyggere over 19 år Andel vaksinerte (1 og 2)
2543 1773 5118 49,7% og 34,6  %

*Vi gjør oppmerksom på at det ble meldt om ett covid-19-tilfelle i Nome 5. juni. Personen oppholder seg ikke i kommunen, og har ingen nærkontakter her.

Fredag: Nye vaksinetall for Nome

Fredag trer det norske koronasertifikatet i kraft, og det blir mulig å reise til blant annet Sverige uten å risikere karantene for de som har grønn status. I neste fase av den nasjonale gjenåpningen kan sertifikatet også brukes til å delta på kulturarrangementer.

Det gjelder altså å være vaksinert, dersom du skal nyte godt av godene som passet i første omgang gir.

Så langt denne uka oppgir FHI at 2488 innbyggere i Nome har fått første dose, det er 155 flere enn sist uke (se oppdatering fra mandag). I prosent nærmer vi oss en situasjon der halvparten av den voksne befolkningen har startet på vaksineprogrammet.

Antallet vaksinerte er dessuten ventet å stige også for denne uken, ettersom FHIs rapporteringer alltid er litt forsinket.

Men pila peker likevel nedover, etter en bratt økning sist uke. Dette skyldes skjevfordelingen av vaksiner til sentrale kommuner på Østlandet.

Registrerte tilfeller av covid-19 i Nome de siste fire ukene

Denne uka 31.-06. juni 24.-30. mai 17.-23. mai
0 0* 0 1
Vaksinerte, én dose Vaksinerte, to doser Innbyggere over 19 år Andel vaksinerte (1 og 2)
2488 1674 5118 48,6% og 32,7  %

*Vi gjør oppmerksom på at det ble meldt om ett covid-19-tilfelle i Nome 5. juni. Personen oppholder seg ikke i kommunen, og har ingen nærkontakter her.

Tirsdag: Denne uka mister Nome 150 vaksiner til andre kommuner

Etter en bratt stigning i vaksinetempoet sist uke, peker pila ned igjen denne uka.

Det er i disse dager at regjeringens skjevfordeling av vaksiner til kommuner på det sentrale Østlandet starter. Nome må gi fra seg 35 prosent av sine doser frem til 19. juni. I faktiske tall vil det si cirka 150 doser mindre per uke.

Etter fratrekket vil Nome likevel få leveranser på rundt 300 doser ukentlig, noe som er høyere enn nivået gjennom store deler av vinteren og våren.

Kommunene som nyter godt av skjevfordelingen er Ullensaker, Rælingen, Enebakk, Lillestrøm, Drammen, Nordre Follo, Fredrikstad, Nannestad, Bærum, Lier, Skien, Halden, Eidsvoll, Ås, Vestby, Nittedal, Råde, Indre Østfold, Rakkestad, Asker og Nesodden. I tillegg kommer Oslo, Sarpsborg, Fredrikstad og Lørenskog som også får en økning.

Mandag: Nye FHI-tall om vaksinering i Nome

Det er ikke registrert nye smittetilfeller i Nome de siste ukene, slik en også kan se av tabellen under.

Samtidig ser vi at tempoet i vaksineringen øker. Tall fra FHI viser at 45 prosent av innbyggerne over 19 år har fått minst én vaksinedose, 31,3 prosent er fullvaksinert.

Mandagens FHI-oppdatering betyr at 456 vaksinedoser er satt i Nome siden forrige uke.

Registrerte tilfeller av covid-19 i Nome de siste fire ukene

Denne uka 31.-06. juni 24.-30. mai 17.-23. mai
0 0* 0 1
Vaksinerte, én dose Vaksinerte, to doser Innbyggere over 19 år Andel vaksinerte (1 og 2)
2333 1602 5118 45,6% og 31,3  %

*Vi gjør oppmerksom på at det ble meldt om ett covid-19-tilfelle i Nome 5. juni. Personen oppholder seg ikke i kommunen, og har ingen nærkontakter her.

Fredag: Nasjonale regler i Nome

Det er ikke meldt om nye smittetilfeller i Nome på 14 dager. Og natt til fredag løp de lokale smittevernreglene ut. Det betyr at Nome er a jour med den nasjonale gjenåpningsplanen og har samme regler som andre kommuner med lavt smitterykk.

Torsdag: De lokale reglene går ut på dato

Som du kan lese nedenfor (onsdag) har Nome kommune for første gang startet med vaksinering av personer som ikke er i en risikogruppe.

De siste ukene har programmet konsentrert seg om personer med underliggende sykdommer. Nå er det innbyggere under 65 år sin tur til å få et stikk i armen.

Samtidig ser vi at vaksineprosentene sakte, men sikkert kryper oppover. 28,5 prosent av den voksne befolkningen er i skrivende stund fullvaksinert. Drøyt 40 prosent har fått minst én dose (se tabell nedenfor).

Det er ikke meldt om nye smittetilfeller i Nome denne uken eller i forrige uke (se tabell nedenfor). Samtidig er smittetrykket i våre nabokommuner på vei ned. Summen av dette gjør at Nome kommune ikke forlenger de lokale smittevernreglene som blant annet inkluderer skjenkestopp klokken 22.00 og munnbindpåbud.

De lokale reglene varer ut 3. juni, og fra 4. juni vil nasjonale regler og råd gjelde også i Nome.

Registrerte tilfeller av covid-19 i Nome de siste fire ukene

Denne uka 24.-30. mai 17.-23. mai 10.-16. mai
0 0 1 5
Vaksinerte, én dose Vaksinerte, to doser Innbyggere over 19 år Andel vaksinerte (1 og 2)
2145 1459 5118 41,9% og 28,5%

Onsdag: Vaksinasjon av yngre innbygger starter nå

Onsdag 2. juni er en merkedag i Nomes vaksineprogram, som nå går over i en ny fase. 

Nome kommune har i dag sendt ut ny informasjon til sine innbygger under 65 år: Vaksineringen av de som ikke er definert inn i en risikogruppe settes i gang. 

Gjennom vinteren og våren har programmet konsentrert seg om de eldste og mest sårbare innbyggerne, og de siste ukene er personer med underliggende sykdommer i alderen 18-64 fått vaksine.

Selv om det nå er innbyggere under pensjonsalder som står for tur, starter man likevel på toppen aldersmessig også denne gangen. Det vil si at de eldste i gruppen under 65 år får tilbud først, og så jobber man seg nedover.

De som befinner seg i den «yngre» målgruppen blir etter hvert kontaktet på SMS for timebestilling, opplyses det.

Tirsdag: Kommuneoverlegens nye råd

De lokale smittevernreglene i Nome varer frem til torsdag 3. juni, og innebærer blant annet skjenkestopp klokken 22.00 og munnbindpåbud.

I dagens formannskapsmøte opplyste ordfører Bjørg Tveito Lundefaret om kommuneoverlege Kristin Sekses nyeste anbefalinger. Det faglige rådet tilsier at de lokale reglene oppheves.

– Dersom det ikke skjer uforutsette hendelser, anbefaler kommuneoverlegen at de lokale reglene ikke forlenges, sa hun.

Det betyr at Nome etter 3. juni kommer a jour med den nasjonale gjenåpningen.

Mandag: Oppdaterte vaksinetall i Nome

Over 41,3 prosent av den voksne befolkningen i Nome har nå startet på vaksineprogrammet. 27 prosent er fullvaksinerte. Det viser oppdaterte tall fra FHI (31. mai). Se også tabell nedenfor.

Det ble heller ikke meldt om nye smittetilfeller i Nome sist uke. Nome har i øyeblikket strengere smittevernregler enn den nasjonale strategien tilsier. Dette skyldes at vi ligger nær både Bø og Skien som de siste ukene har hatt alvorlige utbrudd.

I Nome gjelder fortsatt påbud om bruk av munnbind og skjenkestopp klokken 22.00. De lokale reglene varer frem til torsdag 3. juni.

Se oversikten i tabellen under 

Registrerte tilfeller av covid-19 i Nome de siste fire ukene

Denne uka 24.-30. mai 17.-23. mai 10.-16. mai
0 0 1 5
Vaksinerte, én dose Vaksinerte, to doser Innbyggere over 19 år Andel vaksinerte (1 og 2)
2113 1404 5118 41,3% og 27,4%

Fredag: Oppdaterte vaksinetall i Nome

Over 40 prosent av den voksne befolkningen i Nome har nå startet på vaksineprogrammet. 24 prosent er fullvaksinerte. Det viser oppdaterte tall fra FHI (27. mai).

Tirsdag: Utsetter den nasjonale gjenåpningen i Nome

Påbudet om bruk av munnbind forlenges frem til 3. juni. Samtidig utsettes den nasjonale gjenåpning av samfunnet i Nome. 

Kommuneoverlege Kristin Sekse (Foto: Hilde Eika Nesje, Bø blad)

Til tross for at Nome per i dag har null koronasmittede, fører smittetrykket i Bø og Grenland til innstramninger.

Det betyr at ordningen med skjenkestopp klokken 22.00 også vil gjelde i Nome etter torsdag 27. mai. På denne datoen trer egentlig andre trinn i den nasjonale gjenåpningen i kraft, blant annet med skjenking til klokken 24.00.

Kommuneoverlegen er redd for økt tilreisning fra kommuner med høyere smittetrykk, dersom Nome slipper opp for tidlig. Dagens vedtak innebærer at Nome får samme skjenketider som Bø.

Alle de nasjonale reglene og anbefalingene som gjelder i dag, blir med andre ord forlenget frem til 3. juni i Nome. Dette skjer samtidig som andre deler av landet vil opplever oppmykninger av reglene fra torsdag 27. mai.

Formannskapet sluttet seg enstemmig til kommuneoverlegens anbefalinger i et ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag.

Her kan du se regjeringens trinnvise plan for gjenåpning (ekstern link).

Tirsdag: Formannskapet møtes klokken 15.30

Det er innkalt til ekstraordinært møte i Nome formannskap tirsdag klokken 15.00, der politikerne skal diskutere koronasituasjonen.

På dagsorden står forslaget om å forlenge munnbindpåbudet frem til 3. juni. Det er ventet at politikerne følger rådet fra kommuneoverlegen, slik Kanalen skrev i går.

Påbudet begrunnes ut fra en helthetsvurdering, der utbruddet i Bø og situasjonen i Grenland spiller inn.

I Grenland er det synkende smitte, men Grenlandskommunene har vedtak om tiltaksnivå 5B til og med 03.juni.

Mandag: Anbefaler forlenget påbud

Det lokale munnbindpåbudet løper ut ved midnatt tirsdag. Men kommuneoverlege Kristin Sekse anbefaler at Nome forlenger ordningen frem til 3. juni. Samme anbefaling er også gitt i Midt-Telemark som har et større, pågående smitteutbrudd i studentmiljøet. 

46 personer har de siste dagene testet positivt for covid-19 i Bø, og fortsatt ventes mange prøvesvar fra personer i karantene. I Nome er det kun registrert ett nytt smittetilfelle den siste uke.

Formannskapet i Nome møtes tirsdag ettermiddag for å ta stilling til forlengelsen. Det er ventet at politikerne følger kommunelegens anbefaling.

Søndag: Høyt trykk i Bø

Campus USN i Bø. Foto: Gro B. Røiland/Bø blad.

Utbruddet i studentmiljøet i Bø øker i omfang med 17 nye smittede lørdag. Foreløpig har ikke utbruddet spredd seg til andre deler av lokalsamfunnet.

I Nome er det ikke meldt om nye tilfeller av covid-19 på flere dager, og kun ett tilfelle er registrert denne uka.

På bakgrunn av den alvorlige utviklingen i Bø oppfordrer likevel kommuneoverlege Kristin Sekse folk i Nome til å holde seg i ro i pinsa.

Lørdag: Ingen nye smittetilfeller i Nome

Slik Kanalen meldte fredag har smittetrykket falt kraftig i Nome. Kun tre personer var registrert som nærkontakter ved inngangen til helgen. Ingen flere positive tester er meldt inn fredag eller lørdag.  

Men et større utbrudd i studentmiljøet i Bø bekymrer kommuneoverlegen.

Syv nye personer fikk påvist covid-19 i Bø i går kveld. Det gir 16 smittede i løpet av uka.

– Denne helgen må folk holde seg veldig i ro. Særlig med tanke på at vi har et alvorlig utbrudd i studentmiljøet, som vi frykter har spredd seg i Bø. Det er jo kort vei mellom Nome og Bø, sa kommuneoverlege Kristin Sekse til Kanalen fredag.

Fredag kl. 09.40: Ingen nye smittede – få i karantene

Det er ikke meldt om nye smittede i Nome i forbindelse med langhelgen som var. Alle nærkontakter som ble meldt inn i kjølvannet av utbruddet i Grenland har også testet negativt og er utenfor fare. 

I øyeblikket har helsetjenesten meldt inn tre nærkontakter i Nome, mens tallet lå på godt over 20 i forrige uke.

– Situasjonen i Nome er i øyeblikket veldig rolig, konstaterer kommuneoverlege Kristin Sekse.

Sekse bruker nå det mest av sin tid på det hun karakteriserer som et alvorlig utbrudd knyttet til studentmiljøet i Bø.

Campus USN i Bø. Foto: Gro B. Røiland/Bø blad.

– Hvilket råd har du til folk i Nome, når vi står rett foran en ny langhelg?  

– Denne helgen må folk holde seg veldig i ro. Særlig med tanke på at vi har et alvorlig utbrudd i studentmiljøet, som vi frykter har spredd seg i Bø. Det er jo kort vei mellom Nome og Bø.

Campus ved USN Bø er i dag stengt, slik at smittesporerne kan få bedre oversikt. I løpet av dagen kan det bli aktuelt med flere tiltak i nabokommunen.

Registrerte tilfeller av covid-19 i Nome de siste fem ukene

Denne uka 10. – 16. mai 3.- 9. mai  26. – 2. mai 19. – 25. mars
1 5 3 1 1

Torsdag kl. 15.30: Nærmer seg 1000 fullvaksinerte i Nome

Tall fra FHI viser at 953 innbyggere i Nome er fullvaksinert (to doser). Samtidig har 2042 personer fått minst én dose.

Jobben med å fullvaksineres de delene av helsepersonellet i Nome som fikk AstraZeneca som første dose i vinter har også startet. AstraZeneca ble som kjent tatt av markedet, og erstattes nå av andre produkter i forbindelse med fullvaksineringen de ansatte.

I nabokommunen Midt-Telemark er 1336 innbyggere fullvaksinert, mens tallet på de som har fått minst én dose ligger på 2825. Midt-Telemark har rundt 4000 flere innbyggere enn Nome.

Torsdag morgen: Skryter av ungdommen

Onsdag kveld fikk Kanalen opplyst at smittesituasjonen fortsatt er uavklart i Nome etter langhelgen. Fortsatt avventer helsetjenesten mange prøvesvar, men enn så lenge er det altså ikke meldt om nye smittede.

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret skryter samtidig av skoleungdommen i Nome.

– Det er veldig positivt at alle prøvesvarene fra Nome videregående var negative. Det er all grunn til å gi honnør både til de unge, og til de helseansatte som sørget for at massetestingen av elevene ble gjennomført denne uka, sier hun til Kanalen

Onsdag morgen: VG melder ny smitte i Nome

Ifølge VG og FHI ble det registrert ett nytt smittetilfelle i Nome i går.

Den smittede var nærkontakt og ingen smittesporing er nødvendig, opplyser Nome kommune litt senere på morgenen.

Som Kanalen skrev i går har det oppstått forsinkelser i forbindelse med langhelgen, og det er varslet en bedre oversikt i løpet av dagen i dag.

Tirsdag 18. mai kl 22.40: Alle testet negativt for covid-19  

Sent tirsdag kveld kom svaret på hundrevis av hurtigtester som ble tatt av elever og ansatte på Søve og yrkesskolen i Lunde i dag. Alle prøvene er negative, noe som betyr at det ikke er påvist covid-19 ved skolen.

Samtidig rapporteres det fra Midt-Telemark kommune at alle testene ved Bø videregående er negative. Men syv andre innbyggere i Midt-Telemark fikk konstatert koronasykdom tirsdag, noe som summerer seg til 22 smittetilfeller siden starten av forrige uke.

Som Kanalen meldte klokken 17.10 i dag (se nedenfor) ventes det svar på mange tester fra Nome i løpet av onsdagen.

Tirsdag 18. mai kl 17.10: – Får ikke oversikt før onsdag  

Det er meldt om lave smittetall fra hele Telemark gjennom langhelgen og frem til tirsdag 18. mai. Men det er forsinkelser i systemet, og full oversikt får vi trolig ikke før på onsdag.

I tillegg har elever og ansatte ved Nome videregående i dag gjennomgått massetesting.

Kanalen har derfor spurt kommuneoverlege Kristin Sekse og om det har kommet mange negative testsvar i løpet av de siste dagene, eller om den rolige smittesituasjonen skyldes forsinkelser på grunn av fridagene.

Svaret vi fikk var kort og godt slik: «Det er forsinkelser og oversikten blir ikke klar før i morgen.»

Nome har over tid hatt et stort antall innbyggere i karantene og ventekantene. Det skyldes at mange er definert som nærkontakter til smitteutbruddene i Grenland. Dette gjelder i første rekke videregåendeelever som går på skole i Skien og Porsgrunn, samt deres nærmeste familie (samme husstand).

Likevel ble bare fem smittetilfeller registrert i Nome sist uke.

Samtidig spratt smittetallet i Midt-Telemark kommune kraftig opp rett før 17. mai-helgen (les mer nedenfor). Denne gangen var det foreldrene til videregåendeelevene som testet positivt, og det er frykt for at noe lignende kan skje her i Nome.

Den uavklarte situasjonen er noe av bakgrunnen for at Nome videregående skole i dag gikk til rødt nivå, og at massetesting ble igangsatt.

Søndag 16. mai kl 21.45: Nome vgs til rødt nivå – massetesting av elever 

Kommuneoverlegen anbefaler å sette Nome videregående skole på rødt nivå i perioden fra og med 18.mai til og med 30.mai 2021.

Dette skjer etter en samlet risikovurdering av den epidemiologiske situasjonen, spredningspotensialet og etter råd fra Folkehelseinstituttet og i samråd med Statsforvalteren.

Også Bø vgs går til rødt.

Det vil bli massetesting av elever og ansatte ved de to skolene 18.mai.

Bekymret for utviklingen

Det er nå fem personer i isolasjon med Covid-19-smitte i Nome kommune, ingen nye tilfeller i dag. Både i Grenland og Midt-Telemark er det høyt og økende smittetrykk.

Alle de smittetilfellene i Nome og Midt-Telemark har så langt hatt kjent smittevei, og tilhører kjente smitteklynger.

– Dette innebærer at vi har kontroll over smitten så langt, etter intensiv smittesporing og testing de siste dagene. Situasjonen er likevel bekymringsfull, heter det i en uttalelse fra beredskapsledelsen i Nome i kveld.

Følgesmitte

De fleste smittede nå er voksne (foreldregenerasjonen), og dette er følgesmitte etter smitte fra utbruddet blant ungdom i Grenland.

– I og med nærhet til Grenland både i forbindelse med arbeidspendling, sosialt og ved utdanningsinstitusjoner, vurderer kommuneoverlegen risikoen for smitte blant de unge til å være høy også i Nome og Midt-Telemark, heter det videre.


Søndag 16. mai kl 12.30: Ingen nye smittede 

Det er ikke meldt inn nye smittede i Nome siden torsdag.

Lørdag 15. mai kl 22.40: Ingen nye smittede 

Så langt lørdag kveld har det ikke kommet flere meldinger om smittede i Nome. I løpet av uken er det meldt inn fem tilfeller av covid-19 i Nome.

Situasjonen er imidlertid en annen i nabokommunene. To personer har fått påvist covid-19 i Midt-Telemark i dag. Totalt er 15 personer smittet i denne kommunen denne uka.

I Skien og Porsgrunn er tallene fortsatt knallrøde. Grenland er et av de verste områdene i Norge akkurat nå.


Fredag 14. mai: Brøt vaksine-barriere

FHI melder at 2002 innbyggere i Nome har fått minst én vaksinedose. I Nome er rundt 1500 personer definert i en risikogruppe.

Det betyr imidlertid ikke at alle i risikogruppene har startet programmet. Nome kommune vaksinerer nå gruppe 5. Det vil si innbyggere i  alder 55 til 64 år med underliggende sykdommer meldt fra lege. Hvis noen over 65 år ikke har fått tilbud, oppfordres de til å ta kontakt på vaksinasjonstelefonen.

Samtidig regnes 854 innbyggere som fullvaksinert (to doser), men helsemyndighetene legger som kjent til grunn at første dose alene gir god beskyttelse mot covid-19.

Denne uka har 59 innbyggere har fått dose én og 105 innbyggere fikk dose nummer. I tillegg ble et utvalg helseansatte vaksinert.

Tar 35 prosent av dosene i Nome

Regjeringen la denne uka fram en plan som innebærer en ytterligere skjevfordeling av vaksinedoser til sentrale østlandskommuner. I Telemark vil alle kommunene, med unntak av Skien, få 35 prosent færre doser enn folketallet tilsier. Den nye ordningen starter etter planen opp andre uka i juni.

Skien er blant kommunene som ikke får noen endring. Ingen kommuner i Telemark blir prioritert for flere doser enn i dag.

Samtidig er det varslet at leveransene av vaksiner til Norge skal øke. Det er derfor viktig å minne om at Nome etter planen får levert flere doser enn i dag, men økningen blir da mindre enn den kunne vært med dagens fordelingsmodell.


Torsdag 13. mai kl. 20.30: Smitte registrert 

Kristi himmelfartsdag meldes det at ytterligere to personer er smittede i Nome kommune. Begge har vært nærkontakter, smittesporing er avsluttet og nærkontakter avklart.

Det betyr at fem personer har fått påvist koronaviruset så langt denne uka. I forrige uke ble tre tilfeller registrert. Smittetrenden er stigende i Nome, noe som også har vært ventet siden mange har sittet i karantene.


Torsdag 13. mai kl 20.30: Stort hoppe i Bø/Sauherad: 6 med positiv covid-19 test

Det er i dag meldt om seks nye smittede i Midt-Telemark kommune. Alle har kjent smittevei, fire har tidligere vært definert som nærkontakter. Alle tilfellene kan spores tilbake til  Grenland.


Onsdag 12. mai kl. 23.20: Smitte registrert

Det er i kveld meldt en ny smitta i Nome kommune. Smittevei er kjent (ikke Grenland), smittesporing er ferdig og nærkontakter er avklart, opplyser kommunen.


Onsdag 12. mai kl. 18.40: Ansatte i dagligvarebutikk smittet

Nome kommune opplyser at to ansatte ved Coop Extra Ulefoss er smittet. Kunder oppfores til å være oppmerksomme. Les saken her


Onsdag 12. mai: Munnbindpåbud innført i Nome

Munnbindpåbud er innført fra 12. mai til 25. mai

Anmodninger:
– Reiser i størst mulig grad unngås, spesielt til områder med mye smitte.
– Unngå samlinger med flere enn 10 personer innendørs og 20 personer utendørs, spesielt på tvers av kommunegrenser.
– Arrangement som samler flere enn 20 personer utendørs må meldes til smittevernlege/kommuneoverlege.
– Ellers å følge nasjonale retningslinjer.
– Formannskapet anmoder om at munnbind blir tatt i bruk umiddelbart.


Tirsdag 11. mai

Nytt smittetilfelle i Nome.