Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Familien Kubas kjøpte egen bolig i Lunde i 2017. Familien er fra Polen, som er det landet flest innvandrere i Nome kommer fra. De har blitt i åtte år og stortrives i Nome. Fra venstre Dawid (40), Iga (8), Kinga (37) og Kamil (13).
Familien Kubas kjøpte egen bolig i Lunde i 2017. Familien er fra Polen, som er det landet flest innvandrere i Nome kommer fra. De har blitt i åtte år og stortrives i Nome. Fra venstre Dawid (40), Iga (8), Kinga (37) og Kamil (13).

Denne familien topper tilflytter-statistikken

Uten innvandrere hadde Nomes folketall vært nærmere 1000 personer lavere. Innvandrere og deres barn utgjør i dag 921 av 6488 innbyggere. Den største gruppen innvandrere i Nome i dag er fra familien Kubas’ hjemland.

Dawid (40) og Kinga (37) Kubas har bodd i Lunde, sammen med sine to barn Kamil (13) og Iga (8), i åtte år. Familien kommer fra Debica i Polen, en by på størrelse med Skien. Til sammen bor det 149 personer fra Polen i Nome per 1. januar 2021. De utgjør den klart største gruppen innbyggere fra andre land.

– Vi kjenner noen av de andre, men det er ikke et miljø i Nome hvor vi møtes bare fordi vi er fra Polen, forteller ekteparet Kubas.

Ønske om et roligere liv

Dawid og Kinga forteller at de flyttet fordi de ønsket å prøve noe nytt.

– Vi følte behov for et roligere liv og hadde flere ideer for å teste et annerledes liv. Siden jeg hadde en fetter på Ulefoss ble det aktuelt å prøve Norge og Nome, forteller Dawid.

– Det var ikke økonomi som gjorde at vi flyttet. Vi hadde det bra også i Polen og hadde jobb begge to, men vi ønsket å prøve noe nytt, understreker Kinga.

Dawid reiste i forveien og flyttet inn til sin slektning på Ulefoss. Ganske raskt fikk han jobb på teglverket i Lunde og flyttet dit, så kom familien etter.

– Først leide vi bolig, så begynte vi å se etter noe eget, forteller ekteparet.

Også Kinga fikk jobb på teglverket.

– Det er den beste arbeidsplassen jeg har hatt, med et fantastisk arbeidsmiljø og en veldig god ledelse, forteller Dawid.

Den polske familien har lært seg hva det vil si å kose seg og mener uttrykket ikke lar seg oversette til polsk.

Krise da teglverket la ned

Men Nome-eventyret kunne stoppet her for familien Kinga. Da teglverket ble lagt ned, mistet begge jobben og det ble litt krisestemning i heimen.

– Da vurderte vi om vi måtte gi opp og flytte tilbake. Heldigvis ordnet det seg. Jeg fikk jobb på Con Form og Kinga fikk etter hvert en mulighet i Svenseid barnehage, forklarer Dawid.

Han er selv utdannet maskinoperatør, mens Kinga er utdannet innen økonomiledelse.

– I Norge kunne jeg ikke bruke utdannelsen min, så jeg måtte starte helt på nytt. Første steg var å lære språket. Jeg gikk norskkurs, og etter hvert fikk jeg språkpraksis gjennom Nav i barnehagen, forteller Kinga.

I dag er hun fast ansatt i full stilling i Svenseid barnehage og skal snart ta fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.

– Jeg er kjempefornøyd med jobben og trives utrolig godt, sier hun.

Dawid jobber i dag med CNC-maskiner hos bedriften Berget AS på Notodden.

– Jeg har vært heldig og sluppet permittering under koronatiden og er veldig glad for det. Det fungerer greit å pendle fra Lunde.

Diagrammet viser hvilke land innbyggerne i Nome med utenlands bakgrunn kommer fra.

– Å kose seg

Familien stortrives i Lunde. Da de skulle kjøpe bolig, kikket de etter et oppussingsobjekt.

– Vi polakker er ikke redde for å gjøre en innsats. Da vi fant dette huset var det midt i blinken for oss. Vi fulgte med på Finn.no og kom over dette ganske raskt. Vi så potensialet og falt for den store tomten. Her brukte vi dag og natt på å renovere alt, og fikk god hjelp av venner til arbeidet.
Etter tre måneder kunne vi flytte inn, sier Kinga.

Familien sier de har blitt godt mottatt i Lunde.

– Folk er veldig hyggelige og både barn og voksne blir invitert når noe skjer. Vi har blitt glade i både huset og bygda og ungene er med på fritidsaktiviteter som fotball og turn. De har mange venner og har besøk hver uke her, sier Kinga.

De forteller at den største forskjellen fra Polen er livstempo.

– Vi har lært et nytt begrep: å kose seg. Det kan ikke oversettes til polsk, ler de.

– Her er livet mindre hektisk og nordmenn er tålmodige. Det er litt uvant å senke tempoet og litt rart å skulle lære å ta det med ro, smiler Dawid.

Familien sier de har alt de trenger i Lunde og savner ingen ting.

– Det eneste vi savner er familien. Vanligvis reiser vi ofte til Polen og vi får besøk, nå er det ekstra sårt at besteforeldre ikke får sett barna. Vi gleder oss til pandemien er over slik at reiser blir mulig igjen, sier Kinga.

Denne saken er en del av «Den store folkevandringa», et samarbeidsprosjekt mellom lokalaviser organisert i Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.

Her kommer innvandrerne fra

Statistikk fra SSB viser at den største gruppen tilflyttere til Nome kommer fra utlandet. Mellom 2000 og 2019 flyttet 1794 personer fra utlandet til kanalkommunen.

I samme periode flyttet 261 nomeheringer til utlandet. Det gir et positivt nettotall på 1533 personer. Det står i sterk kontrast til flyttemønsteret for øvrig, hvor Nome «mister» innbyggere til byene og til nabokommuner. Nye tall for Nome viser at innvandrere og deres barn utgjør 921 av 6488 innbyggere.
Arbeidsinnvandrere, flyktninger og livsstilstilflyttere
149 av disse er fra Polen. 89 innbyggere er fra Nederland. Somalia utgjør 88, og Syria 70 innbyggere. De to siste gruppene er bosatte flyktninger og familiegjenforening. De fleste som kommer til Norge fra Polen er arbeidsinnvandrere, mens Nomes store andel Nederlendere stammer fra et tilflytningsprosjekt mellom 2010 og 2014 og er livsstilstilflyttere.