Opplagsvinner i Vestfold og Telemark!

Vinnere av Sluseslitern: Ulefoss Turlag og Skade O-gruppe
Vinnere av Sluseslitern: Ulefoss Turlag og Skade O-gruppe

Topptur-ildsjelene hedres med Sluseslitern

Sluseslitern 2020 deles ut til ildsjelene som sørger for lokalbefolkningens mange turgleder i nærmiljøet.

Vinnere av Sluseslitern: Ulefoss Turlag og Skade O-gruppe

Ulefoss turlag og Skades O-gruppe mottar denne gangen hver sin Slusesliterstatuett, diplom og gavesjekk for sitt langvarige arbeid med turløyper fordelt på 15 topper i Lunde og 11 i Holla. Oddbjørn Hovind og Jonn Bjørn Aasmundsen tok imot hederen på vegne av Skades O-gruppe, mens Gunnar Sanden og Øistein Fjellstad representerte Ulefoss turlag (USF).

Hver av foreningene fikk også en sjekk på 10 tusen kroner fra Sparebank1 Telemark.

Korona-utdeling
På bakgrunn av det spesielle året i 2020, med mange strenge restriksjoner i samfunnet som følge av pandemien, ble Sluseslitern delt ut på en utradisjonell måte denne gangen. Det ble ikke gjennomført en avstemning som tidligere, og selve overrekkelse foregikk under en koronatrygg lunsj på Øvre Verkets Spiseri.

– Både Skades O-gruppe og Ulefoss turlag ville vært verdige vinnere uansett, men alt arbeidet med å vedlikeholde turløypene i kommunen har kanskje blitt ekstra synlig for folk under pandemien, sa Vidar Høglid da lunsjen startet. Høglid er jurymedlem og initiativtaker til ildsjelprisen Sluseslitern.

Alt var stengt – toppene var åpne
Det ble mye mimring rundt fiskesuppa som Gerben Pietersma serverte på Spiseriet tirsdag formiddag. Jonn Bjørn Aasmundsen kunne fortelle at hans turlagsmakker, Oddbjørn Hovind, hadde for vane å gå 150 toppturer i året. Men Hovind selv, påpekte at det ikke var noe sak.

– Da jeg ble 70 ville jeg prøve å gå alle toppene 10 ganger på én sesong. Men det blir det jo bare 150 turer av, og jeg var ferdig allerede til 1. august, sa Hovind.

En møteplass utendørs 
Været og den tidlige våren la fint til rette, samtidig som mange andre fritidsaktivitetstilbud var stengt ned, i koronaåret 2020.

– De mange turløypene i Nome er en viktig sosial møteplass, samtidig som de gir god trim. Og man ser også at folk utforsker ulike løyper på tvers av kommunen. Når jeg er på tur i Lunde, treffer jeg folk fra Ulefoss og vice versa, sa Lars Gunnar Løvskeid fra Sparebank1 Telemark da han delte ut statuettene.

– Turlagenes arbeide gjennom en årrekke var viktig både fysisk og mentalt for veldig mange i fjor, sa Løvskeid videre.

67 tusen navn 
Turlagene har dessuten god tro på at trenden holder seg fremover.

– Jeg tror ikke det blir noe mindre i år, sa Aasmundsen, som sammen med Hovind allerede har registrert stor aktivitet i den lokale fjellheimen. I fjor noterte Skades O-gruppe 13 tusen navn i sine bøker.

– Men vi oppfordret jo til å ikke skrive, og mange lot være av smittevernhensyn. Så det reelle tallet er sikkert det dobbelte, sa Aasmundsen.

Øistein Fjellstad i Ulefoss turlag har tatt seg bryet med å summere opp alle som har skrevet seg inn i toppbøkene siden 2015.

– Det er 67 tusen navn der, og ser vi på folketallet, har vi i Nome en mye større andel som går toppturen enn de for eksempel har i Skien, sa Fjellstad.

Les hele saken i dagens papirutgave av Kanalen.