Tore Valen tok gull i Honning-NM

Tore Valen fra Svenseid tok fredag gull under NM i kategorien lys honning. I juryens begrunnelse står det: En varmgul honning fra pollinering av hvitkløver med intens sødme som varer lenge. Syrligheten som bryter opp sødmen gir god kompleksitet.


NM i honning arrangeres av Honningcentralen i samarbeid med Norges Birøkterlag, ByBi og Nyt Norge.

Kanalen besøkte birøkteren i 2016, og i forbindelse med NM-bragden gir vi våre lesere et tilbakeblikk på denne reportasjen:


Fra bi-geskjeft til hovednæring



Da kompisene kjøpte stereoanlegg, brukte Tore Valen konfirmasjonspengene på sin aller første bikube – det må kunne kalles lidenskap.

Tekst & foto: Hege Dorholt

Etter 37 år er han fremdeles like entusiastisk for faget, og nylig sa han opp sin faste dagjobb og ble birøkter på heltid.

Kanalen ble med Valen for å «hilse på» de gule- og svartstripede honningbiene på Svenseid. Et par steinkast fra heimgården til birøkteren står noen kuber oppstilt i skogbrynet.

-Det er litt kaldt i dag, og det betyr at alle vaktbiene er på plass, sier Valen.

-Men jeg avler bare på snille bier, legger han til med et smil.

LES OGSÅ: Slik blir det nye biblioteket på Ulefoss  

-Indikerer skogbrann

Vel oppkledd i hvite drakter med insektnett rundt hodet, får vi straks avlivet en myte.

-Røyken bedøver ikke biene, forklarer Valen, mens han tenner på noen flis i røykpusteren.

-Røyken indikerer en skogbrann. Da trekker biene seg litt ned i kuben, og gjør seg klare til senere flukt. Dermed blir de også roligere.

Litt roligere blir også Kanalens utsendte, og kan fascinert beskue røkteren åpne en bikube.

Straks begynner det å summe. En stille rumlende lyd av flere tusen bier, som iherdig jobber nedi kuben.

Leier ut biene

-I vintermånedene er det godt under 10 tusen bier i en kube, men på sommeren kan det være oppimot 80 tusen, forklarer Valen.

Han har cirka 150 kuber stående, men planlegger å doble nå, når birøktingen har blitt heltidsjobb. Én bikube forbruker nærmere 30 kilo pollen, og like mange kilo honning går med til foring av larver. Likevel kan han ta ut opptil 60 kilo honning fra en kube på en god sesong.

-Det meste går rett til honningsentralen etter slynging og siling, forklarer han.

Men litt foredling til salg gjør han også selv. Da blir honningen finsilet, rørt og tappet på glass. Sommerhonning, lynghonning og blandinger selges lokalt og på markeder. I tillegg har Valen stadig noen bier på utleie.

-Fruktbøndene leier biene til pollinering av blant annet plommer og epler. Med bier får de økt produksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen 

Livets gang

Valen peker på en ekstra stor bie, som er tallmerket på ryggen. Det er en dronning. Alle biene i kuben er hunbier. De gjør alt av arbeidet med å holde kube og larvene i livet.

-Dronninga blir foret opp som larve, for å utvikle eggledere. Som voksen flyr hun opp og parer seg med flere droner (hannbier). Da kan hun legge egg i fem år, forklarer han.

De andre hunbiene har ulike oppgaver gjennom livsløpet.
*Først rydder de plass i kammeret sitt til nye egg.
*Etter en ukes tid blir de ammebier for nye larver.
*10-12 dager gamle begynner de å «svette» på undersiden. Da lager de voks til byggemateriale.
*Etter 18 dager har de blitt vaktbier og 21 dager gamle trekker de ut for å samle nektar, før de dør cirka 42 dager gamle.

Aktivt birøkterlag

I Midt-Telemark birøkterlag er det rundt 60 medlemmer. Kun Valen og ett par til er storprodusenter, mens mange er hobbyrøktere eller har det som tilleggsnæring.

-Det er et aktivt lag, men litt forgubbing har det nok vært, ler han.

Laget har derfor arrangert en del kurs, og fått med flere unge de siste årene.

-Akkurat nå kjører vi et prosjekt med to-dronningskuber. Håpet er å produsere to-tre ganger så mye honning, forklarer Valen.